10x ano pohance + Pohankové palačinky se špenátem a ricottou

10x ano pohance + Pohankové palačinky se špenátem a ricottou

Pohanka je jedna ze surovin, která je bohužel v naší zemi ještě stále opomíjená. Pominu-li ty, kteří se nebojí experimentovat anebo jsou zastánci zdravé výživy, obvykle u nikoho doma tuto cennou potravinu nenajete. Přitom se zde konzumovala před dávnými časy. Má skvělé výživové hodnoty a je také velice známá proto, že skvěle ovlivňuje průchodnost cév. V čem je tedy háček, když je tak zdravá? Proč si ji nedopřáváme častěji?

Pohance možná někdo potřebuje přijít na chuť. Velice mě těší, že paradoxně zařadila  pohanku spolu s dalšími potravinami do svého jídelníču moje sestra. Co si ji jako malá pamatuji, pohanka by jí možná připomínala něco jako popel z Marsu a zakousla by se do tabulky čokolády. Teď už je to jinak a využívá ji v kuchyni v mnoha pokrmech, které si zamilovala i její malinká dcerka. Dokonce této skvělé surovině věnuje článek na svém novém lifestylolvém blogu – ZDE.

Myslím si, že důvodů, proč nad pohankou lidé ohrnují nos, je několik. Rovnou vám řeknu několik argumentů k tomu, proč je pohanka naprosto skvělá.

  1. Jak jsem zmiňovala, pohanka je ZDRAVÁ! V pohance najdete spoustu minerálů a prvků, které působí velice příznivě na lidské zdraví. Zejména jde o vliv na průchodnost a pružnost cév. Kdo za to může? Rutin. Ten také pomáhá lepší vstřebatelnosti vitaminu C. Navíc má pohanka schopnost ODBOURÁVAT CHOLESTEROL V KRVI (samozřejmě je třeba myslet na to, čím si ho naopak zvyšujeme a pokusit se tyto vlivy eliminovat i dalšími prostředky).
  2. Pohanka je BEZLEPKOVÁ! Díky tomu, že neobsahuje lepek a navíc je plná živin, je do jídelníčku celiaka nebo osoby, která lepek ze své stravy vylučuje dobrovolně, naprosto dělaná.
  3. NENADÝMÁ! Ani jednou se mi nestalo, že by mi v žaludku povedla neplechu. Naopak! Dokonce jsem se dočetla, že má PŘÍZNIVÉ ÚČINKY NA TRÁVICÍ ÚSTROJÍ, UKLIDŇUJE DVANÁCTNÍKOVÉ A ŽALUDEČNÍ VŘEDY a REGENERUJE JATERNÍ BUŇKY – to je docela dobrý základ pro dobré zažívání, ne?
  4. Jde o potavinu, která je téměř nezbytná pro DIETNÍ JÍDELNÍČEK! Proč? Nejen proto, že jde o hodnotnou potravinu z hlediska obsahu minerálů a živin. Obsahuje vlákninu, která způsobuje dlouhodobý pocit nasycení. Je tomu tak nejen proto, že samotná vláknina svými bobtnajícími vlastnostmi naplní žaludek, ale také proto, že snižuje glykemický index, který na pocit sytosti má značný vliv.
  5. Pohanka je SNADNÁ NA PŘÍPRAVU! Jednoduše pohanku propláchnete, zalijete horkou vodou, přidáte špetku soli a necháte pomalu vařit. Za 15 minut máte hotovo.
  6. Z pohanky se melou CELOZRNNÉ MOUKY, které se skvěle hodí jak na pečení, tak na přípravu palačinek a placek. Včetně toho se z ní vyrábějí i vločky, kaše a další skvělé věci, kterými oživíte jídelníček.
  7. Pohanka dobře CHUTNÁ! Ano opravdu je to tak a její „zajímavý“ vzhled ji na chuti neubírá. Možná někomu vadí její vůně, když se připravuje. Věřte mi, že pokud máte kvalitní pohanku, správně ji upravíte, přidáte bylinky a další chutné ingredience, bude její oříšková chuť vynikat ve spoustě pokrmů.
  8. Pohanka se dobře SKLADUJE! Mě doma sice dlouho nevydrží, ale pokud ji zavřete do neprodyšného obalu, vydrží vám uskladněná dlouho. Ale proč byste jí dlouho skladovali, když je vhodné jí do jídleníčku zařazovat alespoň 1x týdně?
  9. NASLANO I NASLADKO můžete upravit neutrální chuť pohanky, kterou můžete podávat nejen jako přílohu, „rizoto“, v salátu, ale také ve spojení s ovocem a skořicí vám zachutná.
  10. MNOHOSTRANNÉ VYUŽITÍ je další důvod, proč odklopit pokličku pohance, který navazuje na předchozí.Jde o možnost různého využití. Pohanku můžete podávat jako přílohu, zařadit do salátu, rozmixovat do pomazánky, zahustit jí omáčky, udělat z ní kaši, připravit z ní nákyp, karbanátky, palačinky, sekanou, knedlíky, těstoviny, přidat do polévky …je toho opravdu spousta.

 

Pohankové palačinky
se špenátem a ricottou

Doba přípravy: 20 minut

Množství: 1 porce

Suroviny:

Palačinky:

  • 60 g celozrnné pohankové mouky
  • 150 – 170 ml vody
  • Špetka soli
  • Olej na smažení

Náplň:

  • 1 šalotka
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 60 g listového špenátu
  • 100 g ricotty
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. Ze surovin na palačinky promíchejte lité těsto. Rozehřejte pánev, lehce potřete olejem. Na pánev nalijte polovinu těsta a pomocí lžíce ji rozetřete na plát velký asi 20 cm. Opékejte z obou stran pár minut.
  2. Šalotku nasekejte najemno. Rozpalte pánev, přilijte trochu oleje.
  3. Na pánvi orestujte šalotku dozlatova. Přidejte najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek a špenát. Pokud je špenát příliš velký, překrojte ho párkrát ostrým nožem. Osolte, opepřete a promíchávejte, odkud listy nezvadnou.
  4. Pánev odstavte a přimíchejte ricottu.
  5. Směsí potřete palačinky, srolujte a podávejte.

1 porce obsahuje:
Energetická hodnota: 1 697 kJ
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 41 g
– z toho cukry: 1 g
Tuky: 17 g
– z toho nasynené MK: 1 g
Vláknina: 1, 3 g



8 komentáře k “10x ano pohance + Pohankové palačinky se špenátem a ricottou”

  • Pohanku večeřím alespoň dvakrát týdně už asi půl roku a pořád mě neomrzela 😀 ! Mám ji i mouku z ní hrozně ráda. Palačinky z ní nejčastěji zapekám se špenátem,šunkou a mozzarelou a tyhle vypadají skvěle,tak snad je někdy vyzkouším 🙂 !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    • Naprosto Vás chápu 🙂 Mouku jsem začala používat až před nedávnem, ale naprosto jsem si jí zamilovala. Děkuji za tip 😉

  • Dnes jsem vyzkoušela pohankovou palačinku podle Vašeho receptu a plnila jsem jí kozím sýrem s tvarohem a špenátem 🙂 Neskutečně dobré 🙂 Na tuto variantu (ricotta-špenát) se také chystám, skvělý nápad!!

  • Super, tyto palačinky dělám velmi ráda, většinou jako rychlou večeři když nestíhám. Mám odzkoušený tento recept https://erecepty.eu/spenatove-palacinky/ na podobné palačinky se špenátem. Dětem také moc chutnají 🙂 To mě moc potěšilo. Dnes zkusím Váš recept, pro změnu, určitě chutnají výborně. Mám ráda ricottu tak to bude lahůdka.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *