Houbový krém s cizrnou

Houbový krém s cizrnou

Po pokusu s fazolovou polévkou se špenátem jsem zabředla do konverzace o luštěninách s mojí kolegyní. Vymýšlely jsme, jaké další luštěniny by se daly použít místo bílých fazolí. A tak mi ta polévka utkvěla v mysli, že jsem se pustila do něčeho svým způsobem podobného, co ale chutná úplně jinak a snad ještě mnohem líp. Každý má jiné chutě,  mě třeba víc chutná tahle houbová polévka, zatímco kolegyně Lucka by houby nepozřela.

 

Takže se tímto omlouvám Lucce, že si recept nevyzkouší, ale vymýšlet spolu další varianty rozhodně můžeme 🙂 Třeba i Vás napadne nějaká obměna. Zatím ale zkusme tenhle recept. Teď v zimě jsou krémové polévky příjemným pohlazením jak pro žaludek, tak pro celé tělo, které umí dokonale prohřát. Ano, vzpomínám si, před nějakou dobou jsem psala, že polévkám moc nedám. Ale něco se ve mně zlomilo a tělo si o to říká :) Moje mamka to tak má třeba se slaninou, já to tak mám se zdravou polévkou 🙂 Tím jí ale nechci samozřejmě nijak urazit. I ona si na polévce ochutnala. Takže u mě má tenhle typ jídel dveře dokořán. Teda nesmí to být polévka zahuštěná moukou, resp. rozředěný bešamel. To už by muselo být, abych si takovou dala. Neříkám, že nemůže chutnat dobře, ale dobrovolně bych se nevrhla po jídle, o kterém jsem přesvědčená, že mému zdraví spíš uškodí. Vím, chutě jsou někdy silné, ale silnější by měla být chuť cítit se co nejlépe.

Umět poslouchat, co si tělo žádá, je někdy dost těžké. Jeho vnitřní hlas je umlčen stresem, neustálým během za něčím. Musím přiznat, že se sama kolikrát přistihnu, že jím ještě než si k hotovému jídlu sednu, protože už přemýšlím, co potřebuju udělat potom, tak abych zkrátila chvíli u jídla. A to je špatně! Vím, že mi to nedělá dobře. Bohužel je na to moje tělo citlivé a projevuje efekt na tyhle nedostatky dost jasně. Všechno začíná v hlavě. Potřeba je si to uvědomit a umět s tím vědomě pracovat. Já vím, je to těžké… Zkuste tomu jít ale naproti. Pakliže víte, že vás čeká další den honička, je lepší si nachystat jídlo předem, abyste měli klid a nedělali třeba takovou chybu, jako já. V klidu si sednete k hotovému, a je to. Na to je třeba tahle polévka skvělá. Je navíc jemná, pro žaludek minimální zátěž.

Jen malá zpátečka ke stresu… Stres je strašný narušitel osobnosti. Když do vás dlouhodobě vstupuje, cítíte se někým jiným. Děláte věci, které nechcete, ale hlava vás sama vede a tělo poslouchá. Já to znám taky, nejsem dítě štěstěny, že by mě nepotkávaly těžké situace, proto mluvím o tom, že je třeba najít i tehdy šance na lepší zítřek. Nežijeme v setrvalém stavu. Vždycky není všechno jenom růžové. Na jednu stranu může být i hůř a na druhou stranu si buďte jistí, že bude zase líp. Když se dostanu do špatného rozpoložení, snažím se vždycky stavět před sebe situaci jako dočasnou a hledat světlo za mrakem. Někdy to trvá, ale vždycky se objeví. To, co můžete udělat pro sebe, jít za tím světlem s vírou, že to dobré přijde a neschovávat se za ještě větším oblakem ve strachu ze tmy toho prvního. Prakticky je to myšlené tak, že pokud už ste třeba zhřešili jídlem, neříkejte si: “No tak dneska už to nemá smysl držet se svých zdravých stravovacích návyků.” Anebo ještě hůř: “Jsem slaboch, kašlu na to.” Přiznejme si, že tyhle situace se stávají, jsme jenom lidi. Někdy podlehneme. Ale seberme sílu, poučme se a koukejte vpřed. Právě od teď je nová možnost udělat něco lépe!

 

Suroviny:

  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 300 g hnědých – krémových žampionů
  • 1 stroužek česneku, najemno rozmačkaný
  • 1 lžička najemno pokrájeného rozmarýnu nebo ½ lžičky sušeného, mletého
  • 300 g vařené cizrny
  • ½ l zeleninového vývaru
  • Sůl
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • Čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte dozlatova.
  2. Krémové žampiony nakrájejte na plátky a přidejte k cibuli. Občas promíchejte. Když začnou houby hnědnout, přidejte rozmačkaný česnek, rozmarýn a asi minutu promíchávejte. Žampiony začnou pouštět vodu.
  3. Přidejte cizrnu, zalijte vývarem, ochuťte solí, muškátovým oříškem, pepřem a vařte 10 minut.
  4. Polévku najemno rozmixujte.
  5. Můžete zjemnit smetanou.

 

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *