Krémová fazolová polévka se špenátem

Krémová fazolová polévka se špenátem

Přemýšlím, přemýšlím a nemůžu se dobrat k odpovědi na otázku: ,,Proč se u nás jí tak málo luštěnin?” Někdo ohrne pusu, jen to slovo vyslovím, ale proč? To existuje tak málo receptů, které jsou navíc ještě nechutné, že to polovinu populace nenávratně odsoudily k nezdravému úsudku o tak zdravé potravině? Vždyť se z nich dají dělat dobré recepty. A spousta receptů…

No fakt! Já mám luštěniny hrozně ráda a těmi top jsou u mě samozřejmě červená čočka a cizrna. Z čočky si hodně často vařím do práce dhál s nějakou zeleninou, dávám si jí do zahřívací zimní polévky. Z cizrny mám zrovna dneska v práci připravený hummus a k němu pečenou zeleninu. Minimálně jednu porci za týden zvládám v pohodě. A někdy i víc. A takové plané řeči, že luštěniny nadýmají, jsou jen otázkou pravidelného zařazování do jídelníčku a jejich postupného snášení. Kdo jí pravidelně dostatek vlákniny a často zařatuje luštěniny do jídelníčku, ví, o čem mluvím.

Dnešní recept by mě asi nikdy nenapadl, kdybych o jídle často nemluvila se svou lektorkou angličtiny. Téma jídlo je v naší konverzaci poměrně časté. Krom jiného moc ráda vaří polévky. Já polévky naopak nevařím často, většinou to jsou v zimním období zahřívací typy polévek typu mrkvová, dýňová, čočková… Mindolé mi rozšířila obzory a dala mi tip na polévku ze špenátu s fazolí. To jsem prostě zkusit musela. Špenát miluju, luštěniny taky, tak proč by to nemohlo fungovat? A funguje. Funguje to dobře a je to úplně snadné. Tenhle recept budu určitě vařit častěji a potvrzuje se mi jím moje tvrzení, že luštěniny chutnají skvěle a dají se připravit na milion způsobů.

Myslím, že by se daly v pohodě použít i jiné druhy luštěniny – třeba právě moje milovaná cizrna. Zajímavá je dochucená kokosovou smetanou, římskám kmínem a citronem. Tehle recept, který uvádím, je takový základ, který si už můžete vyšperkovat sami.

 

Doba přípravy: 15 minut + doba máčení a vaření fazolí

 Suroviny:

  • 200 g bílých fazolí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3/4 – 1 litr zeleninového vývaru (podle toho, jak chcete mít polévku hustou)
  • 250 g špenátu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ½ lžičky mletého rozmarýnu
  • Sůl
  • Případně (kokosová) smetana na zjemnění a klíčky

 

Postup:

  1. Fazole den předem namočte. Druhý den je slijte, zalijte vodou a vařte doměkka. Fazole sceďte a nechte okapat.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte najemno a opékejte dozlatova. Česnek nakrájejte najemno a přidejte k cibuli. Asi minutu pozvolna opékejte. Zalijte horkým vývarem. Pokud chcete polévku hustou, přidejte asi jen ¾ litru namísto 1 litru. Přidejte fazole a přiveďte k varu.
  3. Když se začne polévka vařit, přidejte špenát, tymián, římský kmín, rozmarýn a sůl. Promíchejte a stáhněte z plotny. Polévku rozmixujte dohladka. Můžete zjemnit smetanou.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *