Podzimní zelenina zapečená s kuřecím masem & barevná podzimní melancholie

Podzimní zelenina zapečená s kuřecím masem & barevná podzimní melancholie

Každoročně na konci léta se děsím okamžiku, kdy podzim zaklepe na dveře. Zaujatá představou šedivého sychrava ulpívajícího na seschlých listech, které čekají, až je serve vítr, zapomínám na ty hezké aspekty podzimu. Jeho druhá mince je barevná a zároveň nám vyplácí daně za dlouhé letní večery. Podzim nám vybízí ke zlidnění. ,,To je spací počasí,” slýcháme často kolem sebe, viďte 🙂 Je to náhoda?

Není to náhoda, že nás podzim svádí k odpočinku. Příroda jde taky odpočívat. Snad možná proto, aby se nám nezdálo to období do jara tak dlouhé, potěší nás ještě barevnou paletou v korunách stromů, které se v odlesku zapadajícího slunce zdají až neskutečné. Miluju právě tenhle podzim, kdy se sluníčko ze všech sil snaží ještě probarvit přírodu a neschovává se za hustými mraky. Mít možnost zalézt si s knížkou a teplým čajem pod deku, zatímco za okny se žení čerti, asi bych měla ráda i tuhle podobu podzimu. Ale co si budem povídat – být v práci a snažit se zapudit představy o domácí pohodičce poklepáváním do počítace není moc optimistická. I když…představa, že celý podzim a zimu budu zalezlá v brlohu, je pro mě tisíckrát odpudivější.

Přiznávám, že podzim na mě má hodně vliv. I přes spoustu optimismu uvnitř sebe cítím, jak melancholie číhá někde zpoza rohu. Takže se tomu snažím ujít všemožnými způsoby a co nejvíc se rozptylovat. Jsem asi trochu cíťa, ale snažím se s tím nějak žít 🙂 Zase kdybych měla do jara polehávat a opdočívat a sytit v sobě smutek z podzimního sychrava, byla bych sama sobě protivná 🙂 Upřímně se těším, že mi nebude líto strávit podvečer třeba na bowlingu, zatímco v létě bych ten čas trávila radši venku. Vychutnám si teď teplo trouby, zatímco v létě jsem se snažila jí nezapínat. Užiju si vaření jiných jídel, než svěžích dobrot, které mi pomáhaly se v létě zchladit. Monáda, ve které se obtáčí Jin a Jang má smysl 🙂 Všechno je potřeba vyvažovat.

Žít v dokonalém světe a nesetkávat se problémy, nevážíme si věcí, které nás těší. Nevidět ve špatných časech to dobré, nenacházíme motivaci. V tmavém podzimu je dobré rozzářit si den něčím, co máme rádi a podle mě k tomu patří i dobré jídlo. Při přípravě tohoto pekáčku jsem využila hodně sezónní zeleniny z Fresh Bedýnek. Děkuji proto za spolupráci na tomto podzimním receptu.

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 45 minut
Doba pečení: 20 minut

Množství: 3-4 porce

Suroviny:

 

 

Postup:

  1. Kuřecí maso vložte do horké vody se zeleninou a kořením. Vařte asi 45 minut do změknutí. Pak nechte maso vychladnout a natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky.
  2. Cuketu a dýni nakrájejte na menší kousky. Kadeřávek natrhejte. Cibulku nakrájejte na slabá kolečka a vše, včetně masa promíchejte s podrceným česnekem, otrhaným tymiánem, olejem, solí a pepřem.
  3. Směs rozprostřete do olejem vymazaného pekáčku. Navrch rozdrobte sýr. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi půl hodiny, dokud dýně nezměkne.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *