Čokoládový mousse cake

Čokoládový mousse cake

13. září patří čokoládě. Pokud by vám k oslavě Mezinárodního dne čokolády nestačila tabulka této voňavé dobroty, zkuste si z ní vykouzlit rovnou nějaký recept. Pro tenhle den jsem si nachystala čokoládově čokoládový sametový koláč s křupavým korpusem, který si můžete dozdobit ovocem, ořechy nebo další čokoládovou náloží – prostě tak, jak vám to bude nejvíc vyhovovat.

Když jsem na den čokošky vymýšlela recept, vzpomněla jsem si, že jeden z prvních receptů, který jsem se jako dítě naučila, byla čokoládová pěna. Postup byl jednoduchý – vyšlehat bílky, smíchat rozpuštěnou čokoládu se žloutky, smíchat to dohromady a nalít to do skleničky. Problém byl v tom, že jsem si nemohla vzpomenout na poměr surovin. Tehdy jsem ten recept okoukala v nějakém TV pořadu o vaření. Byl to super recept. Jenže si ho bohužel přesně nepamatuju a tak se přiznám, že při svém pokusu o vykouzlení skvělé čokoládové pěny, jsem tentokrát trochu bojovala. Smetana se mi začala srážet s čokoládou a ani žloutky, které jsou známé jako přírodní emulgátor, mi moc nepomohly. Nakonec při prošlehání metlami vše dostalo konzistenci, jakou jsem chtěla a tak stačilo čokoládovou hmotu už jen nadlehčit sněhem a potřít nachystaný křupavý korpus.

Takže pokud i vám se něco takového přihodí, buďte trpěliví a pokračujte v práci 🙂

Ke korpusu bych taky chtěla říct pár věcí. Napadlo mě to ve chvíli, kdy jsem viděla jíst přítele ten koláč lžičkou 🙂 Docela s tím bojoval, protože korpus je trochu pevnější. Chtěla jsem do něj dát dost čokolády a čokoška když prostě ztvrdne, tak ztvrdne 🙂 Vidličkou si poradíte v pohodě, ale pokud byste toužili po korpusu přece jen trochu měkčím, zapracujte do něj zkrátka víc másla nebo rumu, příp. mléka, namísto čokolády. Mě koláč vyhovuje tak, jak je v receptu, ale je to prostě otázka preferencí. Takže drobné upozornění pro vás 🙂

Doba přípravy: 45 minut

Množství: forma o průměru cca 22 cm

Suroviny:

Korpus:

  • Tmavá čokoláda – 80 g (pokud chcete korpus měkčí, obraťte poměr čokolády a másla)
  • Máslo – 60 g
  • 150 kakaových sušenek (použila jsem Bebe dobré ráno)
  • 60 g blanšírovaných mandlí
  • 2 lžíce rumu

 

Čokoládová pěna:

  • 300 g tmavé čokolády
  • 150 g 30% smetany
  • 5 vajec – oddělené žloutky od bílků
  • Špetka soli

 

Na ozdobení:

Ovoce/oříšky/máta nebo meduňka/čokoláda

 

Postup:

  1. Nejprve se pusťte do korpusu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem.
  2. Sušenky rozmixujte a nasypejte do mísy. Mandle nasekejte nadrobno a přidejte k sušenkám. Pokapejte rumem. Přilijte rozpuštěnou čokoládu s máslem a důkladně promíchejte.
  3. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Směs vsypte do formy a rovnoměrně rozprostřete a umačkejte. Můžete si pomoct zavařovací sklenicí. Nechte odpočívat.
  4. Připravte si čokoládovou pěnu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se smetanou. Pokud by se vám začala čokoláda srážet, nevěste hlavu, míchejte, dokud se prostě čokoláda nerozpustí. Nechte ji trochu zchladnout, aby se v nich nesrazily vajíčka.
  5. Bílky nalijte do mísy, přidejte špetku soli a vyšlehejte pevný sníh.
  6. Do čokolády přidejte žloutky. Mixérem vyšlehejte. Teď by se měla čokoláda spojit v hladkou hmotu.
  7. Do čokoládové směsi postupně vmíchejte sníh.
  8. Náplň rozetřete rovnoměrně na korpus. Vložte do lednice minimálně na dvě hodiny (kam samozřejmě vždycky koláč také vracejte). Ozdobte a můžete servírovat.

 

Děkuji Sklizeno za poskytnutí kvalitních surovin!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *