Proč miluji/nesnáším nezdravé jídlo

Proč miluji/nesnáším nezdravé jídlo

Mám okolo sebe spoustu lidí, které zaráží, jak tvrdě se dokážu postavit ke kousku dortu, když na něj navíc tak obdivně koukám. Někdo nemůže pochopit, jak je možné, že jsem ve svých pětadvaceti, v životě nejedla burger z fastfoodu, jak jsem vydržela žít roky bez hranolků a chipsů a proč si nikdy nedám hot dog. ,,Žijeme přeci jen jednou?” slýchávám.

No právě! A často to ovlivňujeme my sami, jak dlouho tady budeme. Jídlem to začíná. Jistě, jsou pak takové faktory, jako stres nebo genetika, ale pokud jíme špatně, podepíše se nám to zároveň na stresové zátěži a pokud jíme dobře, můžeme zbrzdit následky zákeřné genetiky, která nás v životě dokáže potrápit nejen křivým nosem po matce.

Je prostě na nás, jak se o sebe budeme starat, jestli chceme nebo nechceme jíst zdravě. Například nedávno jsem od kolegyně slyšela: „To jsi na tom špatně, když už v pětadvaceti musíš jíst cizrnu.“ Naopak, čím dřív si člověk uvědomí, že je dobré stravovat se takovými věcmi, tím lépe. A navíc mi tyhle jídla hrozně chutnají.

Držím se zdravé životosprávy s oblibou už několik let, i když to na mě není moc vidět. Ale bylo by to vidět, kdybych se jí nedržela. I když jím zdravě, pravidelně a cvičím, prostě ze mě nikdy Twigy nebude. Ty geny 🙂 Ale právě, že to jde potlačit a nemusím svoje klouby trápit nadváhou způsobenou leností. Fakt, že ne a ne mít postavu modelky mě stejně nedemotivuje a držím si nezdravé jídlo dál od těla a mám ze sebe v tomhle ohledu fakt radost, vím, že dávám svému tělu to nejlepší, včetně vína, samozřejmě 🙂 Jenomže…

Jenomže někdy pomyšlení, že se zabořím bez zábran lžící do velkého zmrzlinového poháru, by nebylo ve výsledku tak osvobozující, jak se zdá, ale naopak svazující, protože bych věděla, že jsem porušila svou zásadu a že mi to za to nestálo. Cukry jsou hrozná droga. Kupodivu nejsou tuky hlavní příčinou lidské obezity, ve většině případů za to můžou jednoduché cukry. Jakmile tělu dopřejeme notnou dávku cukrové nálože, zavolá po ní znovu, a hlasitěji. Přímo bude sténat, abyste mu tu rozkoš dopřáli a pak si bude energii ukládat do faldíků všude po těle a vám zbydou oči pro pláč. Stojí vám to za to? Mě ne 🙂  Ale pomyšlení je to boží. Anebo takový máslový croissant s tvarohem a flambovanými třešněmi… Byla by to snídaňová pohádka, jenže pak bych chytla slinu a co potom s těmi výčitky? Je to spousta kalorií a trápení navíc. Tahle krátkodobá radost vede jedině k dlouhodobému neštěstí. Starosti se často zahání jídlem. Vznikne začarovaný kruh, ze kterého se jen těžko dostáváte ven. Je to jako každá jiná závislost.

Člověk si bohužel snadno přivyká na neřesti a s leností a přibývajícími kily se těžko odhodlá k aktivitě, která by mu pomohla zarazit vlastní devastaci zdraví.

Jsem možná moc striktní. Ale jsem už taková. Stačí mi jen jedna jediná lžička dortu, zmrzliny…čokoládu mám ráda 90%, které mi stačí jen malý kousek a smažená jídla mě nelákají vlastně vůbec. Tak co řešit? Přijdu si na své už jen tím, že ochutnám kousek a objevím v něm nové chutě. Objevování jídla zkrátka miluji. Ale netřeba proto sníst celý talířek, misku, kornout… Je krása na takové věci koukat, čichat k ním, obdivovat je a vařit je. Pro někoho, kdo se v tomhle nebrzdí, je uvařím fakt s láskou a potěšením, protože pro sebe tu příležitost nemám.

Takže vy, co tak striktní nejste a neznechutila jsem vám pomyšlení na tenhle croissant, si ho zkuste připravit třeba k snídani. A pokud jste na tom stejně jako já, věřím, že se najde osoba, které tím prozáříte celý den 🙂

 

Croissanty s tvarohem a třešněmi v portském víně

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny:

Flambované třešně:

  • 150 g vypeckovaných třešní
  • 20 g cukru
  • 10 g másla
  • 4 cl ovocné pálenky
  • 50 ml portského vína

 

  • 2 croissanty
  • 200 g tvarohu (z pozlátka)
  • moučkový cukr nebo přírodní sirup na doslazení
  • čokoláda
  • plátky mandlí

 

Postup:

  1. Cukr vysypte na pánev a rovnoměrně rozprostřete. Bez míchání nechte rozpustit. Maximálně pánví trochu zakružte.
  2. Přidejte máslo, nechte ho rozehřát. Přisypte třešně. Do rozpálené pánve nalijte pálenku a podpalte.
  3. Když plamen dohoří, podlijte portským vínem a nechte omáčku na pořádném plameni zredukovat.
  4. Croissanty rozřízněte, na jedné straně nechte spojené.
  5. Tvaroh oslaďte. Rozetřete ho na pečivo. Přelijte třešněmi, posypte hoblinkami čokolády a plátky mandlí.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *