Tvarohový koláč s rebarborou, mátou a kokosem

Tvarohový koláč s rebarborou, mátou a kokosem

Právě nastává její čas – rebarbora… Viděla jsem jí poprvé na vlastní oči růst ze země minulý rok u ségry na zahradě. Jinak se ke mně vždycky dostaly jen načervenalé klacky, u kterých jsem si moc o jejich pěstování neuměla představit. Popravdě, já jako “veliká” zahradnice, toho nevím ani doteď moc o jejím pěstování, natož, abych se do toho pustila na vlastní pěst. Tenhle rok jsem celkem uvažovala o zasazení nějaké zeleniny a ovoce na záhonek, ale když vidím, kolik málo času mi na to zbývá, raději nebudu chudinky rostlinky trápit a budu se muset poohlédnout po dobrých zdrojích.

Rebarboru dnes sežetene na spoustě míst. Od lepších obchodů po farmářské trhy a bedýnkový systém. Ten jsem právě využila já a nechala si přivézt rebarboru s dalšími potravinami z Fresh bedýnek. V hlavě se mi míhaly různé typy receptů se rebarborou, které už jsem viděla a které jsem naopak neviděla a nemusely by dopadnout zle.

Rebarbora – je nakyslá a šťavnatá… Ano, dobře, dobře doplní o něco sušší typy těsta. Ale já, když už ochutnávám nějaký ten dezert, a budu si moct vybrat mezi klasickou buchtou a křehkým koláčem s tvarohem, bude to ta druhá varianta. Právě proto mě napadlo zkusit jí v tomhle provedení a vytvořit double šťavnatý koláč s  jemným tvarohem na křehkounkém těstě. Což se povedlo a díky mátě je i double svěží 🙂

Při zařazování receptu do kategorií, které na blogu mám, jsem zapřemýšlela, jestli by se nehodilo věnovat mu místo ve zdravých dezertech. Je tak trochu na hraně. Obsahuje 50 g přidaného cukru na celý koláč. To v poměru s jinými typy dezertů není zas až taková nálož. Ale když zvážím ještě to těsto… Ale ve výsledku jde o lehký sezónní dezert, který stojí za to vyzkoušet. Jen se po něm zapráší, věřte mi 🙂

Jen k postupu bych chtěla dodat pár bodů, které by vám mohly pomoct k ještě lepšímu výsledku. Musím se přiznat, že poslední 3 zkušenosti se zpracováním křehkého těsta byly dost nepříjemné. Těsto se lámalo, ztrácelo pružnost. Pro je dobré sáhnout po mouce, kterou máte pro výrobu křehkého těsta ozkoušenou. To je někdy těžké, protože v obchodě si z mouky těsto nezaděláte a pakliže vaše oblíbená značka nezměnila technologii nebo dodavatele, nezjistíte, jestli to s danou moukou půjde nebo ne. Za celou dobu mám asi nejlepší zkušenost s Babiččinou volbou na křehká těsta, kde si můžete být jisti, že stupeň vymletí přesně odpovídá potřebám, pro které mouku kupujete.

Další point – tvaroh. Kupovala jsem farmářský tvaroh, který je hustší, než ten klasický z vaničky. Je lepší, protože se vám rebarbora nepropadá do koláče. Můžu doporučit kombinaci 1 tužšího tvarohu a 1 měkkého tvarohu – docílíte ideální tuhosti i jemnosti.

Suroviny:

Korpus:

  • 180 g hladké mouky
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 90 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody

 

Náplň:

 

 

Postup:

  1.  Ze surovin na korpus zpracujte rychle těsto, zabalte do fólie a vložte na 2 hodiny do lednice.
  2. Pak rozválejte na plát silný 0,5 cm a vyložte jím koláčovou formu. Propíchněte dno párkrát vidličkou. Vyložte alobalem a vysypejte hrachem. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 10 minut. Pak alobal s luštěninami odstraňte a pečte dalších 7 minut.
  3. Tvaroh rozšlehejte s vejci, mátou, kokosem a cukrem. Do předpečeného korpusu náplň rovnoměrně rozetřete. Ozdobte rebarborou. Vložte do trouby, ztlumte ji na 160 °C a pečte 40 minut.

 

Děkuji Fresh bedýnky za poskytnutí kvalitních surovin!

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *