Trhané vepřové maso na pivu

Trhané vepřové maso na pivu

Období masopustu se posouvá podle Velikonoc, což pro vás určitě není žádná novinka. Tenhle rok konkrétně trvá od 6. ledna do 6. března. K jeho vyvrcholení patří karnevalové průvody, zabijačky, hodování… Všechno se točí kolem vepřového masa, smažených koblih a dalších tradičních moučníků, a tak není divu, že tradičně tohle období patřilo svatbám.

V dnešní době už se  postní období před Velikonocemi moc nedodržuje, zato masopust si spousta lidí dopřává s radostí. Jitrničky, škvarky, paštiky, koláče, koblihy a pálenice – Češi to mají prostě rádi. Ale ne všichni. Třeba já to nemám ráda. Nesnáším krvavou polívku, nejím jelita ani tlačenku. Škvarky beru obloukem a koblihy? Tak o tom ani nemluvím. Smažené věci prostě nejsou pro mě. Ble! Obecně vlastně nemusím ani vepřové. Jediná úprava vepřového, která je má oblíbená, je ovar s křenem a hořčicí anebo trhané maso. V každém případě musí jít o dobré, kvalitní maso.

Jak víte, spolupracuji se Sklizenem. Kupuji tam své milované farmářské bio sýry, vajíčka, kuřecí i hovězí maso, ale po vepřovém jsem nikdy nesáhla. Řekla jsem si: ,,Proč ne? Když je ten masopust.” A tak jsem udělala výjimku a sáhla jsem po vepřové kýtě. Rozhodla jsem se tématicky zasáhnout masopust a vymyslet recept, který by byl kompromisem mezi mou “oblibou” vepřového masa a oblibou zdravého jídla. A tady je – trhané vepřové maso na pivu.

Doba přípravy: 20 minut + 3 hodiny pečení

Množství: 4 porce

Suroviny:

 

Postup:

  1. Vepřové maso osolte a opepřete ze všech stran. Do pekáče nalijte pivo, přidejte med, koření a do lázně položte maso. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Během pečení maso otáčejte.
  2. Po 3 hodinách by mělo být maso měkké. Vyndejte ho z pekáče. Pomocí vidliček maso natrhejte na vlákna.
  3. Šťávu z masa zredukujte na plotně, aby byla výraznější. Můžete přidat trochu másla. Šťávu smíchejte s masem a podávejte s bramborovou kaší.

TIP: Pro vylepšení bramborové kaše můžete přidat med a hrubozrnnou hořčici.

 

Děkuji Sklizeno za poskytnutí kvalitních surovin!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *