Celozrnná vánočka s vanilkou

Celozrnná vánočka s vanilkou

Uteklo to, jako každý rok… Viďte? Do Vánoc zbývá už jen několik málo dní a mě přijde, že se kolem mě zase všichni hrozně honí. Proč? Taky ještě nemám všechny ježíškovské povinnosti splněné, ale mám se kvůli tomu zbláznit? Vždyť by byla škoda nechat se sžírat stresem a ve chvíli, kdy to celé vypukne, odpadnout.

Tělo se vyčerpává. Stres je sice psychická zátěž, ale tělo neodděluje “hmotu” a duši. Tělo je složitý organismus, a proto se psychické problémy otisknou do fyzických potíží. Z bolesti pak máme ještě větší starosti a roztáčí se spirála. Tak takhle ne! Myslete pozitivně a snažte se předvánoční čas užít. Načerpejte atmošku, inspiraci a těšte se na chvíli, kdy si spolu s rodinou pochutnáte na nějaké té dobrotě. A snažte se to nepřehánět.

Rok co rok slyším zprávy o žaludečních problémech z přejídání. Možná jsem divná, ale zatím jsem to nepochopila. Nechápu ani ty překypující nákupní koše, které před sebou udýchaní a vystreslí lidi tlačí v supermarketech. Když do nich jedním okem nahlédnu, jsou zpravidla právě tyhle koše plné nekvalitního jídla. Sníst byť jen trochu z toho, taky by mi bylo blivno. Lidi mají tendenci si prostě dopřát, a když už, tak ať to stojí za to. Ale právě – mělo by to stát za to. Místo toho většinou kvantita převažuje nad kvalitou. Mě ale určitě stojí za to dát si něco lehkého, něco, po čem mi nebude špatně, zkrátka jíst tak, jak bych jedla, i kdyby Vánoce nebyly. Jen s tím rozdílem, že to bude mít sváteční atmosféru a že budu mít pečeného kapra, kterého si jindy během roku neudělám. A dobře, přiznám se, dám si i trošku téhle vánočky, která je připravená z celozrnné mouky. A ano, je v ní cukr, který se snažím eliminovat na minimum a běžně si ho do žádného jídla “uměle” nepřidávám, ale nedám si víc, než plátek dva za celé Vánoce.

Tenhle recept je první, který Vám chci představit ve spolupráci se značkou PROBIO. Mám jejich produkty moc ráda, proto mě napadlo, že bychom mohli síly spojit a zároveň si pomoct v nějakých aktivitách. Naše partnerství je zcela dobrovolné, bez jakýchkoliv závazků, smluv a písemných dohod. Pro mě je to perfektní spojení s lidmi, kteří jsou naladěni stejně tak, jako já a jsou zaměřeni na kvalitu, poctivost a směřují k ideální harmonii životního stylu. Probio není striktním ukazatelem nějakého výživového směru, nabízí možnosti, je důkazem toho, že ve stravě máme možnost volby, máme možnost sáhnout po obrovské škále zdravých potravin za férovou cenu. Takže se může celá rodina stravovat zdravě a bez velkých výdajů. I kdybych se se značkou Probio nespojila, sáhnu při přípravě tohoto receptu určitě po jejich celozrnné mouce, kterou používám ze všech celozrnných nejraději.

Moc se mi líbil názor Margit Slimákové, která se k dodržování tradic na svém blogu vyjádřila tak, že jsou sice krásné, ale jen v případě, kdy si je neodškrtávám jako nutné povinnosti. Myslím, že není nutné dodržovat všechny tradice a zvyky, jen aby Vánoce proběhly stejně, jako každý rok a všichni si odbyli stres zapříčiněný přehnanými nároky a zbytečnými povinnostmi, bez kterých by se svátky obešly. Vystupte ze stereotypu a nenechte se semlít davem. To nejdůležitější je zastavit se a užít si radost s těmi, kteří za to rozhodně stojí.

 

Doba přípravy: 45 minut + doba kynutí
Doba pečení: cca 45 minut

Suroviny:

  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 500 g hladké celozrnné špaldové mouky + 1 lžíce na kvásek
  • 80 g třtinového cukru + 1 lžíce na kvásek
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový lusk nebo 1-2 lžičky vanilkové pasty
  • 50 g mandlí
  • 70 g rozinek namočených v rumu (nebo hrst suchých)
  • 1 žloutek + 1 lžička oleje na potření
  • Plátky mandlí na posypání

 

Postup:

  1. Do misky rozdrobte droždí. Přisypejte lžíci cukru a rozmíchejte.
  2. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné. Přilijete asi jednu třetinu k droždí. Zbytek dejte zpět na sporák a ještě trochu přihřejte. Do teplého mléka dejte rozpustit na kostky nakrájené máslo.
  3. Do kvásku přimíchejte lžíci mouky a přikryjte. Nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 20 minut.
  4. Mezitím smíchejte ve větší míse mouku s cukrem. Mandle spařte a oloupejte. Rozsekejte mandle najemno a přidejte k mouce.
  5. Ozkoušejte, jestli je mléko s máslem dostatečně zchladlé. Pokud ano přidejte do něj žloutky a rozmíchejte vidličkou. Z vanilkového lusku vyberte semínka a přidejte do mléčné směsi. Případně můžete místo vanilky použít vanilkovou pastu.
  6. Do mísy s moukou dejte kvásek. Přilijte zbytek mléka s máslem a žloutky. Přidejte okapané rozinky a vypracujte těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
  7. Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejně velkých kousků. Z každého vyválejte hada o průměru cca 3 cm. Ze 4 pramenů smotejte základnu, ze tří provazů smotejte cop, který položíte na základnu a dva zbylé obmotejte kolem sebe a dejte navrch. Sestavenou vánočku nechte kynout ještě alespoň půl hodiny.
  8. Vánočku potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným se lžičkou oleje. Posypejte mandlemi  a pečte při 170 °C cca 40 -50 minut.

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *