Fazolové brownies

Fazolové brownies

,,Chutná ti to?” ptám se obvykle, když někomu nabízím fazolové brownies. Po úspěchu pokračuju krokem na tenčí led: ,,A poznáš, z čeho to je?” Zatím mi nikdo na první otázku neodpověděl ,,Ne”, ani že cítí fazole. Všichni se zatím shodli na to, že fazolové brownies chutnají skvěle a hlavní surovinu nepoznal nikdo.

Testování novinek na lidech mě baví 🙂 Ale baví to i mě samotnou. Ráda zkouším něco nového. Od mala jsem potřebovala nové zážitky. Dobře, kvůli těm chuťovým jsem pak vypadala jako prasátko, ale v 15 jsem přišla na to, že takhle to dál nepůjde. Vždycky jsem potřebovala nějaké vzruchy, i když to byly jen drobnosti. Potřebovala jsem ochutnat něco nového, udělat něco nového a nejvíc mě bavila manuální činnost. Takže ideální předpoklady k vaření nových věcí.

Fazolové brownies sice nejsou nic nového pod sluncem, ale svůj recept jsem začala vymýšlet až nedávno, kdy jsem spojila síly s Probio. Hlavní surovinu pro leden jsme si vytyčili červené fazole, a tak mě napadlo, že tuhle věc jsem ještě nezkoušela, ale stojí za to se do toho pustit. Mohla jsem šáhnout po osvědčeném receptu, ale to bych nebyla já, abych si to neudělala po svém 🙂 Recept se povedl hned na poprvé. Ten najdete na sociálních sítích @probio. A taky bych to nebyla já, abych nezkusila recept trochu upgradovat. Takže tenhle je malinko jiný. Jsou v něm namísto banánu jablka, je tam přidané avokádo a kakao můžete částečně nebo úplně nahradit karobem, který to ještě malinko dosladí.

Podtrženo sečteno: V brownies nenajdete klasický cukr. Jsou doslazeny trochou jablek a krom obsahují jen sacharidy přirozeně obsažené v luštěninách. A část z něj  je navíc vláknina.

 

Doba přípravy: 20 minut + doba máčení a vaření fazolí
Doba pečení: 40 minut

Suroviny:

  • 200 g červených fazolí (v suchém stavu, po uvaření cca 420 g)
  • 2 středně velká jablka (sladší) – 180 – 200 g nastrouhaného jablka
  • 100 g zralého avokáda
  • 1 vejce
  • 60 g karobu/kakaa (já jsem namíchala 40 g karobu s 20 g kakaa)
  • Špetka soli
  • 30 g žitné celozrnné hladké  mouky

 

Postup:

  1. Fazole přes noc namočte. Druhý den slijte, zalijte čerstvou vodou a uvařte doměkka. Fazole sceďte a nechte zchladnout.
  2. Fazole přendejte do mísy, přidejte avokádo, nastrouhané jablko, avokádo, vejce a rozmixujte na pyré. Smíchejte sypké suroviny a vmíchejte je do pyré.
  3. Směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem na plát velký asi 25 x  20 cm. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C – horkovzduch. Pečte 40 minut.
  4. Podávejte vychladlé.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *