Levandulové řezy s borůvkami

Levandulové řezy s borůvkami

Co by to bylo za léto bez borůvek? Jenže tenhle rok si u nás v lese kvůli suchu moc borůvek nenasbíráme, takže se přiznám – musela jsem v případě tohohle koláče sáhnout do mrazáku.  Zato levanduli se u mamky na zahradě skvěle daří. A až se na trzích tyhle fialové poklady rozvoní, udělám tenhle svěží koláč s tvarohem určitě znovu.

Nemohla jsem si při psaní úvodu nevzpomenout na dobu tak před dvaceti lety, kdy jsem s mamkou a babičkou vyrazila poprvé do lesa na borůvky. V předklonu vytrvale otrhávaly keříky borůvčí, zatímco já, ačkoli jsem se nemusela předklánět skoro vůbec, jsem u toho moc dlouho nevydržela a skoro všechny borůvky, které jsem natrhala, jsem snědla. V dnešní době, když se pro něco ohnu a zprudka se napřímím, zatočí se mi šiška. Asi bych teda po hodině sbírání padla do jehličí mezi borůvky. A ony dvě? Prsty fialové,  záda zohýbaná, misky plné… Během hodiny nasbíraly tolik borůvek, že jsme je zužitkovaly nejen do koláčů, ale měli jsme zásoby i na zimu.

Naštěstí se dají borůvky normálně sehnat v obchodě, protože kdyby doma měli čekat, až něco přinesu z lesa, navíc, když borůvky u nás tenhle rok nerostou, vysáli by mě dřív komáři a klíšťata. A jestliže si mám vybrat, kam se pro ně v mražené podobě vydám, tak to bude Iceland, protože co se týče zeleniny a ovoce, najdete tam super poměr kvality a ceny. A neříkám to proto, že bych za to snad měla nějaké benefity, nebo jim dělala záměrně “skrytou” reklamu. V době, kdy jsem dostala nabitou kartičku na nákup, tedy asi před dvěma lety, jsem měla možnost jejich produkty ozkoušet a právě pro ovoce a zeleninu se tam vracím ráda. Jinak samozřejmě není nad ty čerstvě natrhané poklady z lesa.

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 13×33 cm nebo menší kulatá forma

Suroviny:

Korpus:

  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 50 g kešu ořechů
  • 30 g pohankové mouky
  • 40 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 vejce
  • 50 – 60 ml mléka
  • 1 lžíce kokosového sirupu

Náplň:

  • 200 g borůvek
  • 50 g třtinového cukru
  • 500 g měkkého, polotučného tvarohu
  • 5-7 květenství levandule – podle velikosti
  • 1 želatinový ztužovač

 

Postup:

  1. Do mixéru nasypejte ovesné vločky a ořechy, promixujte, aby byly ořechy nasekané najemno. Přidejte zbylé suroviny na korpus a promíchejte. Těstem vytřete zapékací formu – bude lepší, když si jí vyložíte pečicím papírem, nebo vymažete máslem.
  2. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Nechte zchladnout.
  3. Borůvky krátce povařte s cukrem, aby pustily šťávu. Zchladlé borůvky smíchejte s tvarohem. Kvítky levandule otrhejte a přidejte k borůvkovému tvarohu. Připravte si želatinový ztužovač. Rychle ho zapracujte do krému.
  4. Krém rozetřete na korpus a nechte ztuhnout v lednici alespoň dvě hodiny.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *