Zdravé pohoštění: okurkové kanapky, řepový hummus, kuřecí plátky s paprikovým pestem

Zdravé pohoštění: okurkové kanapky, řepový hummus, kuřecí plátky s paprikovým pestem

Když už jsem jednou přesvědčená o tom, že chci jíst zdravě, jdu naproti příležitostem užít si zdravé jídlo za každou cenu a neslevovat ze svých nároků. Že jsou Vánoce, neznamená, že jdou zásady stranou. Že se slaví příchod Nového roku, narozeniny nebo prostě setkání s přáteli, neznamená, že musím jíst nezdravé věci, kterých je všude plno – smažené řízečky, chlebíčky s uzeninami a bílou moukou, brambůrky…

Každý máme svobodnou volbu. Všichni si můžeme dopřát to, co máme rádi, můžeme jíst to co chceme. A proto, když mám ráda zdravé jídlo, připravím i zdravé pohoštění, na kterém si budeme moct pochutnat my, kteří to máme hozené prostě jinak. Pokud někdo chce chlebíčky, dobře, udělám je, ale není to pro mě závazné k tomu, že to musím jíst taky.

Tyhle dobroty, které jsem připravila v dnešním příspěvku, jsou hodně velké rychlovky. Nezaberou vám s moc času, proto není třeba výmluv, že to časově nedáte. Pokud uděláte o jeden druh nezdravých jednohubek méně, nic se nestane. Místo toho na talíři přibydou nové druhy pohoštění, které si může nabídnou každý. Třeba tak inspirujete někoho, kdo má už delší dobu chuť změnit svůj jídelníček, ale zatím nenašel berličku nebo správný směr. Vy můžete být tím, na koho se obrátí o pomoc a můžete si tak navzájem předávat nové zkušenosti, nápady, recepty…

Nový rok je dnem, kdy si řada lidí dává nějaké předsevzetí. Myslím, že řada neúspěchů během roku tkví ve špatně specifikovaném předsevzetí a malé přípravě. Malou přípravou myslím souvislost hlavně s tím, že někdo si dá velký cíl, ale nespočítá si kroky k němu. Nepříprava dotyčného odradí, nebo spíš unaví, protože si předem nerozmysel, co všechno bude muset vynaložit. Proto je možná lepší dát si více drobných cílů. Jejich postupné dosahování může tím více motivovat k dosažení těch dalších, vyšších. A špatná specifikace předsevzetí? Jelikož předsevzetí se hlavně týkají zdravého životního stylu, dám příklady právě v této oblasti. “Chci se líbit manželovi, ” nebo “chci zhubnout 10 kilo”. To není to pravé. Především to chcete dělat pro sebe. A proč? Protože se chcete cítit lépe. A to není jen o zhubnutí 10 kilo. Navíc váha není úplně směrodatná. Ke zhubnutí je třeba dát si dopořádku nejen jídelníček, ale i psychiku, protože ta může být hodně brzdícím faktorem.

Takže když si třeba skrze zdravé pohoštění najdete nového parťáka pro svůj zdravý životní styl, jedině dobře. Důležité je najít si svou ideální motivaci, najít rovnováhu mezi sportem a relaxací a umět se správně odměňovat – ne “pamlsky”, ale tak, aby vám to ještě víc pomohlo k dalším krokům. Držím palce, ať jsou ty kroky zdárné a ať se vám daří. V novém roce vám přeju především ZDRAVÍ!

 

Okurkové kanapky s dýňovou pomazánkou

Suroviny:

  • 50 g loupaných dýňových semínek
  • 1 lžíce kvalitního oleje (můžete použít dýňový, pro zesílení dýňové chuti)
  • 30 g avokáda
  • 2 lžíce tvarohu
  • Sůl
  • Řeřicha
  • Okurka

 

Postup:

  1. Dýňová semínka rozmixujte najemno. Přidejte olej, avokádo, tvaroh a špetku soli a ještě krátce promixujte, aby se suroviny důkladně promíchaly.
  2. Okurku nakrájejte na centimetrové plátky a každý potřete trochou pomazánky. Ozdobte řeřichou.

 

 

Řepový hummus

Suroviny:

  • 120 g suché nebo 250 g vařené cizrny
  • 2 středně velké bulvy červené řepy o celkové váze asi 200 g
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce tahini pasty (celkem asi 50 g)
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 50 ml vody
  • Sůl

 

Postup:

  1. Cizrnu uvařte doměkka, sceďte a nechte okapat.
  2. Červenou řepu zabalte do alobalu, položte na plech a dejte péct na 180 °C, dokud nezměkne. Bude to trvat asi 45 minut. Po upečení nechte zchladnout, rozbalte a oloupejte.
  3. Řepu nakrájejte na menší kusy, vložte do mixéru, přidejte okapanou cizrnu, olej, tahini pastu, římský kmín, větší špetku soli, citronovou šťávu a začněte mixovat. Po troškách přilévejte vodu, aby byl hummus jemný.
  4. Podávejte přelitý olivovým olejem, s krekry a zeleninou.

 

Kuřecí plátky s pestem z pečených paprik

Suroviny:

  • 2 kuřecí prsa
  • Provensálské bylinky
  • Sůl

Pesto:

 

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte podélně na hranolky silné asi 3 cm. Osolte a obalte je v provensálských bylinkách. Zabalte důkladně do potravinářské fólie a na každém konci pořádně uvažte provázkem. Hoďte válečky do vroucí vody a vařte 15 minut. Po vytažení nechte zchladnout, rozbalte a nakrájejte na plátky slabé plátky.
  2. Papriku vložte do trouby rozpálené na 250 °C. Když se na paprice udělají černé puchýře, vyndejte ji z trouby a ihned zabalte do mikrotenového sáčku, aby se zapařila. Když paprika zchladne, oloupejte ji. Vyndejte z ní semínka, utřete papírovou utěrkou do sucha.
  3. Rozmixujte všechny suroviny na pesto a podávejte s masem.

 

 

Děkuji Sklizeno za dodání kvalitních surovin.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *