Konečně pořádný Fish House + recept na grilovaného mečouna

Konečně pořádný Fish House + recept na grilovaného mečouna

Najít spolehlivé místo, kde koupíte čerstvou zeleninu, není v dnešní době žádný problém. Najít farmu, kde si koupíte čerstvá vajíčka, sýry nebo maso, není problém. Ale najít rybárnu, kde spolehlivě najdete čerstvé ryby a mořské plody a ještě k tomu tu, která se neomezuje jen na kapra, candáta, pstruha a pangase, je i v dnešní době fakt docela těžký. A to nemluvím o tom, jak těžké to musí být ze strany obchodníka, který si chce pořádnou rybárnu otevřít. 

Řada lidí tvrdí, že vyhledávají čerstvé suroviny, že základem dobrého jídla jsou jedině čerstvé suroviny, ale pak zjistíte, že se vlastně spokojí s vakuovanou rybou, protože zkrátka neměli kam pro dobrou čerstvou rybu zajít. Škoda, ne? Zjistíte, že kromě nejčastěji prodávaných ryb, jako jsou právě kapr, pstruh a losos, ochutnali jen málo z nabídky, kterou nám dnešní trh může nabídnout. Ale kde nám to může nabídnout? Kde se potkáme s nabídkou, která by nám naklonila lásku k rybám? V Makru? Ne každý máme kartičku a jezdíme na samé okraje Prahy. Tak kde?

Všude slyšíme: ,,Jezte ryby!” No super, ale když si koupíme “uleželou” rybu pod celofánem, která nevoní, nenavnadí nás to na to kupovat si ji alespoň jednou do týdně. Alespoň tak to vidím já. Fajn, i já slevím z nároků, protože ryby prostě miluji, a tak se snažím jít aspoň někam, kde vím, že ryba nebude smrdět. Ale teď si představte moje nadšení, když jen pár metrů od mé práce, přímo u zastávky Arbesovo náměstí, otevřeli šikovní chlapci rybárnu, kde se to čerstvými rybami z celého světa jen hemží!

Nový Fish House jsem navštívila při první možné příležitosti. Nevěděla jsem, kterou vybrat. Všechny byly tak pěkně vyskládané… Takže co? Losos? Ne, toho už jsme jedli tisíckrát, ale divoký losos? Viděli jste je někdy vedle sebe? Mají úplně jinou barvu. Krom toho je “divočák”, jak mu příjemný “rybář” z Fish House přezdívá, méně tučný. Když k tomu přičtu, že v sádkách se do masa vstřebá i spousta nechtěných látek, budu už určitě kupovat divočáka 🙂 Candát – ten vypadal fakt pěkně. Ale ne, ještě něco lepšího. Mečoun! Ten krásný váleček světlého masa mě fakt pokoušel, ale dál jsem očima přejížděla pult plný ryb, které, jak jsem si uvědomila, jsem vlastně ještě nikdy neochutnala.

vlevo klasický losos a vpravo krásný, rudý divoký losos

Ale to se brzy změní. Rybárna je v dobrých rukách a i když tam přijdete s nijakou představou o tom, co chcete uvařit, dostanete tolik rad, kolik bude stačit k dokonalému výsledku a úspěšnému nákupu. Pořád jsem tápala – mořský vlk, pražma, halibut nebo snad butter fish? Očima jsem kmitala po pultu plném ryb s cedulkami, na kterých krom ceny stály informace o tom, kde a jak byla ryba lovená. Začala jsem koketovat s myšlenkou, že si odnesu chapadla chobotnice anebo vypasené krevety. Nakonec to vyhrál opravdu mečoun. Dala jsem na doporučení a dobře jsem udělala.

Tak to víte, když jsem jedla mečouna naposledy před pár lety v restauraci, kde se mi zdál tak trochu jako ten “sušší” typ ryby, byla jsem trochu nedůvěřivá. Stejně jsem mu dala druhou šanci a odnesla jsem si dva krásné steaky.

K rybce jsem nejdřív nachystala salát z ogrilovaných brambor, cukety a žampionů a rajčatovou salsu s koriandrem. Když bylo tohle všechno hotové, vrhli jsme se na rybku. Tu jsme jen pokapali limetkou, olejem, lehce osolili a šoupli na gril. Trvalo to jen pár minut, co jsme nechali rybku opékat. Není třeba jí sušit. Počkejte, až zmizí bílý proužek uprostřed a je to. Teda, a řeknu vám – sice jsem se na tu véču těšila, ale moje očekávání nebyly zdaleka takové, jako realita. Chuť čerstvé ryby byla naprosto dokonalá. Mečoun byl šťavnatý, křehký jako dort. Byl prostě jedním slovem perfektní.

Vůbec mě nenapadlo, že bych si mohla jídlo předem vyfotit, protože jsem se nechystala tento recept dávat na blog. Naštěstí byl někdo prozíravější a jídlo tak můžete vidět vcelku 🙂 A pardon, žádný velký fůůdstajlink to není 🙂 Já se vzpamatovala až někdy v půlce večeře, kdy jsem tu dobrotu vyfotila alespoň na řezu. Ačkoli to jídlo bylo jednoduché, ryba byla prostě tak skvělá, že jsem se rozhodla pro vytvoření tohohle článku. Další den poté jsem běžela vyřídit chválu a udělala pro vás pár snímků.

Když jsem novou prodejnu vychvalovala dalším lidem, setkávala jsem se s otázkou: “A je to drahý?” Všichni mají totiž zakotvené, že ryba není levné zboží. A jak by taky mohlo? Stála vaše letenka do Španělska dvacku? Transportovali jste se teleportem, že jste nemuseli absolvovat frontu u odbavování? Ten čas, práce i transport zkrátka něco stojí. Mě rozhodně stojí za to nekupovat si nesmysly, za které utratím zbytečně peníze a mému zdraví ani chuťovým pohárkům nic nedají, místo toho ty peníze dám za opravdu kvalitní kus ryby, která na talíři navíc ještě vzbudí tolik emocí, že máte chuť vykřičet to spoustě lidí, kteří tak, jako já, hledají místo, kam se pro tyhle krásy budou pravidelně vracet. A nemyslete si, ono když slevíte z nároků na mečouna a sáhnete po “obyčejnější” rybě, tak nakrmíte celou rodinu za úplně stejnou cenu, jako kdybyste šli nakupovat jakékoli jiné “normální” maso. Takže za mě mají kluci ceny rozumné.

Fish House stojí hned u zastávky Arbesovo náměstí

U ryb najdete informace nejen o původu, ale i způsobu lovu, kterým byly chyceny

 

A teď se vrhneme na ten jednoduchý recept. Bude to tentokrát bez uvedení hmotnosti, protože jsem opravdu nevěděla, že budu recept publikovat. Takže surovin tak nějak přiměřeně 🙂

Suroviny:

Salát z grilovaných brambor:

  • menší předvařené brambory ve slupce
  • cuketa
  • žampiony
  • olivový olej
  • římský kmín
  • tymián

Rajčatová salsa s koriandrem:

  • rajčata
  • cibule
  • olivový olej
  • limetka
  • římský kmín
  • koriandr
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Předvařené brambory jsem nakrájela na silnější plátky, lehce pokapala olivovým olejem, osolila a ogrilovala dozlatova. Cuketu jsem naopak nakrájela na slabé plátky a posolenou ogrilovala. Žampiony jsem rozpůlila, v míse smíchala s trochou oliváče a pepře a taky šoupla pod gril. V míse jsem to všechno promíchala s ještě malou trochou oliváče a dochutila čerstvým tymiánem, čerstvě mletým pepřem a solí. Původně jsem chtěla přidat i rukolu, ale tak nějak jsem jí zapomněla v lednici.

Na rajčatovou salsu jsem nakrájela rajčata na drobné kousky. Tekuté vnitřky rajčat nepoužívejte. Spíš se snažte, aby nebyla rajčata moc mokrá, takže mějte po ruce papírovou utěrku. Kostičky rajčat nasypte do mísy. Cibuli nakrájejte na úplně jemné kostičky, přidejte k rajčatům. Zakápněte limetkou, olivovým olejem, přidejte mletý římský kmín, hodně pokrájeného koriandru, pepř a až nakonec sůl. Pokud chcete dát salsu před podáváním vychladit, posolte ji až před podáváním, aby rajčata nepustila šťávu.

Rybu pokapejte z obou stran limetkovou šťávou a olejem, osolte a ogrilujte. Na talíři můžete ještě posypat čerstvě mletým pepřem nebo čerstvými bylinkami, to už je na vás 🙂



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *