Zeleninové placičky

Zeleninové placičky

Bramboráky jsem přestala jíst pravděpodobně okolo 16 let..asi tak jako řadu dalšího jídla. Tehdy jsem se začala o jídlo zajímat víc a přicházela jsem na to, z čeho mi na břiše rostou pneumatiky. Nebyla za tím žádná zdravotní porucha. Důvodem bylo zkrátka jídlo a moje „záliba“ v nicnedělání.

Předtím, než jsem začala zkoumat výživové hodnoty a podstatu makroživin ve stravě, by mě nenapadlo, co může být na bramboráku špatého – zelenina opečená na pánvi… Není zelenina jako zelenina, není sacharid jako sacharid a stejně tak není tuk, jako tuk. Teď už to vím.

V receptu na zeleninové placičky jsem také použila brambory, ale zároveň i další druhy zeleniny. Například cuketa skvěle poměr sacharidů vyvažuje a bílkoviny jsou zde zastoupeny ve vejcích a ovesných vločkách. Na své průzkumné cestě za zdravou výživou jsem zjistila, že vypustit tuky není dobré východisko k redukci tělesného tuku. Proto pokud nebudou placičky plavat ve vrstvě tuku, je tento recept vyvážený, vhodný k lehkému obědu nebo k večeři.

Doba přípravy: 20 minut

Množství: cca 9 ks

Suroviny:

  • 120 g oloupaných brambor
  • 50 g mrkve
  • 130 g cukety
  • 1 vejce
  • 50 g drcených ovesných vloček
  • 1 lžíce celozrnné mouky
  • 1 stroužek česneku
  • Snítka tymiánu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olej na smažení
  • Zakysaná smetana nebo jogurt k podávání
  • Bylinky na posypání

Postup:

  1. Brambory a mrkev nastrouhejte najemno, cuketu nastrouhejte nahrubo. Zeleninu smíchejte v míse s vejcem, vločkami, moukou, podrceným česnekem, lístky tymiánu, solí a pepřem. Směs nechte 10 minut uležet.
  2. Rozehřátou pánev potřete olejem. Lžící naneste kopečky směsi, rozprostřete a smažte dozlatova. Obraťte a nechte osmažit i z druhé strany.
  3. Na talíři přelijte zakysanou smetanou nebo jogurtem a posypte čerstvými bylinkami.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *