Trhané hovězí s medovo – hořčičnou omáčkou a pečenou zeleninou

Trhané hovězí s medovo – hořčičnou omáčkou a pečenou zeleninou

Včera jsem v deníku Tam a Zpět nalistovala otázku “co bych uvařila svým blízkým“. Právě teď, kdy hustě šedivá obloha nepropustí sluneční paprsek na zem, bych uvařila právě tuhle dobrotu.  Maso z vyzrálého kousku biohovězího natrhané na jemná vlákna, do nichž prosakuje lehce pikantní omáčka. Nasládlá chuť dozlatova upečené kořenové zeleniny a k tomu šťouchané brambory s cibulkou orestovanou zlehka na másle. Možná to zní až moc složitě na to, abyste se do přípravy chtěli pouštět. Když vám ale rámcově představím postup celé sestavičky, nebudete mít žádný protichůdný argument, který by vám bránil a naopak se začnete těšit na víkend, jen abyste se vrhli na věc.

A jak tedy příprava probíhá? Chce to dobrý timemanagement a pak se hovězí pečeně se všemi parádičkami stíhá levou zadní. Ano, zadní – zadní hovězí jsem použila. Jestli je levé nebo pravé, nevím, ale je rozhodně kvalitní, pěkně vyzrálé. Jde o libový kousek masa, který používám i na tatarák.  Sáhla jsem jak jinak než po masu z biochovu, které s jistotou garantuje vynikající chuťový zážitek. Nekvalitní maso připraví taky zážitek, ale s podstatně rozdílným výsledkem. Vzpomínky na dušení nevyzrálého masa z chuděrky, která si smrt a neštěstí strávníků nezasloužila, mě dojímají ještě teď.

Základem úspěchu je tedy dobré maso – kvalitní vyzrálé hovězí, nejlépe z biochovu. Maso jsem si nechala tentokrát dovézt ve Fresh Bedýnce spolu s dalšími bio potravinami. V kostce provedete pár na sebe navazujících úkonů zapadajících do sebe puzzle a parádní oběd ja ne stole:

  • maso osolíte a opepříte (zvládnete za 2 minuty)
  • zeleninu a koření nasypete do pekáče, přidáte maso a podlijete, přiklopíte (oloupáno, nakrájeno za 10 minut)
  • upečete maso (3,5 hodiny, ale z toho se mu věnujete celkem jen 5 minut při obracení)
  • než se maso dopeče, nakrájíte zeleninu, promícháte s olejem a dochutíte (oloupání, nakrájení a promíchání s přendáním na plech zabere 10 minut)
  • než vyndáte maso, stihnete oloupat a nakrájet brambory (5 minut)
  • vyndáte maso, strčíte do trouby plech se zeleninou (3 sekundy)
  • dáte vařit brambory (bez vaší asistence)
  • slijete šťávu z masa a uvaříte omáčku (30 minut – tady je dobré omáčku hlídat, aby měla správnou konzistenci a nespálila se vám)
  • než se provaří omáčka a uvaří brambory a dopeče zelenina, orestujete jarní cibulku na másle (5 minut)
  • slijete brambory a rozšťoucháte, smícháte s cibulkou (5 minut)
  • maso natrháte na vlákna (5 minut)
  • dochutíte omáčku (1 minuta)
  • vyndaváte z trouby zeleninu a je 3…2..1…hotovo!

To není tak těžké, ani časově náročné, viďte 🙂 K velkým cílům se dostáváte díky drobným krůčkům – obecné pravidlo, které funguje. Jakmile si nastavíte vysoký cíl a už nepočítáte s mezikroky, je těžké se k němu vyšplhat. Energie i motivace se ztrácejí snadno, jakmile za sebou nevidíte zdolanou metu po metě. Nebo aspoň já to tak mám.

Štěstí přeje připraveným, proto si odkrokujte potřebný čas na pečení, počítejte se 40 minutami na dohotovení příloh a omáčky a zbytek úspěchu vám přijde naproti sám. Krom tohoto času nemusíte s jídlem skoro nic dělat a trávit s vařením dlouhou dobu. Než trouba udělá svůj díl práce, stihnete doma poklidit, zacvičit si a projet Instagram.

Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení masa: 3,5 hod.
Doba pečení zeleniny: asi 20 minut

Množství: 4 porce

Suroviny:

Trhané maso:

700 g hovězího zadního BIO

2 mrkve

1 větší kořenová petržel

70 g celeru

1 menší cibule

3 stroužky česneku

Pár snítek tymiánu nebo cca 1/2 lžíce sušeného tymiánu

2 bobkové listy

Sůl

Čerstvě mletý pepř

 

Na omáčku:

40 g másla

10 g hladké mouky

Šťáva – výpek z masa

2 lžičky hořčice (dijonská)

2 lžičky medu

½ lžičky mletého zázvoru

½ lžičky mletého římského kmínu

 

Šťouchané brambory:

500 g oloupaných brambor

2 jarní cibulky

1 lžíce másla

Sůl

 

Pečená zelenina:

Mix petržele, mrkve a celeru

Žampiony

Růžičková kapusta

Olivový olej

Med

Římský kmín

Čerstvě mletý pepř

Tymián

 

Postup:

Hovězí maso osolte a opepřete ze všech stran. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostky a dejte do pekáče. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky a přidejte k zelenině. Přidejte i česnek, tymián a bobkový list. Podlijte asi 2 cm vody. Do pekáče položte maso, přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 220°C. Pečte asi 3,5 hodiny. Během pečení obracejte, případně podlijte vodou. Po upečení natrhejte na vlákna.

Šťávu z pekáče slijte. V menším kastrolu nebo v pánvi rozehřejte máslo a zasypejte moukou. Připravte tmavou jíšku. Zalijte výpekem a 20 minut vařte. Podle potřeby dolijte vodou. Po 20 minutách dochuťte hořčicí, medem, mletým rozmarýnem a římským kmínem.

Kořenovou petržel a mrkev nakrájejte podélně na poloviny, případně na čtvrtiny. Celer nakrájejte na kostky. V míse promíchejte s trochou oleje a trochou medu. Osolte a opepřete. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Houby a růžičkovou kapustu překrojte napůl. Promíchejte s trochou oleje, solí, pepřem a trochou tymiánu. Rozprostřete vedle kořenové zeleniny. Pečte při 190 °C dozlatova.

Brambory uvařte v osolené vodě. Rozšťouchejte. Na pánvi rozehřejte asi lžíci másla. Pokrájejte jarní cibulku na slabá kolečka a opékejte na másle, dokud nezačne zlátnout. Vmíchejte k bramborám.

A je hotovo – teď už to jen pěkně nandat na talíř 🙂

 

Děkuji Fresh Bedýnky za poskytnutí čerstvých surovin!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *