4. narozeniny Vařeniště + recept na borůvkový dort s kokosem

4. narozeniny Vařeniště + recept na borůvkový dort s kokosem

Ano, už 17.2. máme 4 roky. Když jsem Vařeniště zakládala, nepředvídala jsem, jak dlouho budu blog krmit novým obsahem, netušila jsem, mezi kolik fanoušků se skrze virtuální svět moje idea dobrého jídla dostane a už vůbec jsem netušila, jak moc se změní tohle prostředí, ve kterém tuto inspiraci vyhledáváte. Myslím tím sociální sítě.

Tehdy hrozně frčel Facebook. A dneska? Dneska Facebook sice stále běží, ale předbíhá ho Instagram. Instagram je jiný svět, který si žije svým divokým životem a kde se mezi miliony uživatelů snadno ztratíte. I přesto mám i tady své věrné followery, kterých si moc vážím a budu se co nejvíce snažit, abyste si i vy mohli vážit mě.

Proto, aby se vám na mě dobře koukalo, jsem se rozhodla pro velkou věc. Někdo si v minulosti všiml změny šablony blogu. Vždycky jsem se snažila dělat si tyhle věci sama. Vybrat si šablonu a snažit se vytvořit takové prostředí, ve kterém se budete cítit dobře. Jenže časy se mění. Mění se i můj pohled na blog a vkus. Dala jsem do blogu 4 roky svého života. Blog má pro mě tím pádem obrovskou váhu. Je to hlavně díky vám i díky společnostem, které si mě vybraly ke spolupráci. Motivujete mě a já se rozhodně nechystám končit. Naopak!

Proto, aby se vám na mě dobře koukalo, jsem se rozhodla pro velkou věc. Někdo si v minulosti všiml změny šablony blogu. Vždycky jsem se snažila dělat si tyhle věci sama. Vybrat si šablonu a snažit se vytvořit takové prostředí, ve kterém se budete cítit dobře. Jenže časy se mění. Mění se i můj pohled na blog a vkus. Dala jsem do blogu 4 roky svého života. Blog má pro mě tím pádem obrovskou váhu. Je to hlavně díky vám i díky společnostem, které si mě vybraly ke spolupráci. Motivujete mě a já se rozhodně nechystám končit. Naopak!

Chci vás i sebe odměnit. Proto jsem se rozhodla pro proměnu blogu a tak denně makám na novém vzhledu blogu, upravuji přes všech 500 příspěvků, vytvářím ucelenou formu stránek…zkrátka dělám to „od znova“. A dokonce si tentokrát nechám i pomoct od někoho šikovného, kdo mi pomůže šablonu doladit v detailech, na které nestačím. Vynasnažím se udělat to co nejrychleji, ale věřte mi, 538 příspěvků, několik stránek se spoustou fotek, oprášení rubrik, tvorba nového loga a značek trochu času zabere. Budu věřit, že se vám bude nový vzhled líbit a budete mít chuť se stále vracet.

Od pohledu kupředu bych se ráda krátce poohlédla za minulým rokem, který mi přivál pár dalších krásných spoluprací. Tou jednou je vytváření receptů pro značku Lučina. Kdo by to byl řekl, že jednou svoji dloouhodobě oblíbenou dobrotu budu moct zpracovávat v něco pro mě tak mimořádného? To je prostě senzace ? A další spolupráce? Stejně skvělá, jako je ta s Lučinou – spolupráce se značkou Sklizeno, jíž jsem ambassadorka někdy od konce léta. To je pro milovnici jídla a bloggerku obrovská pocta. A do třetice jedna náhoda, která mi přišla naproti díky mé úžasné práci. Firma Max Sport, která vyrábí proteinové potraviny včetně těstovin, mě přizvala k tvorbě receptů právě pro jejich Protein Pasta. Kdysi jsem je ochutnala díky spolupráci s Rohlíkem a dnes mám ten báječný pocit z toho, že jsem mohla připravovat recepty pro mou další oblíbenou značku.

Těch spoluprací by bylo více, které bych mohla jmenovat, ale tyto tři jsou pro mě zásadní a utvrzují mě v tom, že má můj koníček ještě větší smysl, než bych si před 4 lety vůbec dokázala představit.

 

A teď abychom se snad pustili do dortu, ne?

Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení: 35-40 minut

Suroviny:

Korpus:

  • 6 vajec
  • 190 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g strouhaného kokosu

Náplň:

  • 150 + 200 g (mražených) borůvek
  • 50 + 40 g cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 500 g mascarpone
  • 750 ml smetany ke šlehání
  • Moučkový cukr
  • 20 g strouhaného kokosu

 

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé husté pěny. Opatrně vmíchejte mouku s kokosem tak, aby bylo těsto stále co nejvíce nadýchané.
  2. Těsto nalijte do pečicím papírem vyložené nebo vymazané a vysypané dortové formy. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 35 minut. Jestli je těsto hotové poznáte tak, že doprostřed zapíchnete špejli, je-li po vytažení suchá, je korpus dopečený. Nechte vychladnout.
  3. 150 g borůvek rozvařte s 50 g cukru na hustý sirup. Nechte vychladnout. Poté důkladně promíchejte s měkkým tvarohem a dejte vychladit.
  4. 200 g borůvek provařte s 40 g cukru ale jen tak, aby pustily šťávu. Nechte vychladnout.
  5. Mascarpone promíchejte v míse se smetanou a 2 – 3 lžícemi moučkového cukru. Vyšlehejte do krému.
  6. Odeberte asi 1/3 krému. Tuto část smíchejte se strouhaným kokosem. Druhou část promíchejte s tvarohem.
  7. Vychladlý korpus ze shora zarovnejte nožem. Prokrojte korpus dvakrát, tedy na tři části.
  8. Spodní část posypte svařenými borůvkami včetně šťávy. Potřete borůvkovým krémem a polovinou kokosového krému. Zakryjte druhým dílem korpusu a opět přelijte borůvkami. Potřete borůvkovým a kokosovým krémem. Zakryjte horním dílem korpusu.
  9. Potřete krémem a ozdobte.
  10. Nechte chladit.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *