Milovníci hummusu mají důvod slavit. 13. května je vyhlášený jako Mezinárodní den hummusu, a proto jsem vám připravila pětibarevnou inspiraci pro tu vaší soukromou oslavu.
Já sice hummus miluji, ale kdyby mě Sklizeno neupozornilo na tento výjimečný den, neměla bych ani tušení, že něco takového exituje. Proto jsem tohoto téma s chutí využila a pustila se do receptů. Na světě existuje spousta druhů, není třeba držet se s jeho přípravou při zemi. Základem hummusu je cizrna, tahini pasta a olej. Proto jde o poměrně velkou kalorickou bombu, ale když používáte kvalitní suroviny a především za studena lisované přírodní oleje, vytvoříte zdravou sváču plnou zdraví prospěšných tuků, které využije především vaše nervová soustava a v krvi se sníží špatný cholesterol. Jak se říká, není špatného jídla, je jen špatné množství – nic se nemá přehánět. Abych snížila jeho kalorickou hodnodu, míchám do hummusu i trochu vody. Na konzistenci se nic moc nemění, jen si ho můžu dopřát víc ? I když… hummus díky spoustě vlákniny i obsahu tuků dost zasytí. Má nízký glykemický index, což je další důvod k zařazení do zdravého jídelníčku.
Domovem hummusu je Blízký východ, ale ve kterém státě vznikl není zcela jasné. O jeho původ se pře hlavně Izrael s Libanonem. Je jedno, odkud originální recept pochází, důležité je, že si takhle snadnou dobrotu na tisíc způsobů můžeme dopřávat dnes a denně. Tradiční hummus obsahuje vedle cizrny, tahini pasty a oleje také česnek, citronovou šťávu a sůl. Někdo hummusu rád mlsá se zeleninou, někdo na krekrech nebo pita chlebu, někdo si ho rád dá na jiné pečivo anebo jen tak. Pro tým co jede na krekru mám recept na olivové krekry s pohankovou moukou.
POSTUP na hummus není asi třeba vysvětlovat. Prostě to rozmixujete na pastu. Oleje nebo vody přidáváte podle toho, jak chcete mít hummus hustý.
Tradiční hummus
Suroviny:
- 200 g uvařené cizrny
- 25 g olivového oleje (+ cca 1 – 2 lžíce – tolik, kolik bude potřeba k rozředění, já používám místo tohoto dodatečného množství vodu)
- 1 lžíce tahini pasty (cca 25 g)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy (cca 10 ml)
- Sůl
Špenátový hummus s římským kmínem
Suroviny:
- 130 g uvařené cizrny
- 50 g špenátu
- Půl stroužku česneku
- Půl lžičky podrceného římského kmínu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce tahini pasty
- 20 g olivového oleje + 1 lžíce vody nebo oleje
- Sůl
Olivový humus s rozmarýnem
Suroviny:
- 160 g uvařené cizrny
- 40 g černých vypeckovaných oliv
- 1 lžíce černé tahini pasty
- Půl až 1 lžíce citronové šťávy
- Půl stroužku česneku
- Olivový olej podle potřeby (nebo voda)
- Sůl
Rajčatový hummus s bazalkou
Suroviny:
- 150 g uvařené cizrny
- 50 g sušených rajčat naložených v oleji
- 1 lžíce tahini pasty
- 10 g olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Půl stroužku česneku
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Asi jedna lžíce pokrájených lístků bazalky (přidejte až nakonec po umixování)
Avokádový hummus s pomerančem
Postup:
- 120 g uvařené cizrny
- 50 g zralého avokáda
- ½ stroužku česneku
- 1 lžíce olivového oleje (nebo pokud máte citronový)
- Pomerančová šťáva – asi 3 lžíce
- Sůl
Olivové krekry
- 60 g hladké mouky
- 40 g pohankové mouky
- Špetka cukru
- Špetka soli
- Na špičku nože sody
- 20 g olivového oleje
- 40 ml vody
Postup:
- Obě mouky v míse promíchejte s cukrem, solí a sodou. Přilijte olej, vodu a zpracujte těsto.
- Těsto rozválejte na plát silný asi 2 mm a vykrajujte z něj tvary. Ty rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut.
Děkuji Sklizeno za dodání kvalitních surovin!