Batátový krém se šafránem a kokosovým krémem

Polévka je grunt. V zimě vás obzvlášť posílí a zahřeje. Takový vývar je dobrý i v případě, že máte silné prožitky z včerejší party, která se vám vymkla z rukou. Jen najít dobráka, který nám vývar udělá… ? Není nad to se takovým večírkovým malérům vyhnout.
Pokud je ale řeč o polévkách, jde o skvělé jídlo, kterého si čínská medicína vpraxi velmi cení pro své „zahřívací“ schopnosti. Ano, existují studené polévky, kterými se rádi v létě zchladíme. Však se také připravují z okurek a další zeleniny, které čínská medicína řadí do těch chladících. Pokud se divíte, že asiaté ráno začínají polévkou, už asi chápete proč. Polévka metabolismus rozehřeje a nabudí tělo pro jeho správnou funkci. U nás toto ve zvyku není. Ačkoli i v našem jídelníčku má své odpostatněné místo. Před hlavním jídlem nabudí naše trávení a když na nás leze bacil, uvaříme si česnečku.
Doba přípravy: 25 minut
Množství: 4 porce
Suroviny:
- 1 malá cibule
- 2 lžíce oleje
- ¼ lžičky mletého koriandru
- 370 g oloupaných batátů
- 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
- Na špičku nože mletého chilli nebo kousek čerstvého
- Na špičku nože namletého šafránu
- Sůl
- 40 ml kokosové smetany (na vaření)
Na dohotovení:
- 100 g uvařené cizrny
- 0,5 lžíce oleje
- ½ lžičky mleté papriky
- Sůl
- Chilli vločky
- Čerstvý koriandr
- Olivový olej
Postup:
- Cizrnu promíchejte v misce s olejem, mletou paprikou, špetkou soli a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C a pečte 15 minut dokřupava.
- Do hrnce nalijte 2 lžíce oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a za občasného míchání restujte dozlatova. Mezitím batáty nakrájejte na větší kostky.
- K cibuli přisypte koriandr, pár vteřin promíchávejte. Přidejte batáty a zalijte vodou či vývarem. Osolte, přidejte chilli a šafrán a pod pokličkou vařte do měkka.
- Polévku rozmixujte společně s kokosovou smetanou.
- Na talíři doplňte opečenou cizrnou, vločkami chilli a najemno pokrájeným koriandrem. Zakápněte olivovým olejem.