Bezlepkové kynuté koláčky s makovou náplní
Celiaci, kteří mají velkou chuť na pečivo, mají mnohdy potřebu zajít si do obchodu a koupit si předražené bezlepkové pečivo. Upřímně je mi z toho špatně, jak dokážou obchodníci vydělávat na lidech s tímto problémem. Že je bezlepkové pečivo drahé neznamená, že je vyráběno z drahých nákladů.
Když si spočítáme náklady, které zhruba padnou na jeden koláček. 1 kilogram mouky stojí necelých 100 Kč. My použijeme asi 1/5 – 20 Kč. Z těchto 20 Kč vytvoříme 12 koláčků. Připočteme si k tomu hrstku máku, másla, vejce, mléka a cukru, tak když to zaokrouhlím, tak se dostaneme na celkové náklady 50 – 60 Kč. Znamená to tedy, že jeden koláček vyrobíme za 5 Kč. Je potřeba ho prodávat za 30, ne-li víc?
Doba přípravy: 25 minut
Doba kynutí: 50 minut
Doba pečení: 25 minut
Množství: 12 ks
Suroviny:
Těsto:
- 10 g droždí
- 100 ml vlažného mléka
- 40 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 30 g másla
- 225 g univerzální bezlepkové pečící mouky (např. Jizerka)
- Špetka soli
Nádivka:
- 60 g umletého máku
- 2 polévkové lžíce cukru (40 g)
- 150 ml mléka
- Lžička másla
Drobenka :
- 5 g másla
- 15 g cukru
- 15 g univerzální bezlepkové pečící mouky
Postup:
- Do mísy rozdrobte droždí. Přilijte mléko a důkladně promíchejte.
- Přimíchejte vejce. Přisypte mouku, cukr, špetku soli a promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Nechte 5 minut odpočinout.
- Z těsta vytvarujte 12 stejně velkých kuliček. Kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vodou. Nechte kynout 40 – 50 minut. Během kynutí koláčky potírejte pravidelně vodou, cca 4x během doby kynutí. Čím pravidelněji je budete potírat, tím méně vám při vytlačování popraskají.
- Připravte nádivku. Umletý mák vložte do rendlíku, přisypte cukr a přilijte mléko. Promíchejte, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni 10 minut. Během vaření nádivku občas promíchejte. Stáhněte z plotny a vmíchejte lžičku másla.
- Z uvedených surovin vytvořte drobenku. Směs mněte mezi prsty, dokud se nepropojí.
- Kuličky z těsta navlhčete ze všech stran vodou a dnem malé skleničky, nejlépe panákem vytlačte do kuliček důlky.
- Předehřejte troubu na 180⁰C.
- Do důlku vložte makovou nádivku, posypte drobenkou a vložte do trouby. Pečte 25 minut.
1 koláček obsahuje:
Energetická hodnota: 670 kJ
Bílkoviny: 2, 5 g
Sacharidy: 24 g
– toho cukry: 8 g
Tuky: 5, 5 g
– z toho nasycené MK: 2 g
1 vejce?
Ano, jedno vejce mi tam vypadlo ve výčtu surovin 🙂 Děkuji za připomenutí
Dobrý den,
Uhodil jste hřebíček na hlavičku. Je to nehoráznost, co někdy chtějí obchodníci za bezlepkové potraviny.
V loni vánoční bezlepkové cukroví o váze 500g za 490Kč. Rozhodla jsem se udělat si svoje vlastní bezlepkové. Bylo výborné.
Děkuji Vám za další bezlepkový recept.
S pozdravem Milena
Dobrý den, Mileno, to jste mě překvapila. Co jsem tak slyšela od kolegyň, je ta cena, kterou uvádíte, obvyklá pro kilo normálního cukroví. Dnes, kdy technologie pokročily velice daleko a jdou naproti snadnější výrobě těchto potravin, je smutné, že na zdravotních problémech některých lidí chce někdo takhle vydělat… Jste dobrá, že jste ho zmákla sama! Gratuluji a děkuji 🙂