Bezlepkové kynuté koláčky s makovou náplní

Bezlepkové kynuté koláčky s makovou náplní

Celiaci, kteří mají velkou chuť na pečivo, mají mnohdy potřebu zajít si do obchodu a koupit si předražené bezlepkové pečivo. Upřímně je mi z toho špatně, jak dokážou obchodníci vydělávat na lidech s tímto problémem. Že je bezlepkové pečivo drahé neznamená, že je vyráběno z drahých nákladů.

Když si spočítáme náklady, které zhruba padnou na jeden koláček. 1 kilogram mouky stojí necelých 100 Kč. My použijeme asi 1/5 – 20 Kč. Z těchto 20 Kč vytvoříme 12 koláčků. Připočteme si k tomu hrstku máku, másla, vejce, mléka a cukru, tak když to zaokrouhlím, tak se dostaneme na celkové náklady 50 – 60 Kč. Znamená to tedy, že jeden koláček vyrobíme za 5 Kč. Je potřeba ho prodávat za 30, ne-li víc?

Doba přípravy: 25 minut
Doba kynutí: 50 minut
Doba pečení: 25 minut

Množství: 12 ks

Suroviny:

Těsto:

  • 10 g droždí
  • 100 ml vlažného mléka
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • 225 g univerzální bezlepkové pečící mouky (např. Jizerka)
  • Špetka soli

Nádivka:

  • 60 g umletého máku
  • 2 polévkové lžíce cukru (40 g)
  • 150 ml mléka
  • Lžička másla

Drobenka :

  • 5 g másla
  • 15 g cukru
  • 15 g univerzální bezlepkové pečící mouky

 

Postup:

  1. Do mísy rozdrobte droždí. Přilijte mléko a důkladně promíchejte.1
  2. Přimíchejte vejce. Přisypte mouku, cukr, špetku soli a promíchejte. Přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Nechte 5 minut odpočinout.2e
  3. Z těsta vytvarujte 12 stejně velkých kuliček. Kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vodou. Nechte kynout 40 – 50 minut. Během kynutí koláčky potírejte pravidelně vodou, cca 4x během doby kynutí. Čím pravidelněji je budete potírat, tím méně vám při vytlačování popraskají.IMG_0703
  4. Připravte nádivku. Umletý mák vložte do rendlíku, přisypte cukr a přilijte mléko. Promíchejte, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni 10 minut. Během vaření nádivku občas promíchejte. Stáhněte z plotny a vmíchejte lžičku másla.3
  5. Z uvedených surovin vytvořte drobenku. Směs mněte mezi prsty, dokud se nepropojí.4
  6. Kuličky z těsta navlhčete ze všech stran vodou a dnem malé skleničky, nejlépe panákem vytlačte do kuliček důlky.IMG_0717
  7. Předehřejte troubu na 180⁰C.
  8. Do důlku vložte makovou nádivku, posypte drobenkou a vložte do trouby. Pečte 25 minut.5

1 koláček obsahuje:
Energetická hodnota: 670 kJ
Bílkoviny: 2, 5 g
Sacharidy: 24 g
– toho cukry: 8 g
Tuky: 5, 5 g
– z toho nasycené MK: 2 g



4 komentáře k “Bezlepkové kynuté koláčky s makovou náplní”

  • Dobrý den,

    Uhodil jste hřebíček na hlavičku. Je to nehoráznost, co někdy chtějí obchodníci za bezlepkové potraviny.
    V loni vánoční bezlepkové cukroví o váze 500g za 490Kč. Rozhodla jsem se udělat si svoje vlastní bezlepkové. Bylo výborné.
    Děkuji Vám za další bezlepkový recept.

    S pozdravem Milena

    • Dobrý den, Mileno, to jste mě překvapila. Co jsem tak slyšela od kolegyň, je ta cena, kterou uvádíte, obvyklá pro kilo normálního cukroví. Dnes, kdy technologie pokročily velice daleko a jdou naproti snadnější výrobě těchto potravin, je smutné, že na zdravotních problémech některých lidí chce někdo takhle vydělat… Jste dobrá, že jste ho zmákla sama! Gratuluji a děkuji 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *