Burgery s domácí bbq omáčkou a brioškami
Když domácí burger, tak se vším všudy. Přestože parné léto není obdobím, kdy by řada z nás pod horkými slunečními paprsky překypovala energií, snažte se jí sesbírat alespoň tolik, kolik je třeba pro přípravu vlastní bbq omáčky a žemlí. Poté, co ochutnáte, uvěříte, že to rozhodně stálo za to.
Množství: 6 porcí
Suroviny:
Burgery:
- 900 g hovězího krku
- sůl
- pepř
- olivový olej
Bbq omáčka:
- 1 cibule (65 g)
- 2 polévkové lžíce oleje
- 65 g třtinového cukru
- 50 g rajského protlaku
- 2 stroužky česneku
- na špičku nože mletého chilli
- 1 vrchovatá lžička uzené papriky
- 2 cl jablečného octa (2 lžíce)
- 2 cl worchestrové omáčky (2 lžíce)
- 5 cl bourbonu
- 400 g loupaných konzervovaných rajčat
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Briošky:
- 15 g droždí
- 1 lžíce cukru (12 g)
- 250 ml mléka
- 40 g másla
- 2 žloutky
- 400 – 440 g hladké mouky +1 lžíce na kvásek
- 50 g polohrubé mouky
- 1 čajová lžička soli
- mléko na potírání
- vejce na potírání
- sezamová semínka na posypání
Na doplnění:
- římský salát
- slanina
- rajčata
Postup:
- Připravte si briošky. Dejte ohřát mléko, aby bylo vlažné, ale ne horké.
- Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru a mouky. Promíchejte. Přilijte asi polovinu ohřátého mléka a rozmíchejte vidličkou. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 20 minut.
- Do druhé poloviny vložte pokrájené máslo a rozpusťte. Ve vychladlé mléčné směsi rozmíchejte 2 žloutky.
- Do mísy dvakrát přesejte oba druhy mouky se solí. Udělejte uprostřed důlek, vlijte vzešlý kvásek a mléčnou směs s vejci. Začněte vypracovávat těsto. Pokud bude hodně lepivé, přidejte ještě mouku. Těsto vyklopte na hladkou pracovní plochu a dál propracovávejte, dokud přestane být lepivé. Vložte zpět do mísy, potřete mlékem, překryjte mísu utěrkou a nechte kynout 1 hodinu. Během kynutí těsto propracujte.
- Těsto rozdělte na 6 stejných kousků. Vytvořte bochánky. Postupujte stejně tak, jako kdybyste vyráběly dukátové buchtičky. Bochánky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete mlékem a nechte 20 minut kynout.
- Rozšlehejte vejce. Povrch bulek důkladně potřete, posypte sezamovými semínky a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte 20 – 25 minut dozlatova. Hotové nechte vychladnout.
- Uvařte bbq omáčku. Cibuli nakrájejte najemno. Do kastrolku nalijte 2 lžíce oleje a cibuli pozvolna opékejte dozlatova. Bude to trvat 10 – 15 minut.
- Přisypte cukr a míchejte, dokud nezačne pomalu karamelizovat. Přidejte rajský protlak, podrcený česnek, uzenou papriku, worchestrovou omáčku, bourbon, jablečný ocet, chilli, trochu pepře a větší špetku soli. Za stálého míchání vařte 3 minuty. Zalijte konzervovanými rajčaty a vařte pozvolna asi půl hodiny, dokud omáčka nezhoustne. Rozmixujte tyčovým mixérem.
- Maso umelte na masovém strojku. Smíchejte se solí a pepřem. Z masa vytvořte šest karbanátků. V každém udělejte uprostřed malý důlek. Maso se při pečení zformuje. Potřete olejem a položte na rozpálený gril. Opékejte po pár minutách z obou stran tak, aby bylo maso uprostřed na dotyk pružné. Nechte odležet asi 2 minuty.
- Rozkrojte bulky, na řezu opečte na grilu. Opečte také slaninu.
- Burgery obložte slaninou, salátem, oblíbenou zeleninou.