Burgery s domácí bbq omáčkou a brioškami

Burgery s domácí bbq omáčkou a brioškami

Když domácí burger, tak se vším všudy. Přestože parné léto není obdobím, kdy by řada z nás pod horkými slunečními paprsky překypovala energií, snažte se jí sesbírat alespoň tolik, kolik je třeba pro přípravu vlastní bbq omáčky a žemlí. Poté, co ochutnáte, uvěříte, že to rozhodně stálo za to.

Množství: 6 porcí

Suroviny:

Burgery:

  • 900 g hovězího krku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Bbq omáčka:

  • 1 cibule (65 g)
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 65 g třtinového cukru
  • 50 g rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • na špičku nože mletého chilli
  • 1 vrchovatá lžička uzené papriky
  • 2 cl jablečného octa (2 lžíce)
  • 2 cl worchestrové omáčky (2 lžíce)
  • 5 cl bourbonu
  • 400 g loupaných konzervovaných rajčat
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Briošky:

  • 15 g droždí
  • 1 lžíce cukru (12 g)
  • 250 ml mléka
  • 40 g másla
  • 2 žloutky
  • 400 – 440 g hladké mouky +1 lžíce na kvásek
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • mléko na potírání
  • vejce na potírání
  • sezamová semínka na posypání

Na doplnění:

  • římský salát
  • slanina
  • rajčata

 

Postup:

  1. Připravte si briošky. Dejte ohřát mléko, aby bylo vlažné, ale ne horké.
  2. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru a mouky. Promíchejte. Přilijte asi polovinu ohřátého mléka a rozmíchejte vidličkou. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 20 minut.
  3. Do druhé poloviny vložte pokrájené máslo a rozpusťte. Ve vychladlé mléčné směsi rozmíchejte 2 žloutky.
  4. Do mísy dvakrát přesejte oba druhy mouky se solí. Udělejte uprostřed důlek, vlijte vzešlý kvásek a mléčnou směs s vejci. Začněte vypracovávat těsto. Pokud bude hodně lepivé, přidejte ještě mouku. Těsto vyklopte na hladkou pracovní plochu a dál propracovávejte, dokud přestane být lepivé. Vložte zpět do mísy, potřete mlékem, překryjte mísu utěrkou a nechte kynout 1 hodinu. Během kynutí těsto propracujte.
  5. Těsto rozdělte na 6 stejných kousků. Vytvořte bochánky. Postupujte stejně tak, jako kdybyste vyráběly dukátové buchtičky. Bochánky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete mlékem a nechte 20 minut kynout.
  6. Rozšlehejte vejce. Povrch bulek důkladně potřete, posypte sezamovými semínky a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C. Pečte 20 – 25 minut dozlatova. Hotové nechte vychladnout.
  7. Uvařte bbq omáčku. Cibuli nakrájejte najemno. Do kastrolku nalijte 2 lžíce oleje a cibuli pozvolna opékejte dozlatova. Bude to trvat 10 – 15 minut.
  8. Přisypte cukr a míchejte, dokud nezačne pomalu karamelizovat. Přidejte rajský protlak, podrcený česnek, uzenou papriku, worchestrovou omáčku, bourbon, jablečný ocet, chilli, trochu pepře a větší špetku soli. Za stálého míchání vařte 3 minuty. Zalijte konzervovanými rajčaty a vařte pozvolna asi půl hodiny, dokud omáčka nezhoustne. Rozmixujte tyčovým mixérem.
  9. Maso umelte na masovém strojku. Smíchejte se solí a pepřem. Z masa vytvořte šest karbanátků. V každém udělejte uprostřed malý důlek. Maso se při pečení zformuje. Potřete olejem a položte na rozpálený gril. Opékejte po pár minutách z obou stran tak, aby bylo maso uprostřed na dotyk pružné. Nechte odležet asi 2 minuty.
  10. Rozkrojte bulky, na řezu opečte na grilu. Opečte také slaninu.
  11. Burgery obložte slaninou, salátem, oblíbenou zeleninou.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *