Jahodový koláč
Babiččina volba mi darovala tuto skvělou pečící formu, kterou jsem nemohla nechat v klidu ležet ani chvíli. V hlavě se začal rodit plán na nějakou jahodou bombu, kterou jsem potěšila celou rodinu. Během dne zmizel koláč do posledního drobečku. Chyba těch, co nestačili ochutnat.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50 minut
Těsto: forma kulatá 28 cm; na obr. forma 34 x 15 cm – 2/3 dávky
- 280 g hladké mouky Babiččina volba na křehká těsta
- 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
- 20 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 50 ml studené vody
Náplň: forma kulatá 28 cm; na obr. forma hranatá – ½ dávky
- 90 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 250 g krémového sýra (Philadelphia)
- 200 g smetany ke šlehání
Navíc:
- 500 g jahod
- Hrst plátkových mandlí
Postup:
- Z uvedených surovin vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v lednici.
- Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm, vyložte jím formu a dno párkrát propíchněte vidličkou. Vyložte těstem vyloženou formu alobalem a vysypte luštěninami. Pečte „naslepo“ 10 minut. Poté odstraňte alobal s luštěninami a pečte dalších 10 minut.
- Než se korpus upeče, připravte náplň. Vejce prošlehejte s oběma cukry, přidejte krémový sýr a vymíchejte metlou dohladka. Našlehejte smetanu a vmíchejte ji do vaječné směsi.
- Krém nalijte do předpečeného korpusu. Teplotu v troubě snižte na 170 ⁰C a opět vložte do trouby. Pečte asi 30 – 35 minut, dokud se nepřestane náplň uprostřed vlnit.
- Ozdobte jahodami a opraženými plátky mandlí.