Jahodový koláč

Jahodový koláč

Babiččina volba mi darovala tuto skvělou pečící formu, kterou jsem nemohla nechat v klidu ležet ani chvíli. V hlavě se začal rodit plán na nějakou jahodou bombu, kterou jsem potěšila celou rodinu. Během dne zmizel koláč do posledního drobečku. Chyba těch, co nestačili ochutnat.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50 minut

Těsto: forma kulatá 28 cm; na obr. forma 34 x 15 cm – 2/3 dávky

  • 280 g hladké mouky Babiččina volba na křehká těsta
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 20 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 50 ml studené vody

 

Náplň: forma kulatá 28 cm; na obr. forma hranatá – ½ dávky

  • 90 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g krémového sýra (Philadelphia)
  • 200 g smetany ke šlehání

 

Navíc:

  • 500 g jahod
  • Hrst plátkových mandlí

 

Postup:

  1. Z uvedených surovin vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v lednici.
  2. Troubu předehřejte na 180  ⁰C. Těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm, vyložte jím formu a dno párkrát propíchněte vidličkou. Vyložte těstem vyloženou formu alobalem a vysypte luštěninami. Pečte „naslepo“ 10 minut. Poté odstraňte alobal s luštěninami a pečte dalších 10 minut.
  3. Než se korpus upeče, připravte náplň. Vejce prošlehejte s oběma cukry, přidejte krémový sýr a vymíchejte metlou dohladka. Našlehejte smetanu a vmíchejte ji do vaječné směsi.
  4. Krém nalijte do předpečeného korpusu. Teplotu v troubě snižte na 170 ⁰C a opět vložte do trouby. Pečte asi 30 – 35 minut, dokud se nepřestane náplň uprostřed vlnit.
  5. Ozdobte jahodami a opraženými plátky mandlí.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *