Kurz pralinek v Chefparade

Není tomu tak dlouho, co mi domů přišla velice milá zásilka. Balíček adresovaný Chefparade skrýval balíčky čokolády a formičky na čokoládu. A také jsem našla obálku. V obálce byl nejen milý dopis od Jany, kterou Popečeníčko a její šikovnost dostali k práci snů. Našla jsem zde také voucher na kurz pralinek. Zajásala jsem a ihned se šla poohlédnout po nejbližším termínu.
Necelé dva týdny poté nadešel očekávaný den a já se vydala do školy vaření Chefparade. Po vstupu mě přivítal náš lektor Pavel Cón a hned poté jsem si šla oťukat další účastníky kurzu. Náhodou jsem narazila na téměř stejně starou, tedy mladou slečnu, která se před několika měsíci ponořila do výroby pralinek profesionálně a přišla své znalosti a schopnosti ještě více prohloubit. S touto šikovnou spolupracovnicí a dalším spolupracovníkem jsme si nasadili zástěry a šli tvořit pralinky.
Pavel Cón po pár úvodních větách rozřízl pytle s čokoládou a v tu ránu jsme se ocitli v rajské zahradě. Vůně čokolády se linula všude kolem nás. A co teprve ve chvíli, kdy jsme tuto lahůdku začínali rozehřívat nad párou. Lesklá voňavá nálož čokolády mě dráždila u nosu a nešlo neochutnat. Mňááám! A co teprve až z této vynikající čokolády vzniknou pralinky plněné výtečnými náplněmi? Musela jsem se odtrhnout od božských výšin a ujmout se práce.

Naučili jsme se dva druhy temperování čokolády, která je nutná proto, aby nám veškerá čokoláda nevytekla z forem při vylévání. Dále jsme si předvedli různé druhy náplní. Naše pralinky tak získaly chutě po malinách, pomerančích a Cointreau, Amarettu a kávě, marcipánu, ale také po wasabi, jehož chuť byla ve snoubení s čokoládou naprosto fantastická.

A tak jsme temperovali, vylévali, plnili a zapouzdrovávali…až nakonec přišla očekávaná chvíle – vyklepávání a –ochutnávka-! Pavel Cón vyklepával z formiček dokonalé, krásné, lesklé, voňavé, úchvatné, roztomilé, lákavé bonbonky a nám už se sbíhaly sliny. „Vy jste ještě neochutnali?“ ptá se Pavel po chvíli. V ten okamžik všichni jako na povel natáhly ruce po čokoládovém pokladu a nechávali se unést lahodnou chutí výborných pralinek.
Přiznám se, že ačkoli mám čokoládu ráda, moc často a hodně si jí nedopřávám. Ale dnes? Nešlo odolat! Nepamatuji si, kdy naposled jsem se nechala tak svést a dopřála si tolik čokolády.
A jelikož se ráda se svými čtenáři podělím nejen o svou radost z dnešního, udělám radost i vám. Možná jste již zaregistrovali, že Chefparade spravuje i vlastní e-shop – http://chefshop.cz/, kde můžete za velice příznivou cenu pořídit kvalitní suroviny, jež jsou používány právě na kurzech vaření. A právě pro vás mám možnost uplatnit v Chefshopu 10% slevu na nákup. Na konci objednávky uveďte poznámku „Sleva od foodblogerů“. Sleva vám bude odečtena dodatečně.
