Lotrinské těstoviny

Lotrinské těstoviny

Odhoďte předsudky a zkoušejte věci, o kterých byste si na první pohled nepomysleli, že stojí za to je vyzkoušet. Jsem si jistá, že budete kolikrát překvapeni, co vám skok za vlastní zábrany přinese. Někdy možná nepůjde o příjemnou zkušenost, ale vždycky je lepší nějaká zkušenost, než žádná. Povím vám názorný příklad toho, jak jsem sama odhodila jeden svůj předsudek v jídle a rozšířila si opět obzory.

Nepamatuju si, kdy naposledy jsem jedla šunkofleky. Není to jídlo, které bych vyhledávala, protože mi moc nechutná, a proto jsem zavrhla i řadu dalších receptů na zapečené těstoviny. Natož abych se rozhodla sama od sebe nějaký takový recept připravovat na blog. A přesto mi teď nezbývá, než si připustit, že jsem přišla na recept, který můj pohled na zapečené těstoviny zcela změnil.

Jak víte, spolupracuji už nějaký ten pátek s Probio. Každý měsíc vymýšlíme společně nové recepty a vyměňujeme si různé nápady. Ze strany Probia přišla pohnutka vytvořit recept s novými flíčky z červenopšeničné mouky – například lotrinské těstoviny. Přiznám se, že jsem nikdy lotrinské těstoviny nevařila a ani jsem nevěděla, jak to má ve výsledku vypadat. I zagooglila jsem… Jenže zadejte si do vyhledávače ‚Lotrinské těstoviny‘. Vyběhnou vám obrázky na typově odlišná jídla, která navíc ani nevypadají vábně. Podle nějakých relevantnějších tipů jsem zjistila, že by mělo jít o zapečené těstoviny s rajčaty a masem.

,,Zapečené těstoviny? Není to můj šálek kávy, ale zkusím to. Proč ne?“ řekla jsem si. ,,Je tam maso, David ten si určitě pochutná.“ Takže jsem zasedla k prázdnému papíru a začala vymýšlet složení receptu. Pocitově jsem vytvořila teoretický nástřel a prakticky jsem dokončila celou recepturu. Vyndala jsem pekáč z trouby a nechala těstoviny chvilinku vychladnout. Připravila jsem si místo pro focení a pak to přišlo – moment velkého překvapení. Než jsem se do focení pustila, musela jsem samozřejmě trochu ochutnat. Na vidličku jsem nabrala trochu těstovin a užasla jsem. Nekecam – fakt! 🙂 Takovou dobrotu jsem fakt nečekala. Jednak musím říct, že nové těstoviny od Probio jsou moc dobré, a za další se úžasně s kombinací masového ragú s rajčaty a zakysanou smetanou perfektně hodí.

Strašně jsem se těšila, až jídlo dofotím, protože mi jedna vidlička rozhodně nestačila a snědla jsem lotrinských těstovin rovnou celou porci. A úspěch měly samozřejmě i u přítele. A to jsem zvědavá, co to udělá s mojí hlavní ochutnávačkou – Mami Sju. Na tu už se nedostalo. Z toho si rozhodně sedne na zadek a  jsem si jistá, že bude těstoviny vařit i ona sama. Není to ani moc pracný recept.. Inu, v jednoduchosti je krása – stačí ýzy ragú, gúd těstoviny a delišis zakyska a vydržet pár minut, než se to celé zapeče. No a pak zbývá se udržet a nesníst to celé sám 😀

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minut

Množství: 4 porce

Suroviny:

  • 300 celozrnných fleků z červené pšenice
  • 300 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 -2 lžíce oleje
  • 50 g rajského protlaku
  • 2 dl červeného vína
  • 400 g loupaných, krájených rajčat
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička tymiánu nebo snítka čerstvého
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 120 g zakysané smetany
  • 50 g dobrého sýru na strouhání – nejlépe gouda nebo pikantnější ementál

 

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hlubší pánvi rozehřejte olej a cibuli zpěňte. Přidejte mleté maso a promíchávejte, dokud se nezatáhne. Přidejte protlak a asi minutu promíchávejte. Podlijte vínem a vařte asi 5 minut. Poté zalijte rajčaty, přidejte bobkový list, tymián, sůl, pepř a vařte asi 15 – 20 minut, dokud směs nezhoustne.
  2. Uvařte těstoviny téměř doměkka. Sceďte. Z rajčatové omáčky vyndejte bobkový list a promíchejte se směsí.
  3. Zapékací místu vytřete olejem a rozprostřete do ní těstoviny. Potřete zakysanou smetanou. Posypejte nastrouhaným sýrem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte cca 25 minut.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *