Pomazánky – květnová edice: cuketová s bryndzou, ředkvičková, z pečené červené řepy a domácí žitno-špaldový chléb

Pomazánky – květnová edice: cuketová s bryndzou, ředkvičková, z pečené červené řepy a domácí žitno-špaldový chléb

Na trio nových pomazánek jsem velice pyšná. Myslím, že se mi podařilo vytvořit celkem vyvážené a chutěmi nabité kombo. Docela by mě zajímalo, kterou si zamilujete nejvíc. A ten chleba?! Tyjo,…sice není kváskový, ale je úžasně vláčný, nadýchaný, kyprý, chutný…takový, že si ho budete chtít znova upéct. Já teda určitě!

Když se řekne květen, nějak se mi vybaví růžová barva. A tak jsem si nemohla odpustit červenou řepu a řekdvičky. A protože je květen odbobí, kdy se všechno pěkně zelená, zařadila jsem ještě pomazánku z cukety s brynzou. Jestli je na vás málo zelená, potěším vás snad další měsíc, kdy bych chtěla zařadit i pomazánku z hrášku 🙂

 

Pomazánka z pečené červené řepy

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 20 minut

Množství: 4 porce

Suroviny:

  • 2-3 červené řepy – celkem asi 250 g
  • Balzamikový ocet
  • Olivový olej
  • Sůl
  • 100 g čerstvého smetanového sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • Pár snítek tymiánu
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • Sůl
  • Pepř

 

Postup:

  1. Červenou řepu nakrájejte na cca 2 mm silné plátky. V míse promíchejte s ½ lžíce bazlamikového octa, 1 lžící olivového oleje a špetkou soli.
  2. Rozprostřete řepu na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C 20 minut. Nechte zchladnout.
  3. Řepu nakonec rozmixujte se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou, tymiánem, římským kmínem. Pokud by byla pomazánka ještě dost hustá, přidejte zakysku.
  4. Podle chuti dosolte a opepřete a ochuťte případně ještě trochou balzamikového octa. Já jsem přidala ještě asi ½ lžíce.

 

 

 

Ředkvičková pomazánka s parmezánem

Doba přípravy: 10 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 180 g tvarohu
  • 20 g parmezánu
  • 2 ředkvičky
  • 1 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
  • Sůl

 

Postup:

Do tvarohu vmíchejte najemno nastrouhaný parmezán, nadrobno pokrájené ředkvičky a pažitku a dochuťte solí, příp. pepřem.

 

 

 

Cuketová pomazánka s brynzou

Doba přípravy:10 minut
Doba pečení: 30 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

1 střední cuketa – asi 200 g

Olivový olej

Sůl

120 g brynzy

Pár snítek oregana

 

Postup:

  1. Cuketu podélně rozkrojte. Na plechu pokapejte olejem a lehce osolte a nechte řeznou stranou nahoru. Pečte při 200 °C, dokud se nezačnou nahoře tvořit nahnědlé plochy. Bude to trvat asi půl hodiny. Pak nechte zchladnout.
  2. Cuketu rozmixujte s brynzou a oreganem.

 

Žitno-špaldový celozrnný chléb bez hnětení

Doba přípravy: 15 minut
Doba kynutí: 15 + 45 + 45 minut
Doba pečení: 70 minut

Množství: 1 forma na chlebíček o délce 25 cm

Suroviny:

  • 400 ml teplé vody
  • 17 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 170 g celozrnné hladké žitné moky
  • 130 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 40 g hladké špaldové mouky
  • 1 plná lžička soli
  • ½ lžičky drceného římského kmínu
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • ½ lžíce octa
  • 1 lžíce oleje

 

Postup:

  1. Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Nechte 10 – 15 minut pracovat.
  2. V míse smíchejte mouky se solí, kmínem a slunečnicovými semínky.
  3. K rozkvašené vodě přilijte ocet a sůl. Směs přilijte do mísy k mouce a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
  4. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
  5. Po 45 minutách těsto promíchejte a přendejte do formy. Povrch můžete posypat ještě slunečnicí. Nechte dalších 45 minut pod utěrkou.
  6. Poté opatrně vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Po hodině opatrně vyndejte a nechte ještě 10 minut péct na kůrku.

 

 

 

Jaké byly dubnové tipy? Připomeňte si je spolu s kurkumovými krekry:



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *