Proč (ne)mít raw rád + Raw kakaový pudink

Proč (ne)mít raw rád + Raw kakaový pudink

Kdo by neznal trend, který se táhne gastrosvětem již několik měsíců. Znáte jeho perfektní výsledky při redukčních dietách a slyšeli jste jistě i další odrhovačky, které milovníci raw na syrovou stravu pějí. Ale jste si vážně jistí, že vaše tělo si tento trend žádá? Máme jíst hodně ovoce, zeleniny, ořechů, semínek, řasy a co nejméně průmyslově upravené potraviny. To jistě! Přesto se pojďme zblízka podívat na to, co za raw stravou skutečně najdeme a co z ní vlastně získá naše tělo.

Jezte raw, budete zdraví!

Ať budete sympatizovat s raw food, anebo s makrobiotickou stravou, s veganstním či všezravectvím, vždy budete tvrdit, že to vaše je to nejlepší. Nemusí to být zcela pravda. Každý jsme se narodili jako unikát. Každý máme jiné anatomické i fyziologické předpoklady a každý stejně tak vnímáme odlišně jídlo. U raw lze však jednoznačně říci, že existuje hranice, a kterou bychom neměli dojít. A ta se jmenuje dočasnost.“

Víme, že do zdravého jídelníčku patří spousta rostlinné stravy. Jsme však savci, navíc všežraciv, kteří jako živočišný druh bezpodmínečně reagují na cyklus 4 ročních období. V čínské medicíně, resp. dietetice jde dokonce o 5 ročních období. S tím souvisí sezónnost potravin. Před tisíci lety, kdy Číňané zkoumali učinky potravin na lidské tělo, přišli na jednoduchou ale 100% účinnou věc. Jde o to, vycházet z dostupných surovin, které máme právě v zeměpisné šířce k dispozici. A jelikož tato teorie také praví, že Jin a Jang se neustále potřebují vyplňovat ve své monádě, a tehdy nastane jakási rovnováha, budeme zimu potlačovat něčím teplým. U raw food se nemáme čím zahřát.

A teď si položte otázku „čím se zahřát, když venku je mráz a my si můžete ohřát kousek cukety na 42 stupňů?“. Když to nandáte na talíř, už to máte studené. Nehledě na to, že vám je jistě také zima. A to souvisí právě s tím slavným hubnutím raw stravou.

 

Tělo si bere energii zevnitř. Jelikož si jí nebere z dostatečně vyváženého jídla, které ve stylu raw postrádá důležité esenciální aminokyseliny a navíc má chladivé účinky na tělo, bude se „vyžírat“ na kost. Navíc půjde zejména o hubnutí neboli úbytek svalů důsledkem nedostatku aminokyselin a tuk vám na těle zůstane, aby se tělo snažilo alespoň trochu izolovat.

Z toho vyplývá, že je vhodné se přesměrovat na raw stravu během teplých měsíců. Začít lze na jaře, které je nejvhodnějším ročním obdobím pro detoxikaci těla. Tělu dopřejete spoustu vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Přesto nepokračujte s raw dietou příliš dlouho, připravujete se o důležité živiny. Když si nesmíte nic uvařit, jak získáte potřebné škroby, které například najdete v bramborách, rýži, obilovinách a dalších potravinách? Naklíčenými luštěninami?

Klíčky jsou velice hodnotným zdrojem aminokyselin, ale přesto vám nezabezpečí, že tělu dodáte dostatečné množství jak aminokyselin, tak zmiňovaných škrobů.

 

„Když jím raw, nemám často hlad“

Ano, je možné, že pokud se stravujete velice kvalitními potravinami, které obsahují maximum živin, tak si tělo řekne, že přijalo to, co by mělo a to mu stačí. Ale význam hledejte jinde. Proč nemáte hlad? Opět se vracím k čínské dietetice. Chladivé potraviny se tráví v žaludku, ten je fu orgánem sleziny, která reguluje trávení a „roznášení“ živin do těla. A tím, že ji budeme neustále chladit, budeme ji oslabovat a ona nevydá signál, že tělo potřebuje najíst.

Raw food je skvělým zpestřením racionálního jídelníčku. Proto občas i já zaexperimentuju a pustím se do nějakého raw receptu.

 

Raw kakaový pudink

Doba přípravy: 10 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 60 g sušených datlí
  • 60 g zralého avokáda
  • 60 g banánu
  • 2 čajové lžička kakaa (nebo karobového prášku)
  • 2 – 3 polévkové lžíce rýžového (ovesného nebo madlového) mléka

Postup:

  1. Datle zalijte vodou a nechte asi 15 minut odstát.
  2. Datle sdceďte, vymačkejte z nich vodu a nasypte je spolu s dalšími surovinami do vyšší nádoby (nejlépe do tubusu k tyčovému mixéru). Rozmixujte dohladka.
  3. Pudink můžete dozdobit kokosem, drobným ovocem, kakaem.

 

Ráda bych k článku ještě podotkla jednu méně podstatnou informaci. Na světě je spousta výživových poradců, nutričních poradců a dalších osob, které se zaobírají vlivy stravy na lidské tělo. A je řada těch, kteří se v mnoha názorech shodují, stejně tak jako spousta těch, kteří se v nich rozcházejí. Já razím pravidlo „všeho s mírou!“

1 porce obsahuje:

  • Energetická hodnota: 850 kJ
  • Bílkoviny: 2 g
  • Sacharidy: 29 g
  • Z toho cukry: 24 g
  • Tuky: 8 g
  • Z toho nasycené MKK: 1 g
  • Vláknina: 5 g


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *