Zdravější krtkův dort

Zdravější krtkův dort

Chci jíst, na co mám chuť, nepřibírat a být jako „ti druzí, ti hubení“. Jasně! To bychom chtěli všichni, dopřávat si a být štíhlí jako proutek. Ne všichni máme tu kliku „být jako ti druzí“. Jenže každá mince má dvě strany. A vůbec, jací druzí?

Nikdy nemůžeme o hubeném člověku tvrdit, že to má zadarmo jen proto, že ho jednou spatříme s kouskem dortu. Co když je za tím kouskem dortu nepředstavitelná dřina a tenhle kousek dortu znamenal jediný kousek dortu za hodně dlouhou dobu.? Možná má ten člověk obrovský výdej energie, proto se na něm kousek sladkého nepodepíše… Dobře, jsou mezi námi  i ti, co jsou jako laňky od přírody…ale v tomhle příroda prostě není spravedlivá… S tím se musíme smířit, přijmout své tělo a dělat pro něj maximum dobrých skutků.

Na druhou stranu, i kdyby onen člověk byl právě ten, který opravdu může sníst všechno a nepřibere bez zvláštní fyzické námahy ani deko, nemůžete si být jisti, že má pak motivaci jíst zdravě, jako vy. Vy možná náte pocit jako já, že přiberete kilo, jen se na dort podiváte, ale zato máte snahu bojovat za své zdraví a jíst ty správné potraviny. A že si sem tam něco dobrého přeci jen dopřejete? Jednou za čas je to přeci potěšení 🙂 Tak proč ne? Hlavně pokud je to opravdu jen jednou za čas, nestane se vůbec nic.

A kdybyste přeci jen měli s každým gramem cukru o kilo těžší svědomí, připravila jsem tuhle zdravější alternativu krtkova dortu, se kterou ta tíha bude o něco menší oproti klasickému dortu. Recept je ohleduplný ke snaze šetřit své zdraví, a proto je v něm minimum cukru, které můžete klidně podle svého zvážení i sami snížit. Celkově v krému jsou jen dvě lžíce třtinového moučkového cukru – a ne vrchovaté. Do korpusu jsem zkusila dát 100 g třtinového cukru. Byla to taková malá hromádka, nebyla jsem si jistá, jestli postačí. Myslím, že stačí určitě a pokud méně sladíte, klidně oželíte i 20 g z tohoto množství. Krom toho část korpusu nespotřebujete (pokud ho nesníte mimo 🙂 ) takže tím se snižuje množství cukru o dalších několik gramů.

Ano, pak je tu cukr obsažený v banánu. Ten celkově dezert doslazuje přirozeně obsaženým cukrem, ale není ho tam hromada. Nahradí cukr, který bychom dodali „uměle“.

Dál v korpusu najdete ale takové super ingredience, jako jsou ovesné vločky, kokos nebo kokosová mouka, celozrnná mouka, podmáslí… Zkrátka je v něm dost vlákniny, tudíž vás uspokojí menší kousek, než kdybyste si dali prázdné kalorie skryté v dortu z bílé mouky a hromady cukru.

A a pak jsou tu tuky… Jak je známo, tuky mají schopnost snižovat glykemický index a udržují déle pocit sytosti – tím nechci říct, že by byl dort superzdravý. Pořád musíme brát ohled na to, že jde o dortík, i když ve zdravějším provedení. Ale opět chci naznačit, že vás uspokojí menší kousek, oproti klasickému dortu nebo buchtě.

Když už jsem pootevřela výživové okýnko, napadlo mě, jak odlišné budou výživové hodnoty tohoto zdravějšího krtkova dortu oproti nějakému jinému receptu. Progooglila jsem se na sympatický recept na fresh.iprima.cz, se kterým budu tenhle dortík srovnávat. A prosím, nechci tím nijak recept na freshi svrhnout, to vůbec ne! Sama se občas ráda na této webovce inspiruju a krom toho, jde o recept pro ty, kteří váhu neřeší 🙂

My, co hledáme zdravější možnosti, si upečeme právě tenhle dortík, protože, jak jsem zjistila, ten rozdíl je vážně velký!

Výživové hodnoty jsem spočítala přes kalorickétabulky.cz vždy pro celý dort – beze zbytků korpusu, který, jak jsem zmiňovala, nevyužijete. Řekněme, že na přípravu padne všechno tak, jak jsme upekli… Množství porcí je obvykle 12, ale to už je na nás, jestli si chcete spočítat vydatnost jedné porce, zkrátka uvedné hodnoty vydělíte počtem porcí, na který jste dort rozkrájeli 🙂

  • Dortík na freshi má celkem +/- 7 318 kcal, 120 g bílkovin, 655 g sacharidů, 469 tuků a 33 g vlákniny
  • Můj dort má +/- 5 303 kcal, 133 g bílkovin, 387 g sacharidů, 349 tuků a 63 g vlákniny

Po tomhle propočtu musím sama s potěšením říct, že jsem na výtvor pyšná. Tím spíš, že se mi povedlo od oka připravit krásně vláčný korpus, nadýchaný krém a celkově zkrátka dezert, který všem moc chutnal, i mému mlsnému Honzíkovi. Nikoho by ani nenapadlo, že v těstě jsou například ovesné vločky anebo že cukru je v dortu opravdu minimum. Všem můžu tedy jedině doporučit!

Doba přípravy: 1 hodina + 35 minut pečení

Množství: forma o průměru 21 %

Suroviny:

Korpus:

  • 70 g kokosového tuku (případně rostlinného oleje)
  • 80 g kokosové mouky (případně kokosu)
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • 50 g hladké celozrnné mouky (špaldové)
  • 70 g hladké mouky (špaldové)
  • 40 g kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (bezfosfátový)
  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 500 ml podmáslí

 

Náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 350 ml smetany ke šlehání (1,5 krabičky)
  • 250 g měkého polotučného tvarohu
  • Třtinový moučkový cukr
  • 30 g tmavé čokolády

 

  • Banány

 

Postup:

  1. Kokosový tuk nechte rozehřát.
  2. Pokud nemáte kokosovou mouku, rozemelte v mixéru kokos najemno. To samé udělejte s ovesnými vločkami. Vsypte do mísy. Přidejte také mouky, kakao a kypřicí prášek. Promíchejte.
  3. Ve druhé míse prošlehejte vejce s třtinovým cukrem a podmáslím. Přimíchejte zchladlý kokosový tuk.
  4. Obě složky spojte a důkladně promíchejte. Lépe vám to půjde šlehačem.
  5. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte kokosovým olejem.
  6. Naplňte formu těstem a uhlaďte. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 35 – 40 minut. Nechte vychladnout.
  7. Korpus vyndejte z formy a sundejte zespoda pečicí papír. Přendejte na talíř. Vydlabejte korpus a zbytky rozdrobte.
  8. Čokoládu nasekejte nadrobno.
  9. Banány překrojte podélně napůl a vyložte jimi vydlabaný korpus.
  10. Do vysoké mísy dejte mascarpone, smetanu a lžíci moučkového cukru. Vyšlehejte do tuha.
  11. V druhé míse promíchejte tvaroh se lžící moučkového cukru a nasekanou čokoládou. K tvarohu přidávejte 3 lžíce smetanového krému – zlehka jednu po druhé vmíchejte. Pak přendejte tvarohovou směs ke smetanové a zlehka promíchejte. Snažte se manipulovat opravdu opatrně.
  12. Krém navrstvěte do kopečku na korpus a uhlaďte. Posypejte rozdrobeným korpusem.
  13. Vložte do lednice a nechte minimálně dvě hodiny, nejlépe do druhého dne, uležet.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *