Zeleninové koláče s tofu

Zeleninové koláče s tofu

Na podzimu mám ráda jeho pestrost – tedy jen tu barevnou. Co se týče počasí, raději bych se držela zkrátka. Studený vítr, vlezlá zima, prudký déšť trvající někdy i dny není nic, pro co bych podzim zrovna zbožňovala. Když se ale zadaří a sluníčko hřeje, probarví se koruny stromů do obdivuhodné krásy. Stejně tak pestrý by měl být i jídelníček, abychom se nadopovali vitaminy a minerály, ktré nám pomohou přečkat zimu.

Pusťte si barvy a pestrost i na talíř. Zeleninové koláče jsou nejen barevné, ale i výživné. Dýni miluji, a tak jsem jí zařadila i do tohoto receptu. Musí být ale nakrájená na tenké plátky, aby se stačila propéct. Pokud nejste milovníkem dýně, tak nevadí. Máme spoustu druhů zeleniny, z nichž se bude také spousta hodit k zapečení na křupavém cereálním listovém těstě. A hlavně nezapomeňte na bylinky. Ty dodají jídlu ten pravý šmrnc.

Co se týče tofu, vybrala jsem uzené, protože mi zkrátka k podzimní kombinaci seděl. Opět je to na vás. Jde pouze o inspiraci, ne o recept, kde byste se museli striktně držet receptu. Použít můžete i sýr nebo šunku či rostlinnou uzeninu. Zkrátka tam ty bílkoviny vpusťte, protože díky tomu bude jídlo vyvážené a vy nebudete mít brzy hlad.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: cca 20 mintu

Množství: 6 ks

Suroviny:

  • 400 g cereálního listového těsta (koupila jsem od Nowaca – je baleno po třech plátech)
  • Celozrnná mouka na podsypání
  • Rajčatová passata
  • Zelenina na naplnění – použila jsem cuketu, dýni a sušená rajčata
  • Tymián (nebo jiné oblíbené bylinkym které se budou k použité zelenině hodit)
  • Cca 50 g uzeného tofu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 210 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
  2. Listové těsto rozválejte na hranatý plát silný asi 0,3 cm. Rozkrojte každý kus napůl (pokud máte stejné těsto – zkrátka rozkrojte na větší kusy). Každý plát potřete passatou.
  3. Zeleninu nakrájejte nadrobno. Cuket nakrájejte na kostky, dýni na tenké plátky, rajčata nadrobno. Zeleninu ochuťte solí a pepřem, přidejte nakrájené bylinky. Na každý kus těst rozprostřete asi hrst zeleniny. Navrch nastrouhejte tofu.
  4. Pečte asi 20 – 25 minut.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *