2x likér z domácího salka

2x likér z domácího salka

Když jsem byla u ségry a pekly jsme první kousky vánočního cukroví, nalila nám do skleniček něco pro vylepšení nálady a příjemnou atmošku. Cucla jsem si sametového likéru, který mě příjemně pohladil po jazyku. Vynikající likér se z láhve ztrácí sám od sebe, a proto je třeba ho neustále dovařovat.

Doma mi to nedalo a vrhla jsem se na přípravu vlastního likéru. A rovnou jsem ho zkusila ve dvou verzích. Jeden se velice podobá tomu sestřinému a ten druhý se o malinko liší a je jemnější, s vanilkovou příchutí.

Doba přípravy: 40 minut

Salko/ kondenzované mléko

Cca 150 ml

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru
  • 20 g másla

Postup:

  1. Suroviny vložte do kastrolu a přiveďte k varu.
  1. Plamen trochu ztlumte a vařte za občasného míchání 20 – 30 minut, dokud mléko nezhoustne. Hustší bude ještě po zchladnutí, ale pokud se vám zdá, že je mléko řídké, ještě raději chvíli vařte.

Smetanový likér s kávou a skořicí

Suroviny:

  • 1 dávka domácího salka
  • 1 vrchovatá čajová lžička instantní kávy
  • 1 lžíce horké vody
  • 1/3 čajové lžičky mleté skořice
  • 250 ml smetany 12%
  • 200 ml bourbonu (pokud nemáte, nevadí. Rum pro potřebu také postačí, ale bourbon je bourbon)

Postup:

  1. Do zchladlého salka vmíchejte kávu rozpuštěnou ve vodě.
  2. Přidejte skořici, smetanu a promíchejte.
  3. Přidejte bourbon, promíchejte a vychladlý likér nalijte do sklenice.
  1. Zašroubujte a vložte do lednice.

 

Vanilkový likér

Suroviny:

  • 1 dávka domácího salka
  • ½ vanilkového lusku
  • 200 ml smetany 12% anebo 100 ml smetany 30% a 100ml polotučného mléka
  • 100 ml rumu

Postup:

  1. Salko tentokrát vařte déle, aby lehce karamelizovalo.
  2. Do ještě teplého salka vmíchejte semínka vanilkového lusku. Nechte zchladnout a promíchejte se zbylými surovinami.

Tip: Pokud nemáte vanilkový lusk, nahraďte jej 1 lžičkou vanilkového aroma.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *