2x likér z domácího salka
Když jsem byla u ségry a pekly jsme první kousky vánočního cukroví, nalila nám do skleniček něco pro vylepšení nálady a příjemnou atmošku. Cucla jsem si sametového likéru, který mě příjemně pohladil po jazyku. Vynikající likér se z láhve ztrácí sám od sebe, a proto je třeba ho neustále dovařovat.
Doma mi to nedalo a vrhla jsem se na přípravu vlastního likéru. A rovnou jsem ho zkusila ve dvou verzích. Jeden se velice podobá tomu sestřinému a ten druhý se o malinko liší a je jemnější, s vanilkovou příchutí.
Doba přípravy: 40 minut
Salko/ kondenzované mléko
Cca 150 ml
- 300 ml plnotučného mléka
- 100 g cukru
- 20 g másla
Postup:
- Suroviny vložte do kastrolu a přiveďte k varu.
- Plamen trochu ztlumte a vařte za občasného míchání 20 – 30 minut, dokud mléko nezhoustne. Hustší bude ještě po zchladnutí, ale pokud se vám zdá, že je mléko řídké, ještě raději chvíli vařte.
Smetanový likér s kávou a skořicí
Suroviny:
- 1 dávka domácího salka
- 1 vrchovatá čajová lžička instantní kávy
- 1 lžíce horké vody
- 1/3 čajové lžičky mleté skořice
- 250 ml smetany 12%
- 200 ml bourbonu (pokud nemáte, nevadí. Rum pro potřebu také postačí, ale bourbon je bourbon)
Postup:
- Do zchladlého salka vmíchejte kávu rozpuštěnou ve vodě.
- Přidejte skořici, smetanu a promíchejte.
- Přidejte bourbon, promíchejte a vychladlý likér nalijte do sklenice.
- Zašroubujte a vložte do lednice.
Vanilkový likér
Suroviny:
- 1 dávka domácího salka
- ½ vanilkového lusku
- 200 ml smetany 12% anebo 100 ml smetany 30% a 100ml polotučného mléka
- 100 ml rumu
Postup:
- Salko tentokrát vařte déle, aby lehce karamelizovalo.
- Do ještě teplého salka vmíchejte semínka vanilkového lusku. Nechte zchladnout a promíchejte se zbylými surovinami.
Tip: Pokud nemáte vanilkový lusk, nahraďte jej 1 lžičkou vanilkového aroma.