Rajčatová polévka s jáhly a hlívou ústřičnou
K dobrému jídlu stačí kombinace jen pár surovin. U této polévky to platí obvzlášť.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny:
- 1 menší cibule – 70g
- 70g mrkve
- 2 lžíce oleje
- 100g hlívy ústřičné
- 200g loupaných rajčat (sterilovaných; ½ plechovky)
- ½ l zeleninového vývaru
- 30g jáhel
- 2 tobolky kardamonu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl
- Petržel
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na malé kostičky. Tobolky kardamonu rozloupněte a semínka rozdrťte v hmoždíři.
- Na oleji orestujte cibuli dozlatova. Poté přidejte mrkev a minutu restujte. Vmíchejte protlak, drcený kardamon a promíchejte. Zalijte drcenými rajčaty a vývarem, osolte a vařte doměkka.
- Jáhly spařte horkou vodou. Alespoň 3x, aby ztratily nahořklou chuť. Hlívu nakrájejte na proužky.
- Polévku rozmixujte dohladka, poté vráťte zpět na plotnu, přidejte hlívu. Vařte 5 minut. Poté do polévky vložte jáhly a vařte 10-15 minut než jáhly změknou.
- Na talíři posypejte nasekanou petrželí.
Mňam! To vypadá sakra dobře 🙂 A jelikož mi kručí právě teď v břiše, hned bych si takovou polívku dala :-)))