Makové muffiny s brusinkami
Zdravá verze na oblíbený moučník a tentokrát s mákem. Mák obsahuje 12x více vápníku než mléko. Pro orientaci je to množství cca 1 300mg/100g a díky tomu se stává nejlepším přírodním zdrojem tohoto cenného minerálu. Mák navíc obsahuje množství vitaminu E, což je cenný antioxidant.
Doporučuji vám obětovat před pečením pár minut a pustit se do mletí máku na mlýnku, tak jak to dělávaly naše babičky. Právě čerstvě namletý mák má tu svou nezaměnitelnou výraznou chuť. Sáček koupený v obchodě, který tam ležel dlouhé týdny vám sice poslouží, ale nevydá ze sebe to, čím je chuť čerstvě umletého máku bohatá.
Doba přípravy: 20 minut + pečení
Množství: asi 11 ks
Suroviny:
- 100g celozrnné mouky
- 50g polohrubé mouky
- 30g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150g třtinového cukru
- 80g mletého máku
- 250ml podmáslí
- 1 vejce
- 100g sušených brusinek
Na doplnění: smetana ke šlehání
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. (Formičky na muffiny můžete vyložit papírovými košíčky)
- V míse vymíchejte metlou vejce s podmáslím a cukrem. Když je cukr rozpuštěný, přidejte mák, mouky, kypřící prášek a brusinky. Vše důkladně promíchejte vařečkou.
- Těstem naplňte formičky. Těsto vkládejte pouze asi do ¾ košíčků.
- Vložte do trouby a pečete 30 minut.
- Vychladlé muffiny doplňte našlehanou smetanou.
1 muffin obsahuje*:
Energetická hodnota: 791 kJ
Bílkoviny: 4,2g
Sacharidy: 34g
Tuky: 4g
*bez smetany