Makové muffiny s brusinkami

Makové muffiny s brusinkami

Zdravá verze na oblíbený moučník a tentokrát s mákem. Mák obsahuje 12x více vápníku než mléko. Pro orientaci je to množství cca 1 300mg/100g a díky tomu se stává nejlepším přírodním zdrojem tohoto cenného minerálu. Mák navíc obsahuje množství vitaminu E, což je cenný antioxidant.

Doporučuji vám obětovat před pečením pár minut a pustit se do mletí máku na mlýnku, tak jak to dělávaly naše babičky. Právě čerstvě namletý mák má tu svou nezaměnitelnou výraznou chuť. Sáček koupený v obchodě, který tam ležel dlouhé týdny vám sice poslouží, ale nevydá ze sebe to, čím je chuť  čerstvě umletého máku bohatá.

Doba přípravy: 20 minut + pečení

Množství: asi 11 ks

Suroviny:

  • 100g celozrnné mouky
  • 50g polohrubé mouky
  • 30g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150g třtinového cukru
  • 80g mletého máku
  • 250ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 100g sušených brusinek

Na doplnění: smetana ke šlehání

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. (Formičky na muffiny můžete vyložit papírovými košíčky)
  2. V míse vymíchejte metlou vejce s podmáslím a cukrem. Když je cukr rozpuštěný, přidejte mák, mouky, kypřící prášek a brusinky. Vše důkladně promíchejte vařečkou.
  3. Těstem naplňte formičky. Těsto vkládejte pouze asi do ¾ košíčků.
  4. Vložte do trouby a pečete 30 minut.
  5. Vychladlé muffiny doplňte našlehanou smetanou.

1 muffin obsahuje*:
Energetická hodnota: 791 kJ
Bílkoviny: 4,2g
Sacharidy: 34g
Tuky: 4g
*bez smetany



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *