Špenátovo – ricottové noky s pečeným lilkem
Barevné a chutné kombinace osvěží váš jídelníček. Křupavý lilek se semínky pozvedne noky k dokonalosti.
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 90g čerstvého špenátu
- 80g ricotty
- 1 vejce
- 120g hladké mouky + na pomoučení
- Sůl
- 200g lilku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bílých a černých sezamových semínek
- 10 cherry rajčat
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Troubu zapněte na horní žár na 220 ˚C.
- Lilek nakrájejte na plátky silné necelý 1 cm a plátky ještě nakrájejte tak, aby vám vznikly hranolky. Lilek osolte a lehce opepřete. Na nepřilnavé pánvi rozpalte olej a lilek na něm opékejte, dokud nezačne zlátnout. Opečený lilek přesuňte do misky a obalte jej v sezamu. Poté rozložte lilek na plech vyložený pečícím papírem a opékejte do křupava – bude to trvat asi 25 minut. V polovině doby pečení přidejte cherry rajčátka.
- Opraný špenát zbavte tuhých stonků. Přelijte listy vařící vodou (cca 1 litr) a poté je vložte do ledové vody. Špenát vyždímejte.
- Do hrnce dejte vařit vodu na noky.
- Špenát vložte do mísy, přidejte ricottu a vejce a společně rozmixujte. Poté směs osolte a zahustěte moukou. Pomoučněte si pracovní plochu a z těsta na ní vyválejte váleček, silný asi jako padesátikoruna. Z válečku ukrajujte asi 1-2 cm silné kousky. Z každého kousku vytvarujte namoučněným rukama kuličku, kterou zploštíte vidličkou. (Celkem byste měli získat asi 24 ks)
- Noky vložte do vroucí osolené vody a vařte 5 minut.
- Scezené a okapané noky posypte na talíři opečenou zeleninou.