Jahodový sorbet s karibským rumem a mátovým krémem

Jahodový sorbet s karibským rumem a mátovým krémem

Jahodová sezóna je tu… Pro ty, kterým se omrzely jahodové knedlíky a rozmačkané jahody s cukrem a smetanou, přináším mrazivé jahodové osvěžení – sorbet. Ale ne jentak ledajaký – s karibským rumem a lahodnou mátovou smetanou.

Doba přípravy: 20 minut

Množství: 4 porce:

Suroviny:

Sorbet:

  • 150g jahod
  • 20g třtinového cukru
  • Nastrouhaná kůra z ½ limety
  • 1 čajová lžička limetové šťávy
  • 70 ml vody
  • Pokud nejsou jahody tolik sladké, přidala bych ještě o 10g cukru více

Mátový krém:

  • 1 polévková lžíce – asi 13g moučkového cukru
  • Větvička – tj asi 8 lístků máty
  • 1 čajová lžička limetové šťávy
  • 50g créme fraiche
  • 100g smetany ke šlehání (nejlépe vysokoprocentní)

 

  • + 4-5cl bílého karibského rumu

 

 

Postup:

  1. Do kastrůlku nalijeme 70ml vody, přidáme třtinový cukr, nastrouhanou limetovou kůru a přivedeme k varu. Vaříme 3 minuty, poté přidáme limetovou šťávu a stáhneme z ohně. Necháme lehce zchladnout.
  2. Jahody nakrájíme na malé kousky, přidáme je k sirupu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vychladlé nalijeme do krabičky v nižší vrstvě a dáme do mrazáku.
  3. Zmrzlou směs rozsekáme v mixéru na sníh. Zalijeme bílým rumem, promícháme a opět dáme zmrazit.
  4. Mátu spolu s moučkovým cukrem a limetovou šťávou vložíme do hmoždíře a utřeme v hladkou pastu.
  5. Pastu smícháme s créme fraiche. Smetanu vyšleháme dotuha a přimícháme k mátové smetaně.
  6. Do mističky dáme trochu krému, 3 lžíce sorbetu a ještě lehce dozdobíme krémem.
  7. Můžeme dozdobit pár lístky máty a skrojkem limetky.

 

1 porce obsahuje:
Energetická hodnota: 752kJ
Bílkoviny: 1g
Sacharidy: 12g
Tuky: 12g

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *