Jahodový sorbet s karibským rumem a mátovým krémem
Jahodová sezóna je tu… Pro ty, kterým se omrzely jahodové knedlíky a rozmačkané jahody s cukrem a smetanou, přináším mrazivé jahodové osvěžení – sorbet. Ale ne jentak ledajaký – s karibským rumem a lahodnou mátovou smetanou.
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 4 porce:
Suroviny:
Sorbet:
- 150g jahod
- 20g třtinového cukru
- Nastrouhaná kůra z ½ limety
- 1 čajová lžička limetové šťávy
- 70 ml vody
- Pokud nejsou jahody tolik sladké, přidala bych ještě o 10g cukru více
Mátový krém:
- 1 polévková lžíce – asi 13g moučkového cukru
- Větvička – tj asi 8 lístků máty
- 1 čajová lžička limetové šťávy
- 50g créme fraiche
- 100g smetany ke šlehání (nejlépe vysokoprocentní)
- + 4-5cl bílého karibského rumu
Postup:
- Do kastrůlku nalijeme 70ml vody, přidáme třtinový cukr, nastrouhanou limetovou kůru a přivedeme k varu. Vaříme 3 minuty, poté přidáme limetovou šťávu a stáhneme z ohně. Necháme lehce zchladnout.
- Jahody nakrájíme na malé kousky, přidáme je k sirupu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vychladlé nalijeme do krabičky v nižší vrstvě a dáme do mrazáku.
- Zmrzlou směs rozsekáme v mixéru na sníh. Zalijeme bílým rumem, promícháme a opět dáme zmrazit.
- Mátu spolu s moučkovým cukrem a limetovou šťávou vložíme do hmoždíře a utřeme v hladkou pastu.
- Pastu smícháme s créme fraiche. Smetanu vyšleháme dotuha a přimícháme k mátové smetaně.
- Do mističky dáme trochu krému, 3 lžíce sorbetu a ještě lehce dozdobíme krémem.
- Můžeme dozdobit pár lístky máty a skrojkem limetky.
1 porce obsahuje:
Energetická hodnota: 752kJ
Bílkoviny: 1g
Sacharidy: 12g
Tuky: 12g