Olej z vlašských ořechů, makový olej, konopný olej…když jsem narazila na tyto a další druhy oleje značky Bohemia Olej na webu, ihned jsem zbystřela. Začala jsem pátrat trochu více do hloubky a usmyslela jsem si, že si některý z nich pořídím do špajzky. Proč? To vám hned povím.
Není olej jako olej. Pokud si rádi dáváte saláty, jistě mi dáte za pravdu, že chuť oleje se velice otiskne v celkovém dojmu salátu a může tak celkovou chuť povznést, anebo totálně uzemnit. Nikdy bych si salát nepřelila jiným, než panenským olejem. Důvod je prostý. Surovina, z níž je olej lisován, projde většinou takovým mechanickým procesem vícekrát, než jednou. První lis za studena je nejčistší a získá se z něj vysoce kvalitní olej, který nepostrádá perfektní chuť i vůni. Zároveň je takový olej velice prospěšný zdraví díky obsahu omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin. Díky těmto „hodným“ tukům se například snižuje cholesterol v krvi, zlepšuje se hormonální a nervová činnost – zkrátka jde o elixír života. Čím více se tatáž surovina ždíme, tím hůř. Olej z pokrutin (zbytků) už postrádá své specifické vlastnosti.
A tak jsem začala přemýšlet, který olej si koupím jako první. A teď si představte tu radost, když mi Bohemia Olej nabídla k otestování několik těchto skvělých olejů. Nejvíce mě zujal olej z vlašských ořechů, protože vlašáky naprosto zbožňuji. Ale i ostatní druhy olejů našly své uplatnění. Krásně voní po lisované surovině. Slunečnicový olej mám například ráda v kombinaci s červenou řepou a ricottou. Makovým olejem si zase přeleju salát s upečenou dýní. Zajímalo by mě, kolik máku padlo na jednu lžíci oleje, kterou já si teď v salátu dopřeju. Mák je lehounce cítit v každém soustu.
Olej z vlašských ořechů jsem například využila k tomuto salátu, který jsem podávala k pečené tresce s citronem.
Teplý bramborový salát s fenyklem a okurkou
Suroviny: 1 porce
- 2 brambory (celková váha asi 200g)
- 20g fenyklu, nakrájeného na tenké proužky
- 1/2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 polévková lžíce oleje z vlašských ořechů
- 80g salátové okurky, nakrájené na tenké plátky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě.
- V míse promíchejte fenykl s citronovou šťávou, osolte, přidejte olej, lehce pepře a prošlehejte.
- Teplé brambory překrojte na čtvrtiny a spolu s okurkami přidejte k ochucenému fenyklu. Promíchejte.
Jsem moc ráda, že se mi do ruky tyto oleje dostaly. Veliké plus si získaly nejen svou rozmanitostí a kvalitou, ale také tím, že pocházejí z České republiky. Konečně důkaz toho, že kvalitní oleje nemusí být dováženy ze Středomoří. Jsem si jistá, že v mém špajzu udělám místo i dalším olejům značky Bohemia olej, jako jsou například hroznový olej nebo olej z lískových ořechů.