Dýňový bulgur s quinoou
Nedávno mi táta povídá: „Ty jíš tu dýni snad každý den, myslíš, že to je dobrý?“ – “ No jistě!“ povídám mu. „Co je sezónní, to je dobré.“ A ne snad?
Doba přípravy: 40minut
Množství: 3 porce
Suroviny:
- 150g bulguru
- 60g quinoy
- 400g dýně Hokaido
- 120g cukety
- 1 cibule (šalotka)
- Olivový olej
- tymián
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 20g parmezánu
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
- Dýni nakrájejte na kostky, vložte do mísy a promíchejte s 1-2 lžícemi oleje, solí a pepřem.
- Rozložte na plech a pečte doměkka. Bude to trvat asi 20 minut.
- Bulgur propláchněte horkou vodou a se špetkou soli vařte v dostatečném množství vody. Uvařte také quinou.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Cuketu nakrájejte na slabší plátky a ty překrojte na čtvrtiny.
- Na pánev nalijte trochu oleje a cibuli restujte dozlatova. Přidejte cuketu a opékejte se špetkou soli s trochou tymiánu do změknutí.
- Dýni vložte do mísy a rozmačkejte.
- Přidejte bulgur a quinou a pořádně promíchejte. Můžete použít i šťouchadlo.
- Přimíchejte nastrouhaný parmezán.
- Na talíř nandejte dýňový bulgur a navrch nasypte trochu cukety s cibulí.