5x zeleninový doplněk ke grilování

5x zeleninový doplněk ke grilování

Jak moc a proč miluju grilování, jsem sepsala v předchozím článku. Taky bych mohla psát o tom, jak miluji piknikování, protože původně jeden z těchto receptů jsem vytvořila na piknik, ale o tom až někdy příště. Právě od mého pokusu s lilkem se odpíchly další myšlenky dát na blog pár jednoduchých tipů na zeleninové doplňky, které vaši grilovačku zpestří a které navíc využijete určitě i při jiné příležitosti.

Marinovaný lilek potřebuje tak hoďku dvě na odležení v lednici. Mísí se v něm výrazné chutě a ty potřebují čas, aby se spojily a vytvořili zajímavou souhru. Skvěle chutná právě vytažený z lednice. Osvěžující, zároveň kořenitá, sladko nakyslá chuť potěší hlavně milovníky asijské kuchyně. Při přípravě si dávejte pozor, aby na lilku nezůstalo hodně soli, protože omáčka lilek ještě dosolí.

Okurková raita s mátou pochází také z Asie. Běžně se podává v Indii, kdy osvěží hostinu plnou jinak velice kořenitých a pikantních jídel. V tomhle ohledu není třeba slepě uvažovat o tom, že když nepřipravujete na gril zrovna nic ostrého, nebude třeba připravovat ani raitu. Ve skutečnosti jsou to jen jinak kořeněné tzatziki, které si v Řecku určitě nedopřávají jen v kombinaci s kořeněným jídlem, ale využívají právě té chladivosti a svěžího elánu okurky a jogurtu.

Pečenou papriku můžete místo v troubě připravit rovnou na grilu, akorát trvá, než v sáčku zchladne a budete ji moct začít loupat. A dejte pozor na páru, která se v ní tvoří během opékání. Tahle dobrota je skvělá třeba i na kanapky – opečený toustový chleba nakrájíte na menší čtverce, potřete bazalkovým pestem a posypete touhle směsí. Anebo je skvělá taky na pečivo s krémovým sýrem.

Cuketa naložená do citronového dresinku je doplněná křupavou slunečnicí. Pokud jste milovníci semínek a oříšků, nebojte se přidat třeba ještě kešu nebo dýňová semínka. Tenhle doplněk se bude hodit asi úplně ke všemu 🙂

Rajčatová salsa je dochucená kromě jiného bazalkou. Já osobně ji mám třeba ráda s koriandrem, ale nechtělo se mi do všeho cpát tak nějak podobné ingredience, proto jsem sáhla po bazalce, která, jak víte, k rajčatům skvěle ladí. Dobře bude tato kombinace chutnat třeba s grilovaným sýrem.

Lilek marinovaný v marinádě s hoisin omáčkou

Suroviny:

  • 2 větší lilky (celkem cca 800 g)
  • sůl

 

Marináda:

  • 30 g hoisin omáčky
  • 15 ml limetkové šťávy
  • 5 g amino omáčky anebo sójové omáčky Kikkoman
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička podrceného římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžíce pokrájeného čerstvého koriandru
  • 1 lžička sušené citronové trávy
  • chilli paprička

 

Postup:

  1. Lilek podélně naokrájejte na cca 1,5 cm silné plátky.
  2. Plátky z obou stran posolte a nechte asi 20 minut vybrečet. Pak osušte papírovou utěrkou a ogrilujte nebo vyskládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte doměkka při cca 190 °C.
  3. V misce promíchejte ingredience na marinádu. Chilli papričku nakrájejte najemno a přidejte jí jen trochu (podle chuti 🙂 ).
  4. Opečený lilek nechte trochu zchladnout a ještě vlažný promněte s marinádou. Dejte do lednice alespoň na dvě hodiny uležet.

 

Okurková raita s mátou

Suroviny:

  • ½ vychlazené salátové okurky – 100 g okurky zbavené semínek
  • 100 g hustého bílého jogurtu
  • 5 lístků máty
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • ¼ lžičky podrceného římského kmínu
  • sůl

 

Postup:

  1. Okurku podélně rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte část se semínky. Pevnou část nakrájejte na slabé plátky nebo nahrubo nastrouhejte. Mátu nakrájejte najemno.
  2. Všechny ingredience smíchejte a ihned podávejte.

 

Pečená paprika se sušenými rajčaty

Suroviny:

  • 1 větší červená paprika
  • 40 sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 lžička podrceného římského kmínu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá jarní cibulka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. Papriku griluje nebo opékejte v troubě, dokud nebude mít do černa zbarvené puchýře. Poté ji zabalte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit.
  2. Když paprika trochu zchladne, opatrně ji oloupejte. Může mít v sobě ještě dost páry, tak dávejte pozor, ať se neopaříte.
  3. Z paprik vyndejte stopku a semínka. Osušte papírovou utěrkou.
  4. Papriku i sušená rajčata nakrájejte na jemné kostičky a přendejte do mísy. Přidejte římský kmín, olej, sůl a pepř. Cibulku nakrájejte na jemné plátky a vmíchejte do směsi. Dejte vychladit.

 

Cuketa s citronem

Suroviny:

  • 500 g cukety
  • sůl

 

Dresink:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • nastrouhaná kůra z ¼ citronu
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 1 menší stroužek česneku
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • snítka kopru

 

Postup:

  1. Cuketu nakrájejte na slabá, asi půlcentimetrová kolečka. Rozložte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, lehce osolte. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte dozlatova.
  2. V míse promíchejte všechny ingredience na dresink. Kopru přidejte jen trochu, bude stačit půl lžičky pokrájeného kopru. Slunečnicová semínka můžete pro intenzivnější chuť nasucho opražit na pánvi.
  3. Marinádu smíchejte se zchladlou cuketou.

 

Rajčatová salsa

Suroviny:

  • 250 g cherry rajčat
  • ½ menší červené cibule
  • 10 velkých listů bazalky (nebo 1 lžíce najemno pokrájeného koriandru)
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl
  • Chilli paprička

 

Postup:

  1. Rajčata rozkrojte na čtvrtky a vydlabejte z nich část se semínky. Osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na drobné kostičky.
  2. Cibuli nakrájejte najemno. Lístky bazalky nakrájejte také najemno.
  3. V míse promíchejte všechny ingredience a dejte vychladit. Neskladujte v lednici dlouho, protože rajčata pustí ještě trochu šťávy.

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *