5x zeleninový doplněk ke grilování
Jak moc a proč miluju grilování, jsem sepsala v předchozím článku. Taky bych mohla psát o tom, jak miluji piknikování, protože původně jeden z těchto receptů jsem vytvořila na piknik, ale o tom až někdy příště. Právě od mého pokusu s lilkem se odpíchly další myšlenky dát na blog pár jednoduchých tipů na zeleninové doplňky, které vaši grilovačku zpestří a které navíc využijete určitě i při jiné příležitosti.
Marinovaný lilek potřebuje tak hoďku dvě na odležení v lednici. Mísí se v něm výrazné chutě a ty potřebují čas, aby se spojily a vytvořili zajímavou souhru. Skvěle chutná právě vytažený z lednice. Osvěžující, zároveň kořenitá, sladko nakyslá chuť potěší hlavně milovníky asijské kuchyně. Při přípravě si dávejte pozor, aby na lilku nezůstalo hodně soli, protože omáčka lilek ještě dosolí.
Okurková raita s mátou pochází také z Asie. Běžně se podává v Indii, kdy osvěží hostinu plnou jinak velice kořenitých a pikantních jídel. V tomhle ohledu není třeba slepě uvažovat o tom, že když nepřipravujete na gril zrovna nic ostrého, nebude třeba připravovat ani raitu. Ve skutečnosti jsou to jen jinak kořeněné tzatziki, které si v Řecku určitě nedopřávají jen v kombinaci s kořeněným jídlem, ale využívají právě té chladivosti a svěžího elánu okurky a jogurtu.
Pečenou papriku můžete místo v troubě připravit rovnou na grilu, akorát trvá, než v sáčku zchladne a budete ji moct začít loupat. A dejte pozor na páru, která se v ní tvoří během opékání. Tahle dobrota je skvělá třeba i na kanapky – opečený toustový chleba nakrájíte na menší čtverce, potřete bazalkovým pestem a posypete touhle směsí. Anebo je skvělá taky na pečivo s krémovým sýrem.
Cuketa naložená do citronového dresinku je doplněná křupavou slunečnicí. Pokud jste milovníci semínek a oříšků, nebojte se přidat třeba ještě kešu nebo dýňová semínka. Tenhle doplněk se bude hodit asi úplně ke všemu 🙂
Rajčatová salsa je dochucená kromě jiného bazalkou. Já osobně ji mám třeba ráda s koriandrem, ale nechtělo se mi do všeho cpát tak nějak podobné ingredience, proto jsem sáhla po bazalce, která, jak víte, k rajčatům skvěle ladí. Dobře bude tato kombinace chutnat třeba s grilovaným sýrem.
Lilek marinovaný v marinádě s hoisin omáčkou
Suroviny:
- 2 větší lilky (celkem cca 800 g)
- sůl
Marináda:
- 30 g hoisin omáčky
- 15 ml limetkové šťávy
- 5 g amino omáčky anebo sójové omáčky Kikkoman
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička podrceného římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžíce pokrájeného čerstvého koriandru
- 1 lžička sušené citronové trávy
- chilli paprička
Postup:
- Lilek podélně naokrájejte na cca 1,5 cm silné plátky.
- Plátky z obou stran posolte a nechte asi 20 minut vybrečet. Pak osušte papírovou utěrkou a ogrilujte nebo vyskládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte doměkka při cca 190 °C.
- V misce promíchejte ingredience na marinádu. Chilli papričku nakrájejte najemno a přidejte jí jen trochu (podle chuti 🙂 ).
- Opečený lilek nechte trochu zchladnout a ještě vlažný promněte s marinádou. Dejte do lednice alespoň na dvě hodiny uležet.
Okurková raita s mátou
Suroviny:
- ½ vychlazené salátové okurky – 100 g okurky zbavené semínek
- 100 g hustého bílého jogurtu
- 5 lístků máty
- ½ lžičky citronové šťávy
- ¼ lžičky podrceného římského kmínu
- sůl
Postup:
- Okurku podélně rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte část se semínky. Pevnou část nakrájejte na slabé plátky nebo nahrubo nastrouhejte. Mátu nakrájejte najemno.
- Všechny ingredience smíchejte a ihned podávejte.
Pečená paprika se sušenými rajčaty
Suroviny:
- 1 větší červená paprika
- 40 sušených rajčat naložených v oleji
- 1 lžička podrceného římského kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá jarní cibulka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Papriku griluje nebo opékejte v troubě, dokud nebude mít do černa zbarvené puchýře. Poté ji zabalte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit.
- Když paprika trochu zchladne, opatrně ji oloupejte. Může mít v sobě ještě dost páry, tak dávejte pozor, ať se neopaříte.
- Z paprik vyndejte stopku a semínka. Osušte papírovou utěrkou.
- Papriku i sušená rajčata nakrájejte na jemné kostičky a přendejte do mísy. Přidejte římský kmín, olej, sůl a pepř. Cibulku nakrájejte na jemné plátky a vmíchejte do směsi. Dejte vychladit.
Cuketa s citronem
Suroviny:
- 500 g cukety
- sůl
Dresink:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- nastrouhaná kůra z ¼ citronu
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky sušeného oregana
- 1 menší stroužek česneku
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- snítka kopru
Postup:
- Cuketu nakrájejte na slabá, asi půlcentimetrová kolečka. Rozložte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, lehce osolte. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte dozlatova.
- V míse promíchejte všechny ingredience na dresink. Kopru přidejte jen trochu, bude stačit půl lžičky pokrájeného kopru. Slunečnicová semínka můžete pro intenzivnější chuť nasucho opražit na pánvi.
- Marinádu smíchejte se zchladlou cuketou.
Rajčatová salsa
Suroviny:
- 250 g cherry rajčat
- ½ menší červené cibule
- 10 velkých listů bazalky (nebo 1 lžíce najemno pokrájeného koriandru)
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička limetkové šťávy
- ½ lžičky mletého koriandru
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
- Chilli paprička
Postup:
- Rajčata rozkrojte na čtvrtky a vydlabejte z nich část se semínky. Osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na drobné kostičky.
- Cibuli nakrájejte najemno. Lístky bazalky nakrájejte také najemno.
- V míse promíchejte všechny ingredience a dejte vychladit. Neskladujte v lednici dlouho, protože rajčata pustí ještě trochu šťávy.