Polévka s červenou čočkou
Kromě ročního období, kdy nastoupí škaredý podzim a vlezlá zima, si polévky prakticky nedávám. Ale právě když je takhle ošklivo, jako zrovna je – mlhavo, sychravo, větrno, deštivo a chladno – vyměním s radostí svěží saláty za talíř teplé polévky, která zahřeje, zavoní a nabudí. Právě taková je tahle čočková polévka – plná hřejivého a voňavého koření.
Červená čočka má jednu velkou výhodu – při vaření hned změkne. Myslím, že právě teď se to hodí dvakrát víc než kdy jindy. Vzpomeňte si na to ve chvíli, až se budete vracet domů z práce (nebo odjinud). Zatažená obloha se už kolem 4. hodiny odpoledne vmžiku ztemní a nastane večer. Z oblohy se bude snášet déšť se sněhem, který vám vítr pleskne rovnou do obličeje. Už se vidíte doma, v teple. Těšíte se na něco teplého do žaludku. Ale co tak rychle ulovit, pokud vás někdo nečeká s teplou večeří? Než se odbýt hrníčkovou polívkou, která je plná soli, aromat, glutamátu a dalšího odpadu, je lepší postavit hrnec na sporák a za dvacet minut si pochutnávat na zdravé domácí polévce, která vás zasytí a zahřeje.
Možná to podle někoho z vás moc prožívám, jenže já tohle počasí fakt nemám ráda. Libuju si v takovém tom relativně teplém, barevném podzimu, kdy moc neprší, kdy se zima plíží postupně a nepřekvapí nás ze dne na den, a kdy silný vítr nestrhává barevné listí ze stromů jako o závod. Mám ráda ten vlahý vzduch, který příjemně voní po ořeších a suchém listí. Mám ráda mírný podzim, jako byl tenhle rok, který se úderem příjezdu svatého Martina mění v mlhavou vzpomínku. Bohužel, nic nevydrží věčně a tak se musím smířit s tím, že tenhle rok už to lepší nebude a že nějakou dobu potrvá období, kdy dopoledne i odpoledne vypadají stejně, protože sluníčko je schované za šedivou plentou. Mlhavé opary se drží neustále v ulicích, kde všechno potáhnou mokrým filmem. Vlhko a vítr přidávají na dojmu, že je ještě větší zima, než ve skutečnosti je. Patrně už jste pochopili, že moje srdce při pohledu z okna neplesá.
Na druhou stranu si pochutnám na potravinách, které si jindy během roku nedopřeju. Sezónní suroviny mají v jídelníčku svou podstatu. Příroda to tak chce. Z nějakého důvodu je i déle tma. Tohle období nás má nechat více odpočívat, tak, jako je to v přírodě přirozené. Bohužel někdo nemá možnost se takovému rytmu přizpůsobit. Přesto si myslím, že alespoň sezónní suroviny by mohl do jídelníčku zařadit každý. Místo osvěžujících salátů je vhodnější sáhnout po tepelně upravených potravinách a pořád dbát na jejich kvalitu a čerstvost.
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 1 malá cibule
- 1 lžíce oleje nebo kokosového tuku
- 2 středně velké mrkve
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 vrchovatá lžička rajského protlaku
- ½ lžičky mletého zázvoru
- 500 ml zeleninového vývaru
- ½ lžíce červené kari pasty
- 60 g červené čočky
- Sůl
- Čerstvý koriandr nebo hladkolistá petržel na posypání
Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej nebo kokosový tuk a cibulku pozvolna opékejte dozlatova.
- Oloupanou mrkev nakrájejte na slabá kolečka. Česnek rozdrťte najemno nebo prolisujte. Do hrnce přidejte mrkev, česnek, římský kmín, protlak zázvor a asi minutu promíchávejte při mírnější teplotě.
- Zalijte vývarem, přidejte kari pastu, čočku a osolte. Vařte, dokud čočka nezměkne. Pokud se vyvařilo hodně tekutiny, nařeďte ještě trochou vývaru.
- Na talíři ozdobte najemno nakrájeným koriandrem nebo petrželí.