Hrášková polévka
Receptů na hráškovou polévku najdete mnoho. Já jsem si jí udělala podle sebe a s trochu jiným doplňkem, než opečenou houstičkou.
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 20 g másla
- ½ cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 100 ml mléka
- 300 ml kuřecího vývaru
- 150 g hrášku (může být i mražený)
- Sušená nebo čerstvá bazalka
Toustové rolky:
- 1 plátek toustového chleba
- 1-2 lžíce Lučiny
- 1 plátek sušené šunky
Postup:
- V hrnci rozpusťe máslo. Cibuli nakrájejte najemno a spěňte na másle. Pidejte mouku a primíchávejte. Přilijte mléko a vývar, přiveďte k varu a alespoň 20 minut vařte.
- Přisypte hrášek a vařte asi 3 minuty.
- Odeberte stranou 3 lžíce hrášku. Přidejte trochu bazalky (větší špetka sušené, 2-3 lístky čerstvé), případně dosolte. Polévku rozmoxujte dohladka a propasírujte. Vraťte zbylý hrášek do polévky.
- Na toustové rolky rozválejte válečkem plátek chleba, okrájejte kůrky, potřete částí Lučiny, položte plátek šunky, potřete zbytkem Lučiny a pomocí alobalu srolujte. Poté rozbalte a našikmo nakrájejte.