Dýňová buchta s jablky a karamelem
Sezónní moučník, který nezabere hromadu času a přitom chutná tak dobře.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení:35 minut
Množství: menší plech
Suroviny:
- 200g oloupané dýně (použila jsem hokkaido)
- 120 g třtinového cukru muscovado
- 2 vejce
- 150 g zakysané smetany
- 100 ml mléka
- 120 g celozrnné hladké mouky (použila jsem pšeničnou)
- 120 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1 vrchovatá lžíce karobového prášku (kdo nemá, může použít kakao)
- 2 lžíce oleje
- 2 menší jablka
- 2 lžíce krystalového cukru + 1 lžíce vody – karamel
- 2 lžíce nasekaných ořechů
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Do mísy nastrouhejte dýni, přidáme cukr, vejce, zakysanou smetanu, mléko, karob, obě mouky a prášek do pečiva. Důkladně promícháme a nalijeme na plech. Urovnáme, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřené a dáme péct.
- Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Asi po 10 minutách, kdy se povrch těsta zatáhne, vyndáme buchtu z trouby a rychle na ni rozložíme plátky jablek vedle sebe, pečeme dalších cca 25 minut. V polovině druhé fáze pečení přepneme troubu na horní ohřev.
- Když jsou jablka opečená a buchta se po vpíchnutí špejlí nelepí, vyndáme ji z trouby.
- Do kastrůlku vložím krupicový cukr, lžíci vody a vaříme, dokud nezačne karamel zlátnout. Poté odstavíme a necháme chvíli odležet, asi minutu, než se karamel „ustálí“ a nebude bublat. Poté buchtu posypeme rovnoměrně ořechy a pocákáme karamelem.