Dýňová buchta s jablky a karamelem

Dýňová buchta s jablky a karamelem

Sezónní moučník, který nezabere hromadu času a přitom chutná tak dobře.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení:35 minut

Množství: menší plech

Suroviny:

  • 200g oloupané dýně (použila jsem hokkaido)
  • 120 g třtinového cukru muscovado
  • 2 vejce
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • 120 g celozrnné hladké mouky (použila jsem pšeničnou)
  • 120 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 vrchovatá lžíce karobového prášku (kdo nemá, může použít kakao)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 menší jablka
  • 2 lžíce krystalového cukru + 1 lžíce vody – karamel
  • 2 lžíce nasekaných ořechů

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Do mísy nastrouhejte dýni, přidáme cukr, vejce, zakysanou smetanu, mléko, karob, obě mouky a prášek do pečiva. Důkladně promícháme a nalijeme na plech. Urovnáme, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřené a dáme péct.
  2. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Asi po 10 minutách, kdy se povrch těsta zatáhne, vyndáme buchtu z trouby a rychle na ni rozložíme plátky jablek vedle sebe, pečeme dalších cca 25 minut. V polovině druhé fáze pečení přepneme troubu na horní ohřev.
  3. 24.10 094
  4. Když jsou jablka opečená a buchta se po vpíchnutí špejlí nelepí, vyndáme ji z trouby.
  5. Do kastrůlku vložím krupicový cukr, lžíci vody a vaříme, dokud nezačne karamel zlátnout. Poté odstavíme a necháme chvíli odležet, asi minutu, než se karamel „ustálí“ a nebude bublat. Poté buchtu posypeme rovnoměrně ořechy a pocákáme karamelem.

24.10 076



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *