Avokádové želé s jogurtem, dýňové želé s vanilkou s macerovanými fíky
Suroviny:
Avokádové želé
- ½ vyzrálého avokáda – 75g
- 50 g bílého jogurtu (Hollandia)
- 1 lžíce medu
- 10 kapek citronové šťávy
- 2 plátky želatiny + 50 ml vody
Dýňové želé
- 85 g oloupané dýně – použila jsem máslovou
- ½ vanilkového lusku
- 5 kapek citronové šťávy
- Lžíce medu
- Na špičku nože skořice
- 2 plátky želatiny + 50 ml vody
- Voda na podlití dýně cca 6 lžic
Macerované fíky:
- 10 fíků
- Tmavý rum
- 1 celá skořice
- 4 hlavičky hřebíčku
- 1 lžíce cukru
- Oříšek másla
- Citronová šťáva
Postup:
Den předem naložte fíky do rumu. Fíky překrájejte na poloviny, vložte do malé zavařovací skleničky a přidejte skořici s hřebíčkem. Zalijte rumem, aby byly fíky ponořené. Nechte v chladu uležet.
Další den si nejprve chvíli pohrajte s přípravou mističek, do kterých budete želé nalévat. Z ruličky alobalu odvíjejte a skládejte pětivrstvé čtverce, které ještě jednou ohnete (vznikne 10 vrstev) a utvořte hranaté mističky o hraně 10 cm. Okraje by měly být alespoň 3 cm vysoké. Obě alobalové mističky vyložte potravinářskou fólií.
Želatinu nechte v kastrůlku (plecháčku) nabobtnat v 50 ml vody. Avokádo vyloupněte ze slupky a vložte do misky. Přidejte citronovou šťávu, med a jogurt. Rozmixujte tyčovým mixérem. Želatinu rozpusťte a přimíchejte k ní lžíci avokádového jogurtu, promíchejte a přidejte ke zbytku směsi. Důkladně promíchejte a nalijte do mističky. Nechte alespoň dvě hodiny vychladit.
Želatinu nechte opět nabobtnat. Na dýňové želé si nastrouhejte dýni nahrubo, vložte jí do kastrůlku, přilijete trochu vody a přikrytou duste doměkka. Měli byste na konci mít trošku tekutiny na dně kastrůlku. Z vanilky vyškrábejte semínka, vmíchejte k dýni spolu se skořicí, medem a citronem. Vše rozmixujte. Rozpusťte želatinu a vmíchejte k dýňovému pyré. Směs nalijte do mističky a nechte vychladit.
Pánvičku nechte nahřát na plotně, přisypejte lžíci cukru a čekejte, než se žárem rozpustí. Pak přidejte oříšek másla a míchejte, dokud se rozpustí. Přilijte pár kapek citronové šťávy a fíky v rumu. Rozmíchávejte karamel, který vznikl a redukujte tekutinu dokud nezíská konzistenci hladkého sirupu.
Želé vyndejte z mističek a krájejte na kostky, které přelijete fíkovým sirupem.