Avokádové želé s jogurtem, dýňové želé s vanilkou s macerovanými fíky

Avokádové želé s jogurtem, dýňové želé s vanilkou s macerovanými fíky

Suroviny:

Avokádové želé

  • ½ vyzrálého avokáda – 75g
  • 50 g bílého jogurtu (Hollandia)
  • 1 lžíce medu
  • 10 kapek citronové šťávy
  • 2 plátky želatiny + 50 ml vody

 

Dýňové želé

  • 85 g oloupané dýně – použila jsem máslovou
  • ½ vanilkového lusku
  • 5 kapek citronové šťávy
  • Lžíce medu
  • Na špičku nože skořice
  • 2 plátky želatiny + 50 ml vody
  • Voda na podlití dýně cca 6 lžic

Macerované fíky:

  • 10 fíků
  • Tmavý rum
  • 1 celá skořice
  • 4 hlavičky hřebíčku
  • 1 lžíce cukru
  • Oříšek másla
  • Citronová šťáva

 

Postup:

Den předem naložte fíky do rumu. Fíky překrájejte na poloviny, vložte do malé zavařovací skleničky a přidejte skořici s hřebíčkem. Zalijte rumem, aby byly fíky ponořené. Nechte v chladu uležet.

Další den si nejprve chvíli pohrajte s přípravou mističek, do kterých budete želé nalévat. Z ruličky alobalu odvíjejte a skládejte pětivrstvé čtverce, které ještě jednou ohnete (vznikne 10 vrstev) a utvořte hranaté mističky o hraně 10 cm. Okraje by měly být alespoň 3 cm vysoké. Obě alobalové mističky vyložte potravinářskou fólií.

Želatinu nechte v kastrůlku (plecháčku) nabobtnat v 50 ml vody. Avokádo vyloupněte ze slupky a vložte do misky. Přidejte citronovou šťávu, med a jogurt. Rozmixujte tyčovým mixérem. Želatinu rozpusťte a přimíchejte k ní lžíci avokádového jogurtu, promíchejte a přidejte ke zbytku směsi. Důkladně promíchejte a nalijte do mističky. Nechte alespoň dvě hodiny vychladit.

Želatinu nechte opět nabobtnat. Na dýňové želé si nastrouhejte dýni nahrubo, vložte jí do kastrůlku, přilijete trochu vody a přikrytou duste doměkka. Měli byste na konci mít trošku tekutiny na dně kastrůlku. Z vanilky vyškrábejte semínka, vmíchejte k dýni spolu se skořicí, medem a citronem. Vše rozmixujte. Rozpusťte želatinu a vmíchejte k dýňovému pyré. Směs nalijte do mističky a nechte vychladit.

Pánvičku nechte nahřát na plotně, přisypejte lžíci cukru a čekejte, než se žárem rozpustí. Pak přidejte oříšek másla a míchejte, dokud se rozpustí. Přilijte pár kapek citronové šťávy a fíky v rumu. Rozmíchávejte karamel, který vznikl a redukujte tekutinu dokud nezíská konzistenci hladkého sirupu.

Želé vyndejte z mističek a krájejte na kostky, které přelijete fíkovým sirupem.

 

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *