O mně a Vařeništi

Můj příběh

Při prohlížení fotek z dětství je zřejmé, že můj vztah k jídlu byl velice pozitivní už v raném věku. Ráda jsem se už jako malá pletla v kuchyni a pokud mě zrovna mamka nepustila k vaření, vyžebračila jsem alespoň něco dobrého. Můj apetit byl velice vyvinutý. Bohužel až v 15 letech jsem si uvědomila, že přerůstá v problém, který mi na těle vykouzlil pěkné faldíky.

A tak to začalo – začala jsem se o jídlo zajímat z hlediska výživové kvality. Překopala jsem své stravovací návyky a začala si vařit sama pro sebe. Prošla jsem si různými experimenty a než jsem získala dost znalostí, abych přišla na to, jak by měla správná výživa vypadat, dopustila jsem se mnoha stravovacích chyb.

Rozvíjet jsem se snažila i po té praktické stránce, kterou jsem prohloubila na střední hotelové škole. Hodiny strávené v kuchyni byly pro někoho utrpení, ale pro mě to byly vytoužené hodiny, na které jsem se těšila celý týden. Doma jsem se zavírala do kuchyně na dlouhé hodiny, abych rodičům připravila několika chodový oběd. Pořád jsem zkoušela něco nového, v hlavě se mi přemítaly nové recepty. Když jsem si osahala v kuchyni ledacos, začala jsem své vymyšlené recepty ztvárňovat a evidentně se to i dařilo. Pochvaly od známých mě motivovaly jít dál.

Na hotelovce jsem absolvovala cukrářský, barmanský a sommelierský kurz. Pečení se mi zamlouvalo. I když jsem se snažila jíst zdravě, slabost pro sladké úplně dočista nezmizela. Pro okruh svých známých jsem připravovala narozeninové dorty, dokonce i jeden svatební.

Některé recepty, které se mi narodily v hlavě, jsem si zapisovala do sešitu. Pak mě napadlo, že bych si mohla založit „on-line“ album.  A tak vznikl v únoru 2014 můj foodblog.  Zůstal v takovém rázu, ve kterém jsem ztvárňovala recepty pro svůj zdravý jídelníček.

CO VAŘÍM…

Recepty, které zde uvádím, mají příchuť zdraví. Jde o recepty, které vařím zpravidla pro sebe. Snažím se dodržovat pravidla zdravé životosprávy, snažím se předcházet nemocem, které si způsobujeme právě špatným jídlem, které bohužel však nestojí jako jediné za civilizačními chorobami. Ale protože mám ale okolo sebe milovníky hříšných dobrot, je jedna rubrika věnována právě jim. Mám totiž velikou radost, když vidím i jejich spokojené tváře a já si s radostí užívám talíře plného vitaminů a živin…většinou.

Nesnažím se vymýšlet jídla složitá a časové náročná. Vždy jsem se pokoušela potraviny nepřekombinovávat a jídla nepřesolovat, aby vynikla přirozená chuť surovin, které pak ve své skladbě mohou vytvářet symfonii chutí. Avšak ani použití pár surovin, které by se dlouhé minuty trápily horkem, by těžko našemu zdraví přispěly tím zbytečkem cenného pokladu, který v nich ještě zůstal. Proto se snažím vytvářet jídla rychlá a tudíž plná užitečných vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek.

Jelikož však mám kolem sebe i řadu těch, kteří příliš zdravému jídlu neholdují, a tuším, že i vy okolo sebe takové máte, občas udělám radost i jim a věnuji jim nějaký hříšnější recept.

Kdybyste se o mně chtěli dovědět ještě něco víc, vznikl celkem dlouhý rozhovor na Bezhladovění.cz

00001
Během léta 2014 jsem absolvovala kurz akreditovaný MŠMT pro výživového poradce. Právě v něm jsem kromě jiného objevila základy čínské medicíny ve výživě.

 

KONTAKT

Na emailu lancingerova.martina@email.cz ráda přijmu a zodpovím Vaše dotazy.

Na Facebooku můžete na Vařeniště narazit na https://www.facebook.com/vareniste