Banánová zmrzlina s karobem
Když jsem před pár týdny fotila nové recepty, netušila jsem, že při plánování publikace receptu na zmrzlinu vystihnu zrovna ty největší pařáky. Tak doufám, že tohle zdravé chladivé potěšení přijde vhod i vám. Potřebujete k tomu jen pár surovin a minimum času na přípravu. Prostě taková první ledová pomoc při vedrech.
Poté, co jsem tenhle recept dofotila a začala editovat fotky, napadlo mě, že by se z krému daly vytvořit i skvělé nanuky. Formičky sice mám, ale už jsem do dneška nenašla tolik času, abych nanuky připravila a nafotila. Zvládnete to ale i bez fotky 🙂 Můžete trochu zaimprovizovat a při plnění vytvořit třeba mozaiku s oříšky nebo ovocem. Já osobně mám raději zmrzku z vaničky, protože si dám tolik, na kolik se zrovna cítím, takže mě tahle varianta při tvorbě receptu ani nenapadla 🙂
Jak jste na tom vlastně vy? Máte radši zmrzku z kelímku nebo na tyčce? Nebo v kornout? 🙂 A děláte si ji sami nebo raději zavítáte do nějaké dobré zmrzlinárny? Já to mám stejně jako s ostatními sladkostmi. Ráda se na to koukám a stačí mi ochutnat trochu. Jenže obzvlášť zmrzlina je něco, co mě svádí opravdu hodně hodně moc. A ještě když jsou takové hice. Tak si představte ten údiv mojí kolegyně, když jí takhle při úterku říkám: „Pojď na zmrzlinu.“ Ačkoli se jí do toho vedra nikam nechtělo, nemohla si nechat ujít tak vzácnou chvíli a vyrazily jsme.
Kousek od práce máme Créme de la Créme. Vzpomínám si na léto, kdy jsem ji objevovala prvně na foodfestivalech. Jednou to bylo na Food pikniku a pak na Foodparade. Vybrala jsem si veganskou čokoládovou a od té doby ji mám v paměti jako jednu z nejúžasnějších zmrzlin, co jsem kdy ochutnala – a propadla jí kvanta dalších lidí – FOTO. A nebylo tomu jinak při dalších festivalech, kde vždycky vidíte frontu čekající na tu nejlepší zmrzku v Praze. To, že před nedávnem otevřeli zmrzlinový salon nedaleko naší práce, je na jednu stranu super, na druhou stranu mám co dělat, abych odolala kdykoliv ho míjím. A jakou jsem si dala tentokrát? Opět veganskou, tentokrát kokosovou do mističky, protože sladké kournouty jsou horší než samotná zmrzka. Takže pokud si jednou za uherský rok dojdu na zmrzlinu, chci mít prostě tu, která za ten hřích stojí.
Proto si většinou raději udělám do mrazáku zdravou zrmzlinu bez přídavku cukru. Ačkoli ani té nemůžu sníst kopec, protože přibírám, jen se na sladké podívám, nemám alespoň takové výčitky a v klidu si pochutnám.
Doba přípravy: 5 minut
Množství: 1 – 2 porce
Suroviny:
- 1 hodně zralý banán
- 40 – 50 g avokáda
- 1 lžíce karobu (příp. raw kakaa)
- 4-5 lístků máty
- příp. oříšky nebo ovoce
Postup:
- Banán nakrájejte na plátky silné cca 2-3 cm. Vložte do mikrotenového sáčku a dejte zmrazit.
- Zmrzlý banán přendejte do mixéru. Přidejte avokádo, karob, mátu překrájenou najemno. Rozmixujte dohladka.
- Podávejte ihned, posypané oříšky nebo ovocem anebo přendejte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v mrazáku. Před servírováním nechte zmrzku několik minut povolit při pokojové teplotě.