Batátové kari s pečeným květákem

Batátové kari s pečeným květákem

Přestože jaro už se rázně ujímá vedení, je evidentní, že to zima nechce vzdát a během noci dokáže ještě vykouzlit drobounký mrazík. Doufám, že tímto kari už se budem moct se zimou definitivně rozloučit a přijde čas na svěží jarní recepty. Protože aktuálně jaro převažuje nad zimou, je i tohle kari jemné, ne příliš pikantní – takové, jako jsou jemné paprsky sílícího sluníčka.

Jídla se šmrncem indické kuchyně mě baví a ráda je sem tam doma uvařím… Samozřejmě vrcholem je autentický specialita z dobré indické restaurace, jako je třeba pražský Curry Palace. Narazila jsem na restauraci díky práci – měli jsme celodenní focení a potřebovali jsme si nechat dovézt oběd z Dáme Jídlo. Objevili jsme tam tuto indickou restauraci, z níž jsem si objednala chicken palak. Zanedlouho poté jsme při dalším focení objednávku opakovali. Nebe v puse!!!!

Zpátky do mé kuchyně… Držela jsem v ruce batáty, které mi zbyly ještě z receptu na pečené batáty se třemi druhy náplní a říkám si: ,,Co s nimi? Upéct jen tak v troubě? Na zapečení se špenátem jich mám už málo a špenát tu stejně nemám… Ale kari, batátové kari jsem na blog ještě nedávala.“ Nápad byl na světě. Špenát jsme doma neměli, ale měli jsme doma květák, který jsem si poslední dobou oblíbila pečený v troubě, takže kombinace byla jasná. Podávat kari s přílohou jako je třeba rýže, mi přišlo nešikovné, resp. výživově nevyvážené, když batáty samy o sobě jako příloha můžou sloužit. A zeleniny bylo v pokrmu na můj vkus málo.

Jak vznikl recept, už víte. Jak si ho připravíte vy, jestli přeci jen budete podávat kari s rýží anebo naanem, je na vás 🙂 Třeba na vás bude málo pikantní, a proto si posypete kari najemno nasekaným chilli. Důlžité je, užít si jídlo tak, abyste z něj měli skvělý zážitek! Snad vám ho tento recept nachystá.

Doba přípravy: 45 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

Batátové kari:

  • 1 – 2 lžíce oleje
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžičky curry koření (sladké curry od Sonnetoru)
  • 400 g loupaných, drcených rajčat
  • 400 g oloupaných batátů
  • 2 dl zeleninového vávaru
  • Sůl
  • 100 g dobrého kokosového mléka

 

Pečený květák:

  • 400 g květáku
  • 2 lžíce oleje
  • ½ lžička kurkumy
  • 1 lžička curry koření
  • ½ lžičky soli

 

Na posypání:

  • Plátky opečených mandlí
  • Čerstvý koriandr

 

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte dozlatova. Přidejte rozdrcený nebo prolisovaný česnek, zázvor, římský kmín a curry. Promíchávejte na mírném ohřevu asi minutu, aby se koření rozvonělo, ale nespálilo.
  2. Zalijte rajčaty. Přidejte na větší kusy pokrájené batáty. Zalijte vývarem, osolte a vařte pod poklicí, dokud nezměknou brambory a omáčka nezhoustne.
  3. Nakonec zjemněte kokosovým mlékem.
  4. Než se uvaří kari, opečte květák v troubě. Rozeberte květák na menší růžičky. V míse promíchejte olej s kurkumou, curry a solí. Květák ve směsi důkladně obalte.
  5. Rozložte květák na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 175 °C (horkovzduch) a pečte, dokud nezačne květák hnědnout.
  6. Podávejte posypané mandlovými lupínky a čerstvým koriandrem.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *