Borůvkové řezy

Borůvkové řezy

Když cítím vůni kynutých buchet linoucí se z trouby, když mé oči spatří našlehaný krém na světlém piškotu a navrch šťavnaté ovoce, když zahlédnu blyštivý lesk hříšně temné čokolády stékající po nadýchané profiterolce, mé srdce zaplesá a sliny začnou smáčet chuťové pohárky nadržené na tu dobrotu.

Ale to dokážu v cuku letu zastavit. Nedám si to, protože mám pevnou vůli. Anebo si ochutnám jednu lžičku, abych to otestovala.

Abych neměla výčitky, dávám si nejraději to, o čem si řeknu, že to je vlastně zdravé a že to mému tělu přineslo něco užitečného. Receptů na zdravé „sladké“ potěšení není nikdy dost. Neznám nikoho, kdo alespoň občas rád nemlsá. Právě sváteční mlsouni určitě uvítají zdravou alternativu.

Cukr se snažím nejlépe vynechat, ale někdy (při přípravě specifického receptu) to jde špatně anebo to nejde vůbec. Přesto cukru použiji jen minimum, protože jsem si na sladkosti odvykla. Teď stačí jen trochu, abych si uvědomila, že to je sladké a uspokojila tak svoje chutě. Jak jsem si odvykla na sladké? Musíte se prostě vyhecovat ? jinak to nejde. Snažila jsem se potraviny s cukrem vyměnit za ty, kde přidaný cukr není. Postupně vynechávejte i je.

Teď, i když prostě někdy chuť na něco sladkého mám, stačí mi trochu a hlavně to vůbec není tak sladké, jako ta jídla, která jsem si dopřávala před odvykačkou.

Korpus tohoto lehkého dezertu jsem vytvořila z pohankových vloček. Je tedy vhodný pro celiaky nebo pro ty, co se lepku vyhýbají. Borůvky jsem do našlehané tvarohové náplně použila z jediného důvodu: měla jsem na ně chuť. Ale pokud preferujete maliny, sušené brusinky nebo jiné ovoce, vyměňte ho za borůvky.

Borůvky jsem použila mražené. Není zrovna sezóna a Marušku, kterou bych poslala za dvanácti Měsíčky, neznám. Moje zkušenost je taková, že mražené borůvky v pečeném dezertu chutnají lépe, než kanadské. Ty jsou sice krásné na zdobení, ale chuťově nejsou tak výrazné.

Doba přípravy: 15 minu
Doba pečení: 30 minut

Množství: forma 34×12 cm nebo menší kulatá

Suroviny:

Korpus:

  • 70 g přezrálého banánu
  • 100 g pohankových vloček
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 20 g kokosového oleje
  • 1 lžíce raw kakaa

Náplň:

  • 2 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 100 g borůvek (použila jsem mražené)

 

  • Kokosové lupínky na posypání

Postup:

  1. V robotu rozmixujte banán s vločkami, citronovou šťávou a kokosovým olejem. Promíchejte s kakaem.
  2. Vyložte formu pečícím papírem. Směs rovnoměrně vymačkejte do formy v tenké vrstvě. Nejlépe se vám to půjde asi rukama.
  3. Z bílků a pár zrníček soli vyšlehejte sníh.
  4. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Přimíchejte tvaroh. Zlehka vmíchejte ušlehaný sníh a borůvky. Směs nalijte na korpus. Rovnoměrně posypte kokosovými lupínky.
  5. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 minut.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *