Bylinkové pesto se sušenými rajčaty

Bylinkové pesto se sušenými rajčaty

Když si vzpomenu na svoje roky na střední hotelovce, bylo tenkrát bazalkové pesto v českých kuchyních bráno jako hrozná hodobóžovka. Tyjo „… s pestem“ – hmm – bazalkovým! Když se řeklo pesto, nepředstavil si skoro nikdo nic jiného, než klasické bazalkové pesto. A když jsme objevili skleničky rajčatového pesta, to byl teprve zážitek 🙂 Uplynulo jen pár let (dobře – několik let, zas taková chvíle od maturity už to není) a doma si připravujeme různé variace na pesta. Dávno jsme opustili představu, že pesto = rozmixovaná bazalka 🙂

Dneska je bazalkové pesto stále v kurzu a předpokládám, že vždycky bude. Skvělá kombinace voňavé bazalky s piniovými oříšky a parmezánem oživí nejenom těstoviny, ale vynikne i na bruschettě, v salátu, s masem..ladí prostě ve spoustě kombinacích. Obecně pesto považuju za univerzální produkt, který uplatníte ve spoustě pokrmů.

V tomhle pestu vyniká chuť libečku i koriandru, což už samo o sobě vypovídá o jeho síle. Ano, je trochu výraznější 🙂 Ale právě proto jsem si ho zamilovala – neztratí se, překvapí, pozvedne! Perfektně sedí k zastřeným vajíčkům, které si dávám k snídani se zeleninou. Taky skvěle doplní grilovanou rybu, uzeného lososa i salát s čerstvým sýrem. V těstovinách jsem ho nezkoušela, ale to si pište, že tam patří taky!

Množství: cca 120 ml

Doba přípravy: 10 minut

Suroviny:

  • 7 g bazalky
  • 7 g libečku
  • 10 g koriandru
  • 8 g oregana
  • 10 g dýňových semínek
  • 30 g sušených rajčat v oleji (4 kousky)
  • 10 g parmezánu
  • 30 g konopného oleje
  • 40 g olivového oleje

 

Postup:

  1. Bylinky nasekejte najemno. Můžete použít mixér, ale mixujete jen krátce, aby nevznikla pasta.
  2. Nasekejte najemno i semínka a sušená rajčata.
  3. Bylinky smíchejte se semínky a rajčaty, přidejte najemno nastrouhaný parmezán, přilijte olej a promíchejte.

V uzavřené skleničce vydrží pesto v lednici asi týden.

Děkuji Fresh bedýnkám za poskytnutí čerstvých bylinek!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *