Celerový krém s rozmarýnem
Tento dokonale jemný a lahodný krém pozvedne nejen váš den, ale i jakékoliv slavnostní menu.
Já jsem si jej oblíbila na první ochutnání a ještě jsem se krému nepřejedla.
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 3 porce
Suroviny:
- 15g másla (pro veganskou verzi použijeme olej)
- 40g světlé části pórku
- 180g oloupaného bulvového celeru
- 1 stroužek česneku
- 0,5 l zeleninového vývaru
- Snítka rozmarýnu (5 větších lístků)
- 2 lžíce sójové smetany (15-20ml)
Na krutonky: kousek bagety nebo toastového chleba nakrájeného na kostky. Oříšek másla
Na pórkovou slámu: 5 cm dlouhý kousek pórku a olej na smažení
Postup:
- Pórek nakrájejte na slabá kolečka. Oloupaný celer pokrájejte na kostky velké asi 2-3cm.
- Do hrnce vložte máslo a nechte jej rozpustit. Na másle nebo oleji opékejte pórek, dokud nezačně lehce zlátnout. Přidejte celer a promíchejte.
- Oloupaný česnek rozdrťte čepelí nože a vložte do hrnce. Promíchávejte, dokud se nerozvoní a poté zeleninu ihned zalijte vývarem.
- Najemno pokrájený rozmarýn přidejte d vařící se zelenině. Lehce osolte a vařte zeleninu doměkka.
- Polévku rozmixujte dohladka spolu se smetanou.
- Na trošce másla opečte kostičky pečiva dozlatova, aby byly křupavé. V rozpáleném oleji krátce osmažte na tenké proužky nakrájený pórek. Trvá to jen pár sekund. Chceme docílit, aby měl pórek barvu sena, ale aby se neseškvařil.
Tip na servírování:
Krém nalijte na talíř nebo do misky, posypejte krutonky, pórkovou slámou a lehce zakápněte extra panenským olivovým olejem.
1 porce obsahuje*:
Energetická hodnota: 336 kJ
Bílkoviny: 1,3g
Sacharidy: 5,3g
Tuky: 5g
* bez krutonů