Celozrnné špaldové bagetky

Celozrnné špaldové bagetky

Domácí pečivo se nevyrovná téměř žádnému jinému. Nešizené jídlo bude vždycky vyhrávat před napodobeninami, které právě v případě „zdravého pečiva“ svou temnou barvou po karamelu budou svádět k myšlence, že jíme zdravé, celozrnné pečivo. Tedy tak to asi výrobci mnohdy myslí. Když se začnete shánět po složení, celozrnné mouky najdete v pečivu jen tolik, co se smetlo ze stolu. Legislativa nařizuje paramtery, které musí celozrnné pečivo splňovat. Proto se častěji setkáme s názvy jako je „cereální“, „sedlácký“, „vícezrnný“ apod. Kdo se v tom má vyznat? Zahoďte regule za hlavu, oblečte si zástěru a pojďte si upéct voňavé celorznné bagetky.

 

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 15-20 minut

Množství: 2 bagety

Suroviny:

  • 15 g droždí
  • 50 ml mléka
  • 120 ml vody
  • ½ lžičky cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 270 g celozrnné špaldové mouky
  • 15 g čirokové mouky (nebo jiné mouky)
  • ½ lžičky soli
  • 12 g mletého lněného semínky
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Mléko spolu s vodou zahřejte. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžíci hladké mouky. Zalijte vlažným mlékem s vodou a rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
  2. V míse smíchejte oba druhy mouky, lněné semínko a sůl. Zalijte vzešlým kváskem, přidejte olej a důkladně prohněťte. Těsto vložte do mísy, potřete vodou a mísu překryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě asi hodinu. Během kynutí alespoň dvakrát propracujte a vždy povrch bochánku potřete lehce vodou.
  3. Troubu předehřejte na 170 – 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
  4. Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na dvě poloviny a z každé vytvořte bagetu o průměru asi 4 cm. Potřete vodou a nechte kynout 15 – 20 minut.
  5. Poté vložte do trouby a pečte 30 – 35 minut. 5 minut před koncem pečení potřete vodou.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *