Falafel z červené řepy v domácím pita chlebu s koriandrovým dipem
Další z mých receptů, které jsem vytvořila pro Apetit piknik. Falafel se nejvíce prodával samozřejmě v době oběda. To šel přímo na dračku a ačkoli jsem ho připravila více porcí, než jsem původně plánovala, nepřišla ani jedna naditá placka nazmar.
Doba přípravy: 20 minut
Doba kynutí: 70 minut
Doba pečení falafelu: 25 minut
Doba pečení chlebu: 7 minut
Množství: 4 porce
Suroviny
Falafel
- 100g suché cizrny
- 120g uvařené a oloupané červené řepy
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky nadrceného římského kmínu
- 1 menší vejce
- ½ cibule
- 3 vrchovaté lžíce strouhanky
- 1,5 lžíce olivového oleje + na potření
- Sůl
Domácí pita chléb:
- 220 – 240g hladké mouky
- 60g polohrubé mouky
- 200ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje + na potření
- 10g droždí
- Špetka cukru
- ½ lžičky soli
Na dohotovení:
- 120g hustého bílého jogurtu
- 2 hrsti koriandru
- Pár kapek limetové šťávy
- Sůl
- + 2 drobné jarní cibulky, listy salátu little gem
Postup:
Falafel:
- Cizrnu nechte přes noc namočenou ve vodě. Druhý den ji slijte, zalijte dostatečným množstvím vody. Vařte do změknutí (1-2 hod.)
- Cizrnu slijte, nechte zchladnout a poté vložte do mixeru společně s červenou řepou nakrájenou na menší kousky, cibulí nakrájenou nahrubo, římským kmínem, solí a podrceným česnekem. Mixujte, dokud se neutvoří jemnější struktura. Poté přidejte lžíci oleje a dále mixujte. Po chvíli přidejte vejce a mixujte dohladka.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Cizrnovou směs vložte do mísy, zapracujte do ní 3 vrchovaté lžíce strouhanky, případně dosolte. Hmota by měla být kompaktní, nemusí být příliš tuhá ale taková, abyste z ní mohli tvořit kuličky. Kuličky tvořte ve velikosti pingpongového míčku. Z tohoto množství vznikne asi 16 kuliček. Kuličky rozložíme na plech, potřeme olejem a pečeme 25 minut.
Pita chléb:
- Do mističky rozdrobíme droždí, smícháme s cukrem, lžící hladké mouky a zalijeme trochou vlažné vody (z odměřeného množství 200ml) a rozmícháme. Přikryjeme utěrkou a 10-15 minut necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- V míse smícháme obě mouky se solí, přidáme kvásek. Zbylou vodou vypláchneme mističku od kvásku a nalijeme k mouce. Přidáme lžíci oleje a vypracujeme pružné hladké těsto. Necháme jej kynout asi 45 minut na teplém místě, přikryté utěrkou.
- Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každý díl těsta rozválíme na pomoučené ploše na placku silnou cca 0,5cm (průměr placky tak bude asi 16cm). Každou placku položíme na kus pomoučeného pečícího papíru a necháme ještě cca 10 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na 230 °C. Do trouby vložíme plech. Připravíme si misku, do níž se po upečení chléb vejde. Misku vyložíme látkovou utěrkou a na ní položíme papírovou utěrku. Do hrníčku nalijeme trochu oleje na potření placek po upečení.
- Do rozpálené trouby vložíme jednu placku na pečícím papíře a pečeme. Po 4 minutách placku otočíme a dopékáme 2-3 minuty. Po vyndání placku LEHCE potřeme olejem po obou stranách. Až po vychladnutí rozkrojte napůl
Koriandrový dresing:
- Koriandr nasekáme najemno, smícháme s jogurtem a ochutíme solí a limetovou šťávou.
Cibulku nakrájejte najemno. Pita chléb překrojte napůl, vložte do něj pár listů salátu, pokapejte dresingem, posypejte cibulkou a vložte dvě kuličky falafelu.
1 porce (1/4) obsahuje:
Energetická hodnota: 1 955 kJ
Bílkoviny: 17 g
Sacharidy: 76 g
Tuky: 10 g
To vypadá moc lákavě, určitě vyzkouším.
Díky za super inspiraci.
Já děkuji 🙂 Jsem ráda, že se Vám recept líbí.