Hrášková pomazánka s avokádem
Zelený čtvrtek nemusí být jediným dnem, kdy si můžete pochutnat na této zelené, zdravím nabité pomazánce. Obsahuje cenné vitaminy a minerály a díky avokádu navíc velice cenné tuky.
Doba přípravy: 5 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 100 g mraženého hrášku (nejraději mám ten z Icelandu)
- ¼ avokáda (40 g)
- 20 g baby špenátu
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
- Pár lístků tymiánu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Na doplnění:
- Čerstvý kozí sýr
- Semínka
Postup:
- Hrášek vložte do misky a zalijte vroucí vodou. Po 3 minutách sceďte a vložte do ledové vody. Po chvíli sceďte a nechte okapat.
- Do misky (nebo tubusu k tyčovému mixéru) vložte opraný špenát, avokádo, citronovou šťávu, špetku soli a trochu drceného pepře a promixujte tyčovým mixérem.
- Do misky přidejte hrášek a jen trochu promixujte, aby zůstala hrubší konzistence (pokud chcete pomazánku jemnou, mixujte déle).
- Podle chuti dosolte a dopepřete.
- Namažte na chléb a posypte například slunečnicovými semínky nebo čerstvým kozím sýrem.
1 porce obsahuje:
Energetická hodnota: 412 kJ
Bílkoviny: 4 g
Sacharidy: 10 g
– z toho cukry: 0 g
Tuky: 5 g
– z toho nasycené MK: 1 g
Vláknina: 1 g
* bez dalších doplňků