Kakaovo-kokosové müsli tyčinky s konopným proteinem

Kakaovo-kokosové müsli tyčinky s konopným proteinem

Z jakého důvodu si připravit domácí müsli tyčinky?

  1. Tak především domácí jídlo je nejlepší jídlo. Proč? To už přeci víte – máte kontrolu nad tím, jaké suroviny do něj přidáváte. Bez výčitek si tak můžete dát jídlo, o kterém víte, že je zdravé, výživné, bez „transtuků“, bez sladidel, bez éček…
  2. Když připravujete müsli tyčinky doma, máte přehled, kolik surovin do jídla používáte. Pokud si hlídáte jídelníček a získali jste zkušeností nad jeho kontrolou určitý přehled, už předem víte, kolik si můžete z jednoho plechu/hrnce dopřát. A taky víte, kde můžete ubrat a kde přidat. Už víte, že tuky nejsou nezdravé a když do množství, z něhož bude 5 velkých tyčinek, přidáte 20 g tuku, zůstane z něj v 1 porci jen 4 g + něco málo z kokosu, semínek či kakaa.
  3. Za další, když si jídlo připravujete vy, určitě se neošidíte náhražkami a svou práci neodfláknete, protože vám záleží nejen na tom, co sníte, ale na tom, že jste svůj čas investovali správně. Ve fabrice, kde vyjíždí tisíce müsli tyčinek za den, tohle řešit nebudou. Důležitý pro ně je zisk.
  4. Ano, i finance hrají velkou roli, proto když si připravujete tyčinky doma, neutratíte spoustu peněz za ty, které někdo vyrobil s dobrým úmyslem prospět vašemu zdraví. Tito potiví výrobci se musí uživit, samozřejmě je cena za jejich zdravé a dobré produkty přiměřená, ale když občas ušetříte nějakou kačku, bude se vám hodit na nákup raw kakaových bobů, které díky obsahu cenných látek jen doporučuji. Takže pokud si myslíte, že tyto tyčinky jsou na nákup drahé, spočítejte si, kolik z nakoupených surovin vám zbyde a kolik dalších dobrot si z nich můžete dál připravit ?

5. Pak mám ještě další pádný důvod, proč si připravit domácí müsli tyčinky. Souvisí to se zmiňovanou časovou investicí. A pak taky trochu s psychologií. Nejsem psycholog, ale věřte mi, že když se s těmito zdravými tyčinkami děláte, tím spíše se vám do podvědomí vtiskne úmysl, s nímž to děláte – být zdravý a fit. Vaše snaha vás posune blíž k cíli. Pracujete na sobě a stojí vás to čas a úsilí. Hůře se vzdáte, když budete investovat víc a víc. Třeba vás začne cvičení a zdravá strava ještě více bavit, co myslíte? Já to tak mám. Čím více se tomu věnuji, tím více se do toho zažeru a tím spíše se pro mě stane cvičení závislost. Když si příležitostně koupíte proteinovou tyčinku a dáte si pár sedů lehů, jaký to bude mít účinek? Joo a podívejte se, co v těch tyčinkách máte za složení ?

Doba přípravy: 10 minut + doba odležení
Doba pečení: 65 min.

Množství: 5 velkých tyčinek

Suroviny:

  • 120 g oloupaného jablka
  • 25 g chia semínek
  • 50 ml vody
  • 60 g špaldových vloček
  • 40 g drcených ovesných vloček
  • 10 g kakaa (nejlépe raw)
  • 25 g konopného proteinu
  • 20 g kokosového tuku
  • 30 g sladu (můžete nahradit sirupem – javorový, rýžový, datlový…)
  • 1 lžíce drcených kakaových bobů
  • Hrst kokosových lupínků

Postup:

  1. Jablko nastrouhejte najemno, zalijte vodou a promíchejte s chia semínky. Nechte 5-10 minut odpočívat.
  2. V míse promíchejte špaldové a ovesné vločky, kakao, protein a kakaové boby. Zalijte rozehřátým kokosovým tukem, přidejte slad a chia semínka s jablky. Důkladně promíchejte, v míse upěchujte a nechte 10 minut odpočívat.
  3. Na plech vyložený pečícím papírem naneste směs, posypte hrstí kokosu a začněte umačkávat. Směs nejlépe zpracujete a uhladíte pomocí plastové stěrky. Vytvarujte obdélník o síle asi 2 cm. Měl by být velký cca 22×10 cm.
  4. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Po 50 minutách vyndejte a rozkrájejte na tyčinky, oddělte je od sebe a 20 minut dopékejte.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *