Kávové rizoto s pečenou paprikou a hovězí svíčkovou
Netradiční pojetí rizota má něco do sebe. Nebojte se toho a víno pro tentokrát vyměňte za kávu. Nebudete litovat. Spolu s pečenými paprikami a lahodným masíčkem vykouzlíte oběd jedna báseň.
Doba přípravy: 35 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
- 120g hovězí svíčkové (skvěle se hodí úzký kousek v oblasti špičky, který už nepoužijeme na steaky)
- Olej
- Sůl
- 1 červená paprika
Rizoto:
- 1 šalotka nebo ½ menší cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 60ml silného espressa
- 150g rýže arborio
- 3 trsy jehliček rozmarýnu
- Zeleninový vývar (postačí i voda)
- 15g másla
- 10g parmezánu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Troubu předehřejte na 230 ⁰C. Papriku vložte do trouby a opékejte, dokud nebude mít hodně černých puchýřů. Pak ji vyndejte a ihned zabalte do igelitového sáčku zapařit. Zapařenou papriku oloupejte a zbavte semen. Polovinu nakrájejte na kostičky (zbytek můžete uchovat v lednici zalitý olejem v zavařovací sklenici)
- Troubu předehřejte na 160 ⁰C. Maso pokojové teploty lehce osolte a vložte na rozpálenou pánev. Opečte zprudka ze všech stran. Bude to trvat asi 3 – 4 minuty. Poté maso vložte na 12 minut do trouby. Poté nechte odležet alespoň 5 minut.
- Do rozehřátého rendlíku nalijte olej. Šalotku nakrájejte najemno a vložte ji do rendlíku, nechte zesklovatět. Přidejte rýži a míchejte. Asi po minutě zalijte espressem a nechte vyvařit. Zalijte naběračkou vody nebo vývaru, přidejte nasekaný rozmarýn a lehce osolte. Za stálého míchání nechte vyvařit tekutinu. Stále přilívejte tekutinu a za stálého míchání nechávejte vypařit. Vařte takto asi 15 minut, dokud nebude rýže na skus.
- Vypněte plotnu a přidejte nakrájenou papriku, máslo a parmezán. Promíchávejte, dokud se sýr s máslem nerozpustí. Dosolte a opepřete.
- Maso nakrájejte na jemné plátky. Na talíř nandejte rizoto a navrch naskládejte plátky masa.